Oblik tijela otkriva rizik od razvijanja poremećaja u prehrani

mrsavljenje

Žene s tijelom u obliku jabuke mogu imati veći rizik od razvoja poremećaja prehrane, navodi se u novoj studiji u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Znanstvenici odavno znaju da ljudi s tijelom oblika jabuke imaju veći rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2, ali ovo je prva studija koja istražuje kako masnoće na trbuhu mogu utjecati na poremećaje u prehrani.

Znanstvenici sa Sveučilišta Drexel su proveli istraživanje na 300 mladih žena. Bilježili su promjene indeksa tjelesne mase (BMI), ukupan postotak tjelesne masti i sastav tijela u razdoblju od dvije godine.

Istraživači su također mjerili različite aspekte mentalnog zdravlja i prehrambenih navika sudionica. Pratili su što misle o svojim tijelima i koliko često izgube “kontrolu” kad je hrana u pitanju. Nedostatak kontrole u prehrani su povezali s raznim poremećajima poput bulimije i određenih podvrsta anoreksije.

Oblik tijela

Na kraju su otkrili da je svako povećanje postotka trbušne masti povezano s povećanjem rizika od prejedanja za čak 53 posto. Zanimljivo, postotak ukupne tjelesne masti nije imao utjecaja.

Autori studije smatraju da su žene s tijelom u obliku jabuke više nezadovoljne svojim izgledom, bez obzira na to koliko su zapravo teške.

Iako se nezadovoljstvo vlastitim tijelom može dovesti u vezu s poremećajima u prehrani, znanstvenici smatraju da su trbušne masnoće “biološki aktivne”. To znači da su masnoće na trbuhu drugačije od masnoća u ostatku tijela, one zapravo mogu ispuštati hormone koji mogu utjecati na apetit i na razvoj poremećaja u prehrani.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu