Oblik tijela otkriva rizik od razvijanja poremećaja u prehrani

mrsavljenje

Žene s tijelom u obliku jabuke mogu imati veći rizik od razvoja poremećaja prehrane, navodi se u novoj studiji u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Znanstvenici odavno znaju da ljudi s tijelom oblika jabuke imaju veći rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2, ali ovo je prva studija koja istražuje kako masnoće na trbuhu mogu utjecati na poremećaje u prehrani.

Znanstvenici sa Sveučilišta Drexel su proveli istraživanje na 300 mladih žena. Bilježili su promjene indeksa tjelesne mase (BMI), ukupan postotak tjelesne masti i sastav tijela u razdoblju od dvije godine.

Istraživači su također mjerili različite aspekte mentalnog zdravlja i prehrambenih navika sudionica. Pratili su što misle o svojim tijelima i koliko često izgube “kontrolu” kad je hrana u pitanju. Nedostatak kontrole u prehrani su povezali s raznim poremećajima poput bulimije i određenih podvrsta anoreksije.

Oblik tijela

Na kraju su otkrili da je svako povećanje postotka trbušne masti povezano s povećanjem rizika od prejedanja za čak 53 posto. Zanimljivo, postotak ukupne tjelesne masti nije imao utjecaja.

Autori studije smatraju da su žene s tijelom u obliku jabuke više nezadovoljne svojim izgledom, bez obzira na to koliko su zapravo teške.

Iako se nezadovoljstvo vlastitim tijelom može dovesti u vezu s poremećajima u prehrani, znanstvenici smatraju da su trbušne masnoće “biološki aktivne”. To znači da su masnoće na trbuhu drugačije od masnoća u ostatku tijela, one zapravo mogu ispuštati hormone koji mogu utjecati na apetit i na razvoj poremećaja u prehrani.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Oblik tijela otkriva rizik od razvijanja poremećaja u prehrani

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.