Bolujete li od astme, izbjegavajte suhomesnate proizvode

astma

Salama, kulen, pršut, buđola, kobasice i ostali suhomesnati proizvodi u većim količinama mogu biti pogubni za održavanje normalne tjelesne mase, ali to nije jedini razlog zašto bi ih bolesnici s astmom trebali izbjegavati. Natrij-nitrit i kalij-nitrit su aditivi koji, osim što su kancerogeni, u većim količinama potiču simptome astme.

Suhomesnati proizvodi su na zlu glasu po učinku na zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ih je lani uvrstila na popis kancerogenih namirnica. Kulen, pršut, buđola, panceta, kobasice i slični proizvodi povećavaju rizik obolijevanja od kroničnih bolesti , primjerice koronarne bolesti srca i dijabetesa. Postoje indicije da je konzumacija velikih količina sušenog mesa povezana s oštećenjima pluća, pogoršanjem KOPB i raka pluća.

Nova francuska perspektivna studija, objavljena u časopisu Thorax, pokazuje da astmatičarima koji obilnije konzumiraju suhomesnate proizvode prijeti opasnost pogoršanja stanja, ne samo zbog povećanja indeksa tjelesne mase (BMI).

Pretilost je faktor rizika za razvoj, pogoršanje simptoma i slabiju kontrolu astme

Već je ranije utvrđena povezanost prekomjerne tjelesne mase, pretilosti i astme. Pretilost je faktor rizika za razvoj, pogoršanje simptoma i slabiju kontrolu astme. Nekoliko je činjenica potvrđeno u znanstvenim istraživanjima:

  • Bolujete li od astme i pretilosti, vaši simptomi će se vjerojatno poboljšati, smršavite li.
  • Pretila djeca češće dobivaju astmu.
  • U jednoj studiji je pokazano da gubitak tjelesne mase kod pretilih osoba dovodi do rjeđih napadaja i smanjenja potrebne medikacije.
suhomesnati-proizvodi

Znanstvenici još nisu dokučili uzroke ove povezanosti, ali pretpostavke su da pretile osobe:

  • Češće ostaju bez daha jer im veća težina pritišće grudi/pluća,
  • U slabijoj su tjelesnoj kondiciji,
  • Općenito su skloniji upalnim procesima u tijelu.

Suhomesnati proizvodi sadrže visoku koncentraciju nitrita koji mogu izazvati upalu dišnih putova, a to je jedan od nekoliko fizioloških procesa koji su uključeni u izazivanje astmatičnog napadaja.

Nitriti su kao aditivi svrstani u treću, najrizičniju sigurnosnu skupinu, zbog čega je potrebno kontinuirano pratiti unos tih spojeva u ljudski organizam. Spojevi natrij-nitrita se na omotima proizvoda označavaju kao E250, a kalij-nitrita kao E249.

Češći obroci suhomesnatih proizvoda – veće pogoršanje simptoma

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Thorax obuhvatilo je 971 osobu koje su, u prosjeku, konzumirale 2,5 obroka suhomesnatih proizvoda tjedno (jedan obrok je oko dvije šnite). Istraživanje je trajalo 7 godina i u tom je periodu kod 20 posto sudionika došlo do pogoršanja tegoba, opisanih kao stiskanje u grudima ili poteškoća u disanju. Udio osoba kod kojih su se manifestirale ove tegobe, ovisio je o učestalosti konzumacije suhomesnatih proizvoda:

  • U skupini koja je konzumirala suhomesnate proizvode manje od jednom tjedno, do pogoršanja simptoma je došlo kod 14 posto bolesnika,
  • Između 1 i 3,9 obroka tjedno, kod 20 posto,
  • Više od 4 obroka tjedno, kod 22 posto.
narezani-suhomesnati-proizvodi

Povišeni C-reaktivni protein (CRP)

Upalni procesi u organizmu također mogu biti okidači napadaja astme. Povišeni C-reaktivni protein (CRP) je predskazatelj upalnih procesa u organizmu, a konzumacija mesa i prerađevina se povezuje s porastom vrijednosti ovog markera.

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu