Astma i skijanje, zašto ne?

Astma i skijanje

Suh i hladan zrak opterećuje dišne putove. Unatoč tome, astmatičari ne bi trebali odustajati od zimskih sportova, tvrde u rehabilitacijskom centru CJD Berchtesgaden.

Astmatičari koji svoju kroničnu bolest dišnog sustava drže pod kontrolom, mogu uživati u skijanju i ostalim zimskim sportovima., kaže dr. Gerd Schauerte, pulmolog i alergolog u Centru za astmu CJD Berchtesgaden. “Rezultati istraživanja ukazuju da astmatičari koji se bave zimskim sportovima od toga osobito profitiraju.“, dodaje.

Skijanje je intervalni trening

Za osobe koje boluju od astme povoljno je to što se kod zimskih sportova radi o intervalnom treningu s pauzama. Kod skijaškog spusta se većinom uzimaju male pauze i tako dolazi do željene promjene koja štiti od napada astme. “To je razlog zbog kojeg je skijanje jako poželjno.”, kaže Dr. Schauerte, ali i upozorava: “Tek kad temperature odu u debeli minus, potreban je oprez. Ispod -10°C se ne bi trebalo skijati ili bordati.”.

Čuvajte se ekstremno niskih temperatura

Isto vrijedi za skijaško trčanje, turno skijanje i hodanje po snijegu. Za ove vježbe izdržljivosti kod astmatičara je poželjna premedikacija astma sprejom.

Preduvjet za odlazak astmatičara na skijanje je dobra kontrola bolesti. Svakako treba prethodno razgovarati sa svojim liječnikom i pridržavati se njegovih uputa.

Skijanje
FOTO: Shutterstock

Hladan i suh zrak – okidač za astmu

Hladan i suh zrak u kombinaciji s tjelesnim naporima mogu biti dobri okidači napadaja astme. Na visokim planinama još može nastupiti i visinska bolest s astmi sličnim simptomima.

Muči li vas astma, svakako pročitajte ove savjete

Ako bolujete od astme, donosimo nekoliko savjeta prije odlaska na skijanje ili bordanje.

  • Nosite masku kako biste zadržali izdahnutu vlagu. Kad je god moguće, omotajte šal oko nosa i usta.
  • Dobro se najedite, trebat će vam energija.
  • Pazite da ne dehidrirate – voda je najbolja.
  • Prethodno provjerite gdje i kako možete doći do liječnika u blizini skijališta i vašeg smještaja, za slučaj napada.
  • Fizički se dobro pripremite. Skijanje i vožnja snowboarda su naporni.
  • Sezona skijanja se podudara sa sezonom gripe. Cijepite se!
  • Osjetite li u vašoj hotelskoj sobi miris plijesni ili dima, pokušajte zatražiti drugi smještaj. Ponesite sa sobom antialergijsku jastučnicu.
  • Izbjegavajte kontakt s osobama koje su prehlađene ili kašlju.
  • Ne sjedite u blizini kamina s otvorenom vatrom.
Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu