30 minuta tjelovježbe dnevno ublažava simptome astme

inhalator za astmu

U Hrvatskoj od astme trenutno boluje oko 150.000 ljudi i njihov je broj u stalnom porastu. Srećom, nova istraživanja pokazuju da postoji jednostavan način za bolju kontrolu nad simptomima: 30 minuta vježbanja na dan, ali tijekom cijele godine.

Prema nedavno objavljenoj studiji, stručnjaci sveučilišne bolnice Hôpital du Sacré-Coeur iz Montreala ispitivali su navike tjelovježbe 643 pacijenata s dijagnozom astme. Rezultati su vrlo jasni, oni koji su redovito sudjelovali u optimalnim razinama fizičke aktivnosti, imali su dva i pol puta veću vjerojatnost dobre kontrole nad svojim simptomima, u usporedbi s onima koji ne vježbaju.

Vježbe ne moraju biti naporne. „Mi ovdje ne govorimo o trčanju maratona. Samo 30 minuta dnevno za šetnju, vožnju biciklom, vježbi joge i sličnih aktivnosti, može rezultirati značajnim smanjenjem simptoma astme“, riječi su Simona Bacona, voditelja studije.

Uobičajeno, astmatičari se teže odlučuju na vježbanje, u strahu da time ne aktiviraju nedostatak daha i napade. Bacon objašnjava da se mogu poduzeti jednostavne mjere opreza kako bi se izbjegle tegobe uzrokovane tjelesnim aktivnostima.

Tjelovježba smanjuje simptome astme

Bronhospazam, induciran vježbanjem je zaista stvarna opasnost – ali ukoliko koristite lijekove za ublažavanje simptoma prije početka vježbanja, a nakon vježbanja si uzmete vremena za hlađenje, trebalo bi sve biti u redu.Čak i ako bolujete od astme, to nije dobar razlog da ne izađete i vježbate“ To je Baconova poruka za koju se nada da će imati širok odjek. Unutar ispitivanog uzorka od 643 bolesnika, nevjerojatnih 245 je izvijestilo da ne upražnjava nikakvu fizičku aktivnost, a samo 100 su rekli da su sudjelovali u optimalnih 30 minuta tjelovježbe dnevno. “Moramo imati na umu da je raditi nešto bolje nego ništa, a raditi više je bolje nego manje. Čak i najmanja aktivnost je korisna“.

To je nešto što treba imati na umu i tijekom zimskih mjeseci, kada  razine fitnessa imaju tendenciju opadanja u skladu s temperaturama, a hladan zrak predstavlja još jedan okidač za simptome astme.

No, ni tada nema izgovora. Uz malo kreativnosti, uvijek je moguće vježbati u zatvorenom prostoru, primjerice u stanu, teretani, na stubištu, pa zašto ne i u trgovačkom centru.

Članak objavljen:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu