30 minuta tjelovježbe dnevno ublažava simptome astme

inhalator za astmu

U Hrvatskoj od astme trenutno boluje oko 150.000 ljudi i njihov je broj u stalnom porastu. Srećom, nova istraživanja pokazuju da postoji jednostavan način za bolju kontrolu nad simptomima: 30 minuta vježbanja na dan, ali tijekom cijele godine.

Prema nedavno objavljenoj studiji, stručnjaci sveučilišne bolnice Hôpital du Sacré-Coeur iz Montreala ispitivali su navike tjelovježbe 643 pacijenata s dijagnozom astme. Rezultati su vrlo jasni, oni koji su redovito sudjelovali u optimalnim razinama fizičke aktivnosti, imali su dva i pol puta veću vjerojatnost dobre kontrole nad svojim simptomima, u usporedbi s onima koji ne vježbaju.

Vježbe ne moraju biti naporne. „Mi ovdje ne govorimo o trčanju maratona. Samo 30 minuta dnevno za šetnju, vožnju biciklom, vježbi joge i sličnih aktivnosti, može rezultirati značajnim smanjenjem simptoma astme“, riječi su Simona Bacona, voditelja studije.

Uobičajeno, astmatičari se teže odlučuju na vježbanje, u strahu da time ne aktiviraju nedostatak daha i napade. Bacon objašnjava da se mogu poduzeti jednostavne mjere opreza kako bi se izbjegle tegobe uzrokovane tjelesnim aktivnostima.

Tjelovježba smanjuje simptome astme

Bronhospazam, induciran vježbanjem je zaista stvarna opasnost – ali ukoliko koristite lijekove za ublažavanje simptoma prije početka vježbanja, a nakon vježbanja si uzmete vremena za hlađenje, trebalo bi sve biti u redu.Čak i ako bolujete od astme, to nije dobar razlog da ne izađete i vježbate“ To je Baconova poruka za koju se nada da će imati širok odjek. Unutar ispitivanog uzorka od 643 bolesnika, nevjerojatnih 245 je izvijestilo da ne upražnjava nikakvu fizičku aktivnost, a samo 100 su rekli da su sudjelovali u optimalnih 30 minuta tjelovježbe dnevno. “Moramo imati na umu da je raditi nešto bolje nego ništa, a raditi više je bolje nego manje. Čak i najmanja aktivnost je korisna“.

To je nešto što treba imati na umu i tijekom zimskih mjeseci, kada  razine fitnessa imaju tendenciju opadanja u skladu s temperaturama, a hladan zrak predstavlja još jedan okidač za simptome astme.

No, ni tada nema izgovora. Uz malo kreativnosti, uvijek je moguće vježbati u zatvorenom prostoru, primjerice u stanu, teretani, na stubištu, pa zašto ne i u trgovačkom centru.

Članak uređen:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

30 minuta tjelovježbe dnevno ublažava simptome astme

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.