Detoks tijela: Početkom svake nove godine zavlada pomama za detoksikacijskim preparatima i namirnicama! Evo što o tome kaže nutricionistica

Detoks tijela

Početkom svake godine bivamo izloženi temama o detoksikaciji organizma, čišćenju tijela, skidanju suvišnih kilograma nakupljenih za vrijeme blagdana i sl. Osjećamo pritisak da i mi moramo obaviti detoks tijela jer smo navodno “zgriješili” s prevelikom količinom šećera i masne hrane. 

Detoks tijela nam zvuči vrlo obećavajuće i privlačno jer dobivamo dojam da ćemo zaista očistiti organizam od toksina i da ćemo nakon detoksa uživati brojne benefite, kao što je skidanje suvišnih kilograma, vraćanje energije i bolje raspoloženje. 

Osim medijskih članaka o detoksu, s različitih strana izloženi smo i reklamama za proizvode koji nude brzi detoks organizma. Najčešće je riječ o sokovima, no upravo sokovi nisu ono što će pomoći u detoksikaciji, a što ćemo objasniti u članku. 

Što je detoksikacija
FOTO: Shutterstock

Što je detoksikacija?

Detoksikacija je pojam koji se odnosi na uklanjanje štetnih tvari, odnosno toksina iz tijela, a za koje se vjeruje da nepovoljno djeluju na zdravlje i razinu energije. Naš organizam već posjeduje organe za detoksikaciju kao što su bubrezi i jetra. Ako su naši organi zdravi, tijelo prirodno obavlja vlastitu detoksikaciju. 

Naš organizam nije tanjur koji treba oprati, a najčešće se tako gleda na detoksikaciju. Naš organizam je složeni sistem s različitim organskim sustavima sa svojim specijaliziranim funkcijama. Ti sustavi su međusobno povezani i zajedno funkcioniraju kao organizam. 

Primjerice, krvožilni sustav koji se sastoji od srca, krvi i krvnih žila za zadaću obavlja cirkulaciju i pumpanje krvi kojom se prenose hranjive tvari. Isto tako, mokraćni, probavni i drugi sustavi obavljaju svoje funkcije. 

Kada razumijemo anatomiju i fiziologiju, tada više ne vjerujemo u, primjerice, detoks organizma sokovima. Prirodni detoks organizma obavlja naš organizam sam za sebe. Zato je najbolji detoks organizma zapravo pravilna prehrana

Detoks organizma sokovima
FOTO: Shutterstock

Detoks organizma sokovima 

Zašto je detoks organizma sokovima toliko popularan i zašto se promovira kao najbrži detoks organizma? Naime, detoks sokovima ostavlja dojam da ćemo pročistiti naše probavne organe, posebice crijeva. 

Kako se na detoksu sokovima najčešće ne konzumira kruta hrana, već samo sokovi od voća i povrća, imamo dojam da osjećaj gladi koji iz toga proizlazi daje olakšanje organizmu. Nažalost, u detoksu sokovima nema ništa magično, a evo i zašto. 

Ako želimo eliminirati višak masti i potencijalnih štetnih tvari iz tijela, tada bismo trebali povećati unos vlakana. Vlakna pronalazimo u voću i povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama

Kada radimo sok ili smoothie od voća i povrća, zapravo uklanjamo vlakna i tako u organizam unosimo ono što je ostalo, a to su tekućina i šećeri ako je riječ o voću. Zapravo smo voću i povrću maknuli vlakna koja su zaslužna za poticanje peristaltike crijeva i sa sobom vuku dio štetnih tvari. 

Osim toga, hrana nema ljekovita svojstva. Drugim riječima, hrana nije lijek, već uvijek gledamo ukupnu prehranu i stil života.

Nijedna namirnica nema magična i ljekovita svojstva. Tek kad posložimo prehranu i vodimo računa o cjelokupnoj prehrani, možemo govoriti o utjecaju hrane, odnosno prehrane na zdravlje.
Najbolji detoks organizma
FOTO: Shutterstock

Najbolji detoks organizma 

Najbolji detoks organizma nije ništa drugo nego pravilna prehrana i zdrav stil života. Ako se općenito hranite zdravo, ne prema subjektivnoj procjeni koja je često pogrešna, već prema smjernicama pravilne prehrane dodatno prilagođene vama, tada se ne morate bojati toksina. 

Pročitajte članak “Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe“.

Ono što možemo učiniti za naš organizam da funkcionira pravilno i zdravo su:

 • pravilna prehrana
 • redovita fizička aktivnost 
 • kvalitetan san i bioritam spavanja 
 • hidratacija organizma 
 • mentalno zdravlje
 • redoviti preventivni pregledi kod liječnika 
 • higijena 
 • život u ravnoteži sa što manje nepotrebnog stresa. 

Pročitajte članak “Zdrava prehrana nije dovoljna: Na ovih 10 stvari trebate paziti da biste bili zdravi“.

Mi ćemo se fokusirati na prvi i vrlo utjecajni faktor, a to je pravilna prehrana. Pravilna prehrana podrazumijeva svakodnevnu konzumaciju svježeg povrća i voća, dovoljnu količinu vlakana, proteina i zdravih masti. Počiva na tri ključna principa:

 • uravnoteženost
 • umjerenost
 • raznolikost. 

To znači da svaki naš obrok treba sadržavati proteine, ugljikohidrate i masti u određenom omjeru. Treba biti i kalorijski prilagođen našem cilju (mršavljenje, dobivanje mase ili održavanje trenutne kilaže). Također, obroci trebaju biti raznoliki kako bismo osigurali različite nutrijente, odnosno vitamine i minerale. 

U glavnim obrocima polovicu tanjura napunite raznolikim povrćem, 1/4 tanjura cjelovitim žitaricama ili mahunarkama te preostalu 1/4 proteinima (riba, meso, jaja, tofu). Između obroka ubacite voće, orašaste plodove, jogurt i kefir

Slatkiši, grickalice i slično mogu činiti 15 – 20 % ukupnog kalorijskog unosa na dan, a to je otprilike oko 25 g čokolade.

Pripazite i na dovoljan unos tekućine. Osim vode, slobodno redovito pijte biljne nezaslađene čajeve. Čajevi mogu potaknuti rad naših organa ili pomoći pri određenim tegobama. Tako će čaj od komorača, anisa i kima pomoći kod nadutosti i probavnih tegoba.

Čajevi mogu potaknuti rad naših organa ili pomoći pri određenim tegobama
FOTO: Shutterstock

Cjelovito voće je bolji izbor od voćnih sokova u svakodnevnoj prehrani. Naime, voćni i povrtni sokovi imaju svoje benefite i smisla u specifičnim situacijama, no kad ste god u prilici, jedite cjelovito voće i povrće zbog vlakana. Sok cijeđene naranče ili limunadu dobro je popiti uz crveno meso kako bi se potaknula apsorpcija željeza

Sok od cikle ili aronije dobar je međuobrok za podizanje željeza. U takvim su situacijama sokovi dobrodošli jer se želimo riješiti vlakana koja bi usporila apsorpciju željeza. No, čak i tada u glavnim obrocima jedemo cjelovito povrće. 

Najbrži detoks organizma = pravilna prehrana + redovita fizička aktivnost

Najbrži detoks organizma dobit ćemo kombinacijom pravilne prehrane i redovite fizičke aktivnosti. Tako ćete potaknuti i cirkulaciju koja omogućuje bolji prijenos hranjivih tvari. Ako se odlučite za vježbe snage, tada ćete potaknuti i metabolizam jer izgrađena mišićna masa u mirovanju troši više kalorija. 

Izgradnjom mišića doprinijet ćete i boljoj osjetljivosti na inzulin, što je odlična prevencija za inzulinsku rezistenciju i dijabetes tipa II. S druge strane, kardio aktivnosti potaknut će rad pluća i srca. 

Ako patite od viška kilograma, ne brzajte s detoks dijetama. Možda ćete brzo izgubiti koji suvišni kilogram, no vrlo vjerojatno ćete ga brzo i vratiti.

O mršavljenju treba razmišljati dugoročno, ne samo do ciljanog broja kilograma, već kako i održavati novu zdravu težinu.

Jedini put do mršavljenja je kalorijski deficit baziran na pravilnoj prehrani prilagođenoj individualnim potrebama i ciljevima. Osim toga, održavanje zdravlja i normalne tjelesne težine zahtjeva trajnu promjenu životnog stila, ali i načina razmišljanja. 

Kao što vidimo, ne postoji magični napitak za čišćenje organizma, već holistički, cjeloviti i zdravorazumski pristup zdravlju kroz usvajanje zdravih prehrambenih navika. Uštedite novac za različite detoks proizvode i posvetite se izgradnji zdravog životnog stila i prehrane u kojoj ćete uživati. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu