Kvinoja kao prilog mesu: Namirnica savršenog sastava koja se treba češće naći na našem tanjuru! Spremite ova 4 recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Kvinoja se ubraja u pseudožitarice porijeklom iz Anda. Bila je sastavni dio prehrane Indijanaca. Iznimno je otporna i laka za uzgoj, a na područje Europe stigla je tek nedavno. Iako će laici reći da je, kada govorimo o njezinoj teksturi, u pitanju žitarica, zapravo je riječ o sjemenkama kvinoje.
Iz tog razloga kvinoja nije žitarica, već pseudožitarica jer zapravo podsjeća na same žitarice. Osim toga, kvinoju najčešće pripremamo na način kao što bismo pripremili i neku žitaricu. Zahvaljujući kompletnom aminokiselinskom sastavu, kvinoja je odličan izvor proteina, posebice u veganskoj prehrani. Zato je kvinoja kao prilog mesu kvalitetan izbor, ali zbog sastava iste meso možete i izostaviti.
Smatra se dobrom i kvalitetnom zamjenom za meso baš zato što sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje inače ne nalazimo u biljnim namirnicama u kompletnom sastavu. Ovisno o vrsti, kvinoja na 100 g u prosjeku sadrži:
- oko 350 kcal
- 15 g proteina
- oko 7 g vlakana
- oko 57 g ugljikohidrata.
Kvinoja je pogodna za osobe koje pate od celijakije ili ne podnose gluten jer ga ne sadrži. Svakako obratite pažnju, ako bolujete od celijakije, je li istaknuto da sadrži gluten u tragovima. Njezin vitaminsko-mineralni profil također je bogat jer sadrži:
- željezo
- vitamin E
- vitamin B12 i ostale pojedine vitamine B skupine
- kalij
- bakar
- cink
- magnezij
- mangan.
Kvinoja sadrži i neke druge vitamine i minerale, ali u manjim količinama. Ima povoljan utjecaj na probavu i preporučuje se osobama koje pate od migrena. Osim toga, zbog antioksidativnog utjecaja štiti naš kardiovaskularni sustav.
Kvinoja je vrlo zahvalna namirnica u kuhinji jer se lako priprema u slatkoj i slanoj verziji pa tako kvinoju možemo koristiti kao:
- prilog mesu
- kašu za doručak
- slatki desert
- zapečenu verziju
- kompletan obrok s povrćem.
Kvinoja kao prilog mesu
Umjesto standardnih priloga poput riže ili krumpira, kvinoja kao prilog mesu odlično će razbiti rutinu.
Kvinoja sa šampinjonima i začinima
Kvinoja se brzo i lako priprema, a u kombinaciji s odabranim začinima i šampinjonima pridonijet će pravom užitku.
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje
- 2 šalice šampinjona
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica maslaca
- 5 režnjeva češnjaka (protisnutog)
- 1 čajna žličica majčine dušice
- 1/4 čajne žličice čilija
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice crnog papra.
Priprema
- Kvinoju isperite pod mlazom vode uz protresanje pa je skuhajte prema uputama.
- Na tavi pomiješajte maslinovo ulje i maslac, dodajte narezane šampinjone i dinstajte.
- Dodajte čili i češnjak.
- Umiješajte kvinoju i dodajte ostale začine.
- Poslužite kao prilog mesu.
Kvinoja s povrćem
Uvijek iskoristite priliku da u glavne obroke dodate povrće. Dnevno bismo trebali konzumirati oko 400 g povrća kako bismo unijeli dovoljno vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa.
Kvinoja s povrćem moćna je kombinacija za zdravu probavu i zdravlje općenito. Dodajte bilo koje povrće po želji, ali neka bude raznoliko vrstama i bojama.
Sastojci:
- 4 šalice kuhane kvinoje
- pola šalice konzerviranog graha
- pola šalice konzerviranog kukuruza
- pola crvene paprike (sitno sjeckane)
- pola zelene paprike (sitno sjeckane)
- pola čajne žličice jabučnog octa
- 1/4 šalice peršina (nasjeckanog)
- 1/4 šalice vlasca (nasjeckanog)
- 1 limeta (iscijeđena)
- 1 čajna žličica soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 1 čajna žličica kima (mljevenog)
- 1/4 šalice maslinovog ulja.
Priprema
- Pomiješajte jabučni ocat, sok limete, crni papar, sol, mljeveni kim i maslinovo ulje.
- U zdjeli pomiješajte kuhanu i prethodno ohlađenu kvinoju, grah, kukuruz, crvenu i zelenu papriku, peršin i vlasac.
- Ulijte prethodno napravljen dresing i pomiješajte.
- Prije posluživanja ostavite jedan sat u hladnjaku.
Zapečena kvinoja
Kvinoja kao prilog mesu savršena je u zapečenoj verziji, a u ovom ćete receptu dobiti kompletno jelo bez potrebe da posebno pripremate kvinoju, a posebno meso.
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje (nekuhane)
- 450 g pilećih prsa
- 2 čajne žličice maslaca
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- pola šalice žutog luka (nasjeckanog)
- 3 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 3 jušne žlice višenamjenskog brašna
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 1 čajna žličica mješavine začina za piletinu
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1 čajna žličica crnog papra
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 šalica ribanog cheddar sira
- 4 šalice cvjetova brokule.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte luk i češnjak te dinstajte oko tri minute.
- Dodajte brašno i dinstajte oko dvije minute.
- Polako dodajte mlijeko i povrtni temeljac te pojačajte temperaturu da zakuha uz miješanje.
- Umiješajte sve začine i sol, potom dodajte samo pola šalice cheddar sira, a drugu polovicu ostavite za kasnije.
- Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem pa posložite kvinoju, piletinu i brokulu.
- Prelijte napravljenim umakom i pomiješajte kako bi se umak dobro rasporedio.
- Pecite oko 40 minuta, a na pola vremena pomiješajte još jednom kako bi se piletina i kvinoja dobro ispekle.
- Izvadite jelo iz pećnice i posipajte s preostalih pola šalice cheddar sira. Vratite u pećnicu na nekoliko minuta dok se sir ne rastopi.
Kvinoja s tikvicama
Kvinoja se odlično slaže s različitim vrstama povrća pa tako i s tikvicama. Uz domaći dresing bit će odličan prilog mesu za obiteljski ručak.
Sastojci:
- 1/4 šalice kvinoje (nekuhane)
- 1 tikvica
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 3 čajne žličice svježeg kopra
- 1 šalica cherry rajčica
- 2 čajne žličice crvenog luka (sjeckanog)
- 2 – 3 čajne žličice vlasca (sušenog)
- pola šalice maslina
- 1 manja konzerva slanutka.
Sastojci za dresing:
- pola šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice bijelog vinskog octa
- 1 čajna žličica soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 1 čajna žličica dijon senfa
- sok polovice limuna
- 2 čajne žličice nektara agave.
Priprema
- Kvinoju isperite i skuhajte prema uputama.
- Dok se kvinoja kuha, zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i uzdužno narezane tikvice. Pecite ih oko šest minuta, okrećući sa svake strane.
- Kopar i luk nasjeckajte, a cherry rajčice prepolovite.
- U posebnoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za dresing.
- U veliku zdjelu dodajte kuhanu kvinoju, slanutak, tikvice, rajčice, luk i kopar pa prelijte dresingom i pomiješajte.
Pročitajte i članke:
- Žitarice za doručak: Za prvi obrok u danu često birate žitne pahuljice? Evo što na to kaže nutricionistica i koje su najbolje
- Proso recepti za doručak: Puni vitamina, minerala i bez glutena! Imamo slane i slatke ideje za prvi obrok u danu
- Kus-kus recepti: Evo kako pripremiti kus-kus “na slano” i “na slatko”.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja