Kako jesti kimchi? Iznimno je ukusan, ali i zdrav! Imamo 3 recepta u kojima je ova namirnica zvijezda

Kako jesti kimchi

Kimchi je korejski ljuti fermentirani prilog koji, osim što je iznimno ukusan, ima brojne blagodati za zdravlje. Najčešće se priprema od kineskog kupusa, a druge popularne varijante uključuju i kimchi od korejske rotkvice ili vlasca. Ako se tek upoznajete s ovom namirnicom, zasigurno će vas zanimati i kako jesti kimchi. Najčešće se jede kao prilog, ali može se upotrijebiti i za pripremu raznih jela, o kojima ćete saznati u nastavku.

Većina recepata za pripremu kimchija ili jela s kimchijem sadrži gochugaru (sušene i usitnjene korejske ljute papričice) ili gochujang (korejsku ljutu pastu). Ove proizvode možete pronaći u trgovinama s azijskom hranom, ali u slučaju da ih zaista ne možete pronaći, upotrijebite obične usitnjene čili papričice.
Kimchi - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Kimchi – gdje kupiti?

Nekad se kimchi mogao kupiti samo u trgovinama s azijskim namirnicama, kao što su Asia Store i Pekinška Patka. Danas je kimchi toliko popularan da se sada može pronaći i na policama trgovina sa zdravom hranom, kao što su bio&bio i dm.

Osobno smatram da je kimchi napravljen kod kuće puno ukusniji od kupovnog, a upotrebom soja sosa umjesto ribljeg umaka možete napraviti vegansku verziju, koja se rijetko pronalazi u kupovnim varijantama. Recept za izradu kimchija od kineskog kupusa možete potražiti u članku “Kimchi – pozitivni učinci, gdje kupiti i recept“.

Iako se možda čini zastrašujuće za prvi put, priprema je zaista jednostavna jednom kada se uhodate, a možete pripremiti velike količine kimchija koje polako fermentiraju u vašem hladnjaku. Osobno preferiram kimchi koji je odstajao u hladnjaku barem dva tjedna, a nakon nekoliko mjeseci dobit ćete samo jako kiseli kimchi – pogodan za recepte u ovom članku.

Kimchi – cijena

Cijena kimchija ovisi o proizvođaču, a najčešće se kreće između 4 – 7 eura. Izrada kimchija kod kuće znatno je jeftinija od kupovine gotovog kimchija, a najveći trošak u kućnoj izradi je kupovina kineskog kupusa i gochugaru ili gochujang paste.

kimchi recepti
FOTO: Shutterstock

Kako jesti kimchi?kimchi recepti

Sada kada znate gdje nabaviti kimchi ili kako ga možete sami napraviti, vrijeme je da se upoznate s ukusnim načinima na koje ga možete konzumirati ili pripremiti.

Kimchi se tradicionalno jede kao prilog, npr. jelima s tjesteninom, rižom i/ili mesom. U korejskoj kulturi kimchi se servira kao banchan ili jedan od priloga riži, a kod nas ga je uobičajenije jesti s jelima koja povezujemo s istočnom kuhinjom, kao što su wok ili pržena riža. Kimchi možete ukomponirati i u buddha bowl ili zdjelicu s rižom i različitim drugim ukusnim namirnicama, kao što su tofu, edamame itd. Više o buddha bowl jelu saznajte u članku “Buddha bowl ili Budina zdjela: Popularno jelo koje možete prilagoditi svojem ukusu! Evo kako spremiti šarene zdjelice pune zdravlja“.

Osim kao prilog, kimchi se može ukomponirati u jelo ili čak postati glavno jelo. U nastavku ćete pronaći tri popularna recepta u kojima je kimchi glavna zvijezda. U svim receptima možete koristiti kimchi koji ste tek napravili, ali ova jela posebno su pogodna za kimchi koji stoji već duže u hladnjaku (barem dva tjedna, idealno više od mjesec dana) i izrazito je kiseo. U nastavku saznajte kako jesti kimchi na nekoliko načina.

Kimchi pržena riža
FOTO: Shutterstock

Kimchi pržena riža

Za pripremu pržene riže, bilo da se radi o prženoj riži s jajima ili s kimchijem, potrebno je koristiti kuhanu rižu koja je odstajala barem jedan dan u hladnjaku. Na ovaj način riža nije previše “mokra” i može na dijelovima uhvatiti boju i postati hrskava tijekom prženja. Ovo je također idealan način da iskoristite višak riže koji vam je ostao od drugog jela i time smanjite bacanje hrane (pročitajte članak “Gotovo 1/3 proizvedene hrane se baci: Kako smanjiti bacanje hrane i što s ostacima?“).

U nastavku se nalazi osnovni recept za kimchi prženu rižu. U ovo jelo možete dodati proteine i povrće koje preferirate – (dimljeni) tofu, edamame, gljive, mrkvu, brokulu, kupus itd. Željene sastojke ispržite prije nego dodate rižu i tako napravite cjelovitiji obrok. Na vrh riže možete dodati i prženo jaje na oko ili nori alge.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte ulje na tavi i pržite kimchi oko minute na srednje jakoj vatri. Ako želite dodati povrće i/ili proteine u ovo jelo, prvo ispržite te sastojke, a onda dodajte kimchi i slijedite daljnje upute.
  2. Dodajte rižu, tekućinu od kimchija i gochujang i sve dobro promiješajte.
  3. Pržite oko pet minuta, povremeno miješajući kuhačom.
  4. Pred kraj dodajte sezamovo ulje i maknite s vatre.
  5. Servirajte s usitnjenim mladim lukom i tostiranim sjemenkama sezama po vrhu.
Kimchi palačinke
FOTO: Shutterstock

Kimchi palačinke

Kimchi palačinke ili kimchijeon su slane i ljute palačinke koje se primarno pripremaju s kimchijem, ali u njih se može dodati i drugo povrće koje želite iskoristiti. Pa tako npr. možete dodati tanko narezane mrkvu, kupus i luk. Palačinke možete servirati s umakom od jedne jušne žlice soja sosa, jedne čajne žličice octa i pola čajne žličice šećera.

Sastojci:

  • 1 šalica brašna
  • 1/4 šalice kukuruznog ili krumpirovog škroba
  • 3 – 4 jušne žlice tekućine od kimchija
  • 1 ili 2 čajne žličice gochujanga ili gochugarua
  • 1 šalica hladne vode
  • 1 šalica kimchija (narezanog na tanke ploške)
  • 1 – 2 mlada luka (usitnjenog)
  • pola tanko narezanog luka
  • ulje za prženje.

Priprema

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i škrob s tekućinom od kimchija, gochujangom/gochugaruom i vodom. Sve pomiješajte dok se ne sjedini, ali nemojte pretjerano miješati. Ako je smjesa pregusta, dodajte još vode.
  2. Umiješajte kimchi, mladi luk i luk. U tijesto volim dodati i usitnjeni đumbir i sezam.
  3. Zagrijte jednu jušnu žlicu ulja u non-stick tavi na srednje jakoj vatri.
  4. Dio smjese za kimchi palačinke ulijte u tavu i ravnomjerno rasporedite u tanki okrugli oblik. Pržite na laganoj vatri dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, oko tri minute. Palačinku okrenite, lagano pritisnite špatulom i pržite dok druga strana lijepo ne porumeni i postane hrskava, 2 – 3 minute.
  5. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite cijelu smjesu. Za svaku palačinku potrebno je dodati ulja kako bi se lijepo zapekla.
  6. Palačinku izrežite na pravokutnike i poslužite toplu ili hladnu s umakom po želji.
Kimchi varivo
FOTO: Shutterstock

Kimchi varivo

Kimchi varivo ili kimchi-jjigae je ljuto varivo koje se najčešće servira sa zdjelicom riže te se može jesti kao predjelo ili kao dio glavnog jela. Tradicionalno se priprema s tofuom i govedinom, a u nastavku se nalazi recept za vegansku verziju ovog variva.

Ako ste u mogućnosti pronaći kombu algu, umjesto vode ili povrtnog temeljca možete koristiti temeljac od kombu alge. Kombu temeljac priprema se na način da algu ostavite u hladnoj vodi preko noći ili vrućoj vodi 30 minuta. U ovo varivo također možete dodati razno drugo povrće koje volite.

Sastojci:

Priprema

  1. Usitnite luk, češnjak i kimchi.
  2. U većoj zdjeli zagrijte ulje i pržite luk dok ne postane staklast.
  3. Dodajte češnjak i sve skupa još kratko pržite.
  4. Dodajte kimchi i miješajte sve skupa još 2 – 3 minute, zatim dodajte tekućinu od kimchija, vodu ili temeljac, gochujang, soja sos, šećer i tostirano sezamovo ulje.
  5. Usitnite kupus, a gljive i tofu izrežite na ploške.
  6. Kada temeljac proključa, dodajte kupus i gljive i kuhajte oko 10 minuta, dok ne počnu mekšati.
  7. Dodajte tofu i sve skupa kuhajte još 5 – 10 minuta. Nemojte previše miješati varivo kako bi tofu ostao u komadima na koje ste ga narezali.
  8. Servirajte s usitnjenim mladim lukom i tostiranim sjemenkama sezama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kimchi jjigae – korean kimchi stew. (2021). Veggie Anh.
  2. Kimchijeon (Kimchi Pancake). (2020). Korean Bapsang.
  3. Kimchi fried rice. Maangchi.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu