Svileni tofu: Tri recepta s omiljenim veganskim proteinom

Svileni tofu

Svileni tofu (eng. soft ili silken tofu) je jedna od poznatijih varijanta tofua, pokraj čvrstog (svježeg) i dimljenog tofua. Ima mekanu i delikatnu konzistenciju, stoga je potrebno pripaziti kada se vadi iz pakiranja. Zahvaljujući svojoj teksturi i mogućnosti prilagodbe okusa, može se koristiti na razne načine, a u nastavku vam donosimo tri recepta!

Svileni tofu – recepti

Svileni tofu može se koristiti na brojne načine, od tradicionalnih jela u kineskoj, korejskoj i japanskoj kuhinji, do inovativnih veganskih recepata s ovom namirnicom. Tradicionalno se svileni tofu jede u juhi, poput japanske miso juhe ili korejske sundubu jjigae juhe, ili preliven ljutim umakom.

S obzirom da nema snažan okus, koristi se kao zamjena za različita jela u veganskim receptima. Svileni tofu se tako može koristiti kao zamjena za umak ili bešamel, za pripremu punjenja za quiche, kajganu, ili za pripremu različitih krema za deserte, kao što su cheesecake ili key lime pie.

Recept za desert sa svilenim tofuom možete pronaći u članku “Sirova torta sa smokvama: Kremasta torta krasotica bogata proteinima za koju vam ne treba ni pećnica“.

U nastavku se nalazi nekoliko recepata sa svilenim tofuom, ali postoje brojni drugi načini na koje možete konzumirati ovu namirnicu. Svi recepti u nastavku pogodni su za osobe koje izbjegavaju proizvode životinjskog porijekla.

Svileni tofu - recepti
FOTO: Shutterstock

Miso juha sa svilenim tofuom

Miso juha je japansko jelo bogato vitaminima, mineralima i probioticima. Iako sadrži nama nesvakidašnje sastojke, ova juha je vrlo jednostavna za napraviti. Za miso juhu potrebno je pripremiti dashi tj. temeljac kako bi juha imala umami okus. Za vegansku varijantu miso juhe dashi pripremamo od kombu alge i sušenih shiitake gljiva.

Sastojci za temeljac:
  • 4 šalice vode
  • 1 komad kombu ili kelp alge (oko 10 g)
  • 2 suhe shiitake gljive.
Sastojci za juhu:
  • 200 g svilenog tofua
  • 4 – 5 jušnih žlica miso paste
  • 1 jušna žlica sušenih wakame algi
  • 1 mladi luk.
Priprema
  1. Pripremite temeljac na način da u zdjelu stavite hladnu vodu, kombu algu i shiitake gljive i ostavite ih 30 minuta. Nakon 30 minuta zagrijte temeljac i čim zakuha izvadite algu i gljive.
  2. U međuvremenu možete rehidrirati wakame alge u vodi. Nakon pet minuta ih isperite i stavite sa strane. Ako želite, možete ih dodatno usitniti nožem. Tofu izrežite na manje kockice, a mladi luk na tanke kolutiće.
  3. Isključite vatru i umiješajte miso pastu kroz malo metalno cjedilo ili uz pomoć pjenjače. Komadići miso paste mogu pasti na dno zdjele, stoga dobro umiješajte pastu u manjoj količini vode ili kroz cjedilo.
  4. Pažljivo umiješajte wakame alge, nakockani tofu i usitnjeni mladi luk te servirajte juhu toplu.
Miso juhu možete skladištiti u hladnjaku 2 – 3 dana, ali se ne preporučuje podgrijavanje iz razloga što miso pasta gubi umami okus zagrijavanjem.

Preporučuje se skladištenje juhe prije nego dodate pastu. Na taj način juhu možete ugrijati, a potom dodati željenu količinu miso paste.

Svileni tofu - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Bijeli umak od svilenog tofua

Ovaj bijeli umak od svilenog tofua može biti baza za tjesteninu, a možete ga koristiti i kao zamjenu za bešamel. Ovako pripremljeni bijeli umak može biti i baza drugih umaka. Primjerice, ako u umak izblendate pečene paprike, dobit ćete ukusan crveni umak za tjesteninu.

Sastojci:
Priprema
  1. Sve sastojke izblendajte dok ne dobijete glatki umak.

Ako želite malo rjeđi umak, dodajte malo biljnog mlijeka ili vode u kojoj se kuhala tjestenina. Umak od svilenog tofua možete skladištiti u hladnjaku oko tri dana.

Kajgana sa svilenim tofuom
FOTO: Shutterstock

Kajgana sa svilenim tofuom

Veganska kajgana najčešće se priprema od čvrstog/svježeg tofua, ali za mekaniju teksturu u ovom receptu koristi se svileni tofu. Za zanimljiviju teksturu možete koristiti i kombinaciju čvrstog i svilenog tofua.

Za pripremu veganske kajgane koristi se kala namak ili tzv. crna sol – vrsta soli koja zahvaljujući mirisu sumpora podsjeća na miris jaja. Iako je miris neugodan, doprinosi cjelokupnom okusu kajgane, ali možete je izostaviti i zamijeniti običnom soli ako želite.

Kajganu možete prilagoditi svojem ukusu, pa tako umjesto cherry rajčica možete koristiti gljive i/ili špinat.

Sastojci:
Priprema
  1. Češnjak usitnite, a cherry rajčice prepolovite.
  2. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i kratko popržite usitnjeni češnjak dok ne zamiriši.
  3. Dodajte cherry rajčice i dinstajte ih dok ne omekšaju.
  4. Izvadite rajčice iz tave, ali pokušajte ostaviti što više ulja u tavi.
  5. U tavu ubacite blok svilenog tofua i lagano ga usitnite kuhačom.
  6. Kratko popržite tofu dok višak vode ne ispari.
  7. Lagano umiješajte ostatak sastojaka, zajedno s rajčicama koje ste već ispržili.
  8. Kajganu servirajte toplu uz šnitu kruha.

Svileni tofu – gdje kupiti?

Svileni tofu nije toliko rasprostranjen kao čvrsti tofu, koji nažalost ne može uvijek biti zamjena za svileni tofu. Svileni tofu možete pronaći u trgovinama zdrave hrane, kao što su Tvornica Zdrave Hrane ili bio&bio, ili u trgovinama koje prodaju azijske proizvode, poput Pekinške Patke.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Johnson, L. (2024). Creamy vegan silken tofu sauce base recipe. Edible Ethics.
  2. Homemade Miso Soup. Just One Cookbook.
  3. Tofu scramble. Lazy Cat Kitchen.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu