Sunčanica: Poremećaj koji može ostaviti teške posljedice! Evo koji su simptomi i što učiniti ako dođe do nje

Sunčanica

Sunčanica je poremećaj termoregulacije koji nastaje pretjeranim izlaganjem glave i potiljka visokoj temperaturi na toplini sunca.

Sunčanici su posebno izložene osobe koje ljeti rade na otvorenom te sportaši. Događa se i osobama koje rade u nerashlađenim zatvorenim prostorima na visokim temperaturama.

Simptomi sunčanice mogu se javiti odmah tijekom izlaganja suncu i toplini (iznenadno), a najčešće se javljaju nekoliko sati poslije, obično pred spavanje (postupno).

Sunčanici su posebno izložene osobe koje ljeti rade na otvorenom te sportaši
FOTO: Shutterstock

Zašto dolazi do sunčanice?

Ljudsko tijelo ima razne metode održavanja unutarnje tjelesne temperature na normalnoj razini (od oko 37 °C), kao što su sužavanje i širenje krvnih žila, znojenje, drhtavica, pojačan osjet žeđi te neki drugi mehanizmi prilagodbe.

Sposobnost održavanja stalne tjelesne temperature usprkos promjenama u temperaturi okoliša naziva se termoregulacija.

U vrućim danima ljudski organizam se nastoji hladiti znojenjem, a kako bi ono bilo učinkovitije, kroz kožu protječe veća količina krvi nego u umjerenim klimatskim uvjetima. Dolazi do širenja krvnih žila oko mozga te pregrijavanja samog moždanog tkiva. Izlaganjem glave visokim temperaturama tijelo će slati više krvi u mozak kako bi se normalizirala njegova temperatura.

Znojenjem dio tekućine iz tijela isparava, a ohlađena krv se vraća u cirkulaciju tijelom. Zbog gubitka tekućine potom dolazi do poremećaja krvnog tlaka, a rad srca se ubrzava kako bi krv brže putovala tijelom.

Sunčanica - simptomi
FOTO: Shutterstock

Sunčanica – simptomi

Znakovi sunčanice slični su simptomima potresa mozga, što govori da nije riječ o bezopasnom stanju te je potrebno odmah djelovati.

Posjetite liječnika osjetite li sljedeće znakove:

Kako izliječiti sunčanicu
FOTO: Shutterstock

Kako izliječiti sunčanicu?

Kod težih slučajeva sunčanice potrebno je posjetiti liječnika.

U blažim slučajevima ili kada je liječnik na velikoj udaljenosti te prijevoz bolesnika predstavlja veću opasnost, važno je odmah početi snižavati tjelesnu temperaturu, tj. “ohladiti osobu”.

Osobu je potrebno odmah skloniti sa sunca u hlad ili rashlađenu prostoriju, postaviti u poluležeći položaj i ukloniti zagrijanu odjeću.

Tjelesnu temperaturu potrebno je sniziti laganim polijevanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga na čelo i potiljak.

Prohladna kupka ili hladni tuš mogu brzo i učinkovito sniziti tjelesnu temperaturu.

Ako je moguće, temperaturu oboljelog treba redovito mjeriti i sniziti ispod 38 °C. Također, osoba treba piti što više vode, a nikako napitke koji zagrijavaju, kao što su kava ili alkohol.

U slučaju da dođe do toplinskog udara i nesvjestice, potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć i hospitalizirati oboljelu osobu. Tjelesna temperatura veća od 40 °C može dovesti do trajnih posljedica, zbog čega je potrebno odmah reagirati kod sumnje na toplinski udar.

Pročitajte članak “Držite se ovih preporuka za zaštitu od toplinskog udara!“.

Sunčanica - posljedice
FOTO: Shutterstock

Sunčanica – posljedice

Nakon sunčanice još danima osoba može patiti od glavobolje, biti osjetljiva na zvukove i svjetlost te osjećati zujanje u ušima.

Zbog povišene tjelesne temperature (iznad 40 °C) može doći do oštećenja vitalnih organa (mozak, srce i bubrezi). 

Potreban je duži odmor u hladnoj prostoriji uz izbjegavanje televizijskih i ekrana mobilnih uređaja.

Posljedice sunčanice mogu se ublažiti konzumiranjem veće količine voća i povrća koje je bogato vodom te izbjegavanjem slane hrane, kave, cigareta i alkohola.

Sunčanica kod djece
FOTO: Shutterstock

Sunčanica kod djece

Djeca su posebno osjetljiva na visoke temperature, a što je dijete mlađe, razvit će teže simptome.

Sunčanica kod mlađe djece prepoznaje se po crvenilu u licu, osjetno toploj koži i razdražljivosti, a u težim slučajevima može dovesti do povraćanja. Starija djeca žalit će se na glavobolju i mučninu.

Često simptomi nalikuju simptomima gripe, što može zbuniti roditelje.

Ako je izmjerena temperatura veća od 38 °C, potrebno je odmah početi rashlađivati organizam, kao i kod odraslih.

U slučaju da je dijete povraćalo ili ima mučninu, važno je da konzumira mnogo tekućine, ali u manjim količinama da se izbjegne osjećaj mučnine.

Kod sumnje na sunčanicu najbolje je odmah dijete odvesti liječniku jer ponekad mogu biti potrebni i lijekovi za snižavanje tjelesne temperature.

Djecu je prilikom boravka na suncu potrebno zaštititi šeširićima i kremom za sunčanje te paziti da konzumiraju dovoljno tekućine.

Kako spriječiti sunčanicu
FOTO: Shutterstock

Kako spriječiti sunčanicu?

Kako biste izbjegli sunčanicu, u vrućim ljetnim danima držite se sljedećih savjeta.

  1. Povećajte dnevnu konzumaciju tekućine – vode. Ako provodite mnogo vremena na otvorenom, uvijek sa sobom nosite bocu vode.
  2. Izbjegavajte boravak na najjačem suncu, odnosno od 10 sati ujutro do 18 sati popodne, posebno ako patite od srčanih problema.
  3. Ako provodite mnogo vremena u jako rashlađenom prostoru, nemojte naglo izlaziti na visoke vanjske temperature.
  4. Nosite udobnu, pamučnu ili lanenu te širu odjeću, a izbjegavajte sintetičke materijale.
  5. Ako ste primorani boraviti na jakom suncu, nosite lagane marame na glavi ili šešire širokog oboda, a potiljak i čelo povremeno polijevajte hladnom vodom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Heatstroke. (2022). Mayo Clinic.
  2. Ansorge, R. (2021). Heat Stroke: Symptoms and Treatment. WebMD.
  3. Heatstroke. (2021). Cleveland Clinic.
  4. Heat stroke: what is it? Find out how to spot it, and what to do. British Red Cross.

Ocijenite članak

3.75 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sunčanica, simptomi sunčanice kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu