Cjepivo i alkohol – smije li se konzumirati alkohol nakon cijepljenja?

Cjepivo i alkohol

S obzirom na pojavu cjepiva protiv COVID-a, kod mnogih se pojavilo pitanje utječe li konzumacija alkohola utječe na djelotvornost cjepiva te smije li se konzumirati alkohol u periodu kada se planira cijepiti. Odgovor na to pitanje nije jednoznačan te bi se mogao sažeti ovako – ovisi o količini.

COVID cjepivo i alkohol – učinak alkohola

Na putu do odgovora na pitanje idu li cijepljenje i alkohol zajedno, valja razlučiti umjereno pijenje alkohola od teškog opijanja.

Pod umjerenim pijenjem smatra se konzumacija alkohola ne više od dva pića dnevno za muškarce, odnosno jednog pića za žene. Pod teško opijanje spada konzumiranje četiri i više pića u jednom danu za muškarce, odnosno tri za žene. Jedno piće predstavlja 0,33 l pive, 0,1 l vina ili 0,03 l žestokog pića.

Klinička ispitivanja cjepiva protiv COVID-a koja su trenutno odobrena za uporabu od strane Agencije za hranu i lijekove (FDA) nisu posebno istraživala je li alkohol imao bilo kakav utjecaj na učinkovitost cjepiva.

Većina onoga što je poznato dolazi iz prethodnih istraživanja, uključujući studije koje su ispitivale kako alkohol utječe na imunološki sustav kod ljudi i ometa li imunološki odgovor kod životinja koje su primile druga cjepiva.

Cijepljenje i alkohol
FOTO: Shutterstock

Cjepivo i alkohol – studije

Iz studija je jasno da teška konzumacija alkohola narušava imunološki odgovor i povećava osjetljivost organizma na bakterijske i virusne infekcije. Također, sprječava imunološke stanice da putuju na mjesta infekcije i obavljaju svoje dužnosti, poput uništavanja virusa, bakterija i zaraženih stanica te olakšava patogenima da napadnu stanice.

Nasuprot tome, čini se da umjerena konzumacija alkohola nema takav učinak.

U tom slučaju alkohol i cijepljenje mogu ići zajedno. U jednoj studiji znanstvenici su izložili 391 osobu pet različitih respiratornih virusa i otkrili da osobe koje umjereno konzumiraju alkohol imaju manju vjerojatnost da će razviti prehlade, ali ne i ako su pušači.

U drugoj studiji, znanstvenici su omogućili rhesus majmunima pristup alkoholnim pićima sedam mjeseci, a zatim su analizirali kako njihova tijela reagiraju na cjepivo protiv poksivirusa. Baš kao i ljudi, neki rhesus majmuni uživaju u alkoholu i puno će ga konzumirati, dok drugi pokazuju manje interesa i konzumirat će ga u manjim količinama.

Istraživači su otkrili da su životinje koje su bile kronično veći konzumenti alkohola imale slabiji odgovor na cjepivo. Organizmi životinje koje su konzumirale umjerene količine alkohola, generirale su najjači odgovor na cjepivo, čak i u usporedbi s jedinkama koji uopće nisu konzumirale alkohol.

Studije na štakorima otkrile su sličan uzorak – oni koji konzumiraju velike količine alkohola imaju slab imunološki odgovor na infekcije u usporedbi sa životinjama koje dobivaju umjerene količine alkohola ili ih uopće ne dobivaju.

Alkohol i cijepljenje
FOTO: Shutterstock

Cjepivo i alkohol – pojačava li alkohol nuspojave cjepiva?

Također, valja uzeti u obzir i učinke alkohola na organizam, poput mamurluka kod težeg opijanja koji može pojačati i pogoršati nuspojave cjepiva kao što su povišena temperatura, malaksalost i bol u zglobovima.

Dugoročno pijenje alkohola u velikim količinama ostavlja posljedice na imunološki sustav kod čovjeka, dovoljno da promjeni imunološki odgovor koji bi cjepivo protiv COVID-a trebalo donijeti.

Umjerena konzumacija alkohola nema negativne posljedice na organizam čovjeka, studije čak pokazuju i pozitivan efekt na imunološki odgovor tijekom borbe protiv infekcije.

Bez obzira na to zanima li vas međusobni utjecaj bilo koje od sljedećih kombinacija:

Cjepivo za koronu i alkohol
FOTO: Shutterstock

Cjepivo za koronu i alkohol – zaključak

Ne postoje službene preporuke o alkoholu i cjepivu protiv COVID-a. Mišljenja se razlikuju među onima koji savjetuju umjereno pijenje ili suzdržavanje od alkohola nakon cijepljenja. Međutim, medicinski stručnjaci slažu se u jednom: ako pijete u vrijeme cijepljenja, pijte umjereno!

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:
  1. Adler, S. M. (2021). Drink Up or Not? Alcohol Before and After the COVID Vaccine. American Addiction Centers.
  2. Goad, K. (2021). Can You Drink Alcohol After Your COVID-19 Vaccine? AARP.
  3. O’Connor, A. (2021). Can You Have Alcohol After the Covid Vaccine? New York Times.
  4. Yetman, D. (2021). Is It Safe to Drink Alcohol After Getting a COVID-19 Vaccine? Healthline.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu