Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

CA 125 (marker) – kako se mjeri i koliko je koristan u dijagnozi raka jajnika

abdomen

CA-125 je glikoprotein kojeg u najvećoj mjeri luče epitelne stanice jajnika. U manjoj mjeri luče ga i epitelne stanice nekih drugih organa. U slučaju naglog povišenja njegove razine, izražena je sumnja na tumor jajnika pa se stoga koristi kao tumorski marker. Služi i kao sekundarni marker raka gušterače.

Kako se mjeri CA-125?

CA-125 proizvodi se na površini stanice i oslobađa u krvotok te se njegova razina mjeri pomoću uzorka krvi, urina ili tkiva korištenjem različitih laboratorijskih metoda. Rezultati pretrage gotovi su isti dan.

Određivanje koncentracije tumorskih markera provodi se prije postavljanja dijagnoze, ali ponajprije u tijeku i nakon završetka terapije te nakon nje periodično da bi se pravovremeno prepoznalo ponovno javljanje tumora.

Zašto su važna serijska testiranja?

Ako se CA-125 marker određuje da bi se utvrdio uspjeh terapije ili da bi se vidjela ikakva promjena u negativnom smjeru, njegovu koncentraciju treba određivati periodično u određenim vremenskim razmacima, najčešće svaka tri mjeseca.

marker

Tako se može procijeniti kojom brzinom rak napreduje, odnosno je li uopće riječ o raku. Takva serijska testiranja puno su značajnija u odnosu na pojedinačna mjerenja razina tumorskih markera jer omogućuju pomno praćenje pacijenta.

Osobito se preporučuju rizičnim skupinama: ženama koje su već bolovale od zloćudnih bolesti, onima u čijoj je obitelji bilo oboljelih od raka dojke, jajnika ili maternice te ženama koje nisu rađale, koje su kasno rađale i onima koje su kasno ušle u menopauzu.

Koja je normalna vrijednost CA-125 markera?

Normalna razina CA-125 u serumu je do 35 U/ml. On je znatno povišen kod svih oboljelih od uznapredovalog raka jajnika pa te vrijednosti imaju veliko značenje u praćenju oboljelih.

No ako se nakon provedene terapije vrijednosti CA-125 snize na normalnu, to ne znači nužno i konačno izlječenje. Oko 50% liječenih od raka jajnika s normalnim vrijednostima CA-125 ima najvjerojatnije rezidualnu (ostatnu) bolest stoga je pacijent dužan redovito ići na kontrole.

Usprkos tomu, CA-125 ima značenje u prognozi bolesti. Ako se nakon pravilnog kirurškog zahvata i tri ciklusa kemoterapije CA-125 snizi na normalnu razinu, bolesnice imaju puno veću šansu za preživljavanje, nego one kod kojih sporije dolazi do pada vrijednosti CA-125.

Koliko je CA-125 test precizan u dijagnozi raka jajnika?

Povišenje razine CA-125 nije specifično samo za epitelni rak jajnika nego su njegove vrijednosti povišene i kod drugih patoloških stanja, npr. karcinoma jetre, gušterače,pluća, debelog crijeva, želuca, probavnog trakta, maternice, jajovoda, dojke i karcinoma endometrija.

pregled-jajnika

Povećane vrijednosti CA-125 utvrđene su i kod malog postotka zdravih te kod osoba s oboljenjima koja nisu zloćudna, kao što su endometrioza, cistična i druge nemaligne bolesti jajnika, upalne bolesti zdjelice te ciroza jetre. Utvrđeno je i povećanje CA-125 tijekom menstrualnog ciklusa i prvog tromjesečja u trudnoći.

Na žalost, kod žena mlađih od 45 godina povišene vrijednosti CA-125 u više od 95% slučajeva posljedica su drugih patoloških stanja i nemaju nikakvo dijagnostičko značenje u otkrivanju raka jajnika.

Tako je u slučaju većine tumorskih markera. Oni nisu dovoljno specifični i osjetljivi da bi se pomoću njih dijagnosticirao rak, osobito ne prije pojave simptoma.

Za dijagnozu zlatni standard ostaje biopsija dok tumorski markeri imaju većinsku ulogu u kasnijem postterapijskom praćenju.

Kako se pripremiti za pretragu?

Nije potrebna posebna priprema. No ne preporučuje se testiranje za vrijeme redovitog mjesečnog krvarenja, jer to može biti uzrok povišenih vrijednosti CA-125.

Cijena pretrage u privatnim poliklinikama je 120 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ca 125, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu