Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Kromogranin A – tumorski markeri, neuroendokrini tumori, test i referentne vrijednosti

Kromogranin A

Kromogranin A je protein kojeg stvaraju neuroendokrine stanice. Prisutan je u zdravih osoba, a povišena razina može se uočiti i kod pojave tumora, kod raznih upalnih bolesti ili insuficijencija različitih organa.

Ima veliku važnost u procjeni uspješnosti liječenja i otkrivanju povratka tumorske  bolesti. Riječ je o krvnoj pretrazi koja se može obaviti preko HZZO-a, ali i u privatnim poliklinikama.

Tumorski markeri

Tumorski markeri

Tumorski biljezi ili markeri antigeni su koji upućuju na postojanje tumora. Naime, kod zdravih su osoba prisutni u malim koncentracijama, a njihove se vrijednosti povećavaju u malignim stanicama. Ipak, istraživanja su pokazala da nisu povišeni kod svih osoba s karcinomom, mogu biti povišeni i kod osoba koje nemaju tumor, ali i kod raznih zloćudnih bolesti.

U kliničkom kontekstu najviše se koriste za procjenu uspješnosti terapije određenih tumora i rano otkrivanje povratka tumora, npr. CYFRA 21-1 marker (referentne vrijednosti < 3.30 ng/mL) koristi se u dijagnozi, prognozi i praćenju uspješnosti terapije i otkrivanju recidiva karcinoma nemalih stanica pluća.

Veliku važnost tumorski markeri imaju, uz ostale pretrage, i u postavljanju pravovremene ispravne dijagnoze koja je u slučaju malignih oboljenja od neizmjerne važnosti.

Pojedine je tumorske markere moguće odrediti standardnim laboratorijskim metodama, a kad su geni u pitanju, potrebna je složenija izolacija iz krvi ili samog tkiva tumora u specijaliziranim ustanovama za specifične dijagnoze i liječenja.

Laboratorijske pretrage

Tumorski markeri – referentne vrijednosti

Referentne vrijednosti svakog tumorskog markera variraju. Ako razina tijekom liječenja padne, znači da pacijent pozitivno reagira na terapiju. S druge strane, ako visoka razina ostaje unatoč liječenju, riječ je o neučinkovitoj terapiji.

Više o tumorskim markerima i njihovim referentnim vrijednostima možete pročitati na ovoj poveznici.

CgA

Kromogranin A

Kromogranin A (CgA) je protein kojeg stvaraju neuroendokrine stanice čijom zloćudnom preobrazbom nastaju tumori kao što su:

To je vjerojatno najosjetljiviji tumorski biljeg za karcinoidne tumore. Njegove su abnormalne razine prisutne u trećine bolesnika s lokaliziranom, a u dvije trećine bolesnika s diseminiranom (raširenom, metastaziranom) bolešću. Također, razina ovog markera može biti povišena kod uznapredovalih oblika raka.

Značajan je, kao i ostali tumorski markeri, u otkrivanju nepotpunog uklanjanja tumora pri operaciji ili recidiva tumora.

Neuroblastom

Neuroendokrini tumori

Neuroendokrini tumori rijetka su heterogena grupa neoplazmi (novotvorevina) koje nastaju iz stanica endokrinog sustava (žlijezde s unutarnjim lučenjem, posebno u koži, dišnom i probavnom sustavu). Učestalost neuroendokrinih tumora u populaciji raste. Smatra se da godišnje oboli 2 – 5 na 100 000 stanovnika.

U trenutku postavljanja dijagnoze, najčešće biopsijom, pacijenti mogu imati raznovrsne kliničke simptome ovisno o lokalizaciji samog tumora (organu kojeg zahvaća), raširenosti bolesti, postojanju specifičnih simptoma koji nastaju uslijed prekomjerne sekrecije (lučenja) hormona itd. U pitanju mogu biti i nefunkcionalni neuroendokrini tumori koji uglavnom daju nespecifične simptome kao što su:

Kako je svaki neuroendokrini tumor potencijalno maligni tumor, u kliničkoj se praksi uglavnom preporučuje operacijsko odstranjenje tumora (70 – 90 % slučajeva). Kontrola simptoma i ograničenje daljnjeg napredovanja tumora su sekundarni ciljevi.

Krvna pretraga

Kromogranin A – test

Tumorski biljezi su molekule koje se u većim koncentracijama pojavljuju u krvi, urinu i/ili tkivu odnosno tjelesnim tekućinama pacijenata koji boluju od maligne bolesti. Tako se povišena razina kromogranina A detektira u nalazu krvne pretrage.

Za ovu je pretragu važno biti natašte. Može se obaviti preko HZZO-a, ali i u privatnim poliklinikama gdje pretraga košta oko 360 kuna. Nalazi su gotovi za 2 – 3 tjedna.

Kromogranin A – referentne vrijednosti

Kad je u pitanju kromogranin A, normalne vrijednosti podrazumijevaju < 102 µg/l. Serumska vrijednost korelira s veličinom tumora.

Povišen kromogranin A može se naći kod upalnih bolesti kao što su reumatoidni artritis, upalne bolesti crijeva i sepsa, kod kroničnog zatajenja srca, jetre, bubrega itd.

Također može biti povišen kod osoba koje za terapiju gastritisa koriste inhibitore protonske pumpe (npr. Controloc).

Činjenica da je često povišen u okviru drugih bolesti, a da su njegove vrijednosti ponekad normalne u bolesnika s neuroendokrinim tumorom, čini ga markerom male specifičnosti i osjetljivosti.

Reumatoidni artritis

Kromogranin A – forum

Kako pacijenti nerijetko, u potrazi za drugim mišljenjem i podrškom, dijele iskustva s ovom pretragom na forumima, može se primijetiti kako većina njih na temelju dobivenih rezultata (kromogranin A – vrijednosti) samostalno zaključuje o zdravstvenom ishodu.

Ovdje treba naglasiti da je riječ o pretrazi koja može dati lažno pozitivne rezultate pa osoba može stvoriti krivu predodžbu o stanju svog organizma. Zato je potrebno s nalazima otići liječniku koji će uputiti na daljnje pretrage.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.27 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Kromogranin A, povecan kromogranin A, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu