Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Tumorski biljezi ili markeri – povišene vrijednosti u dijagnozi

tumorski_biljezi

Tumorski markeri ili biljezi su tvari koje stanice raka stvaraju ili potiču njihovo lučenje. U zdravih osoba oni se nalaze u vrlo malim koncentracijama jer ih u zrelim stanicama zdravog organizma gotovo i nema.

Zloćudne stanice tumora često su nezrele i zato stvaraju različite proteine, hormone i enzime, koje zovemo tumorskim biljezima, čija povećana prisutnost u tjelesnim tekućinama u pravilu ukazuje na postojanje raka.

Zašto se mjere tumorski biljezi?

Prema njihovoj prisutnosti i količini u tjelesnim tekućinama može se posumnjati na postojanje tumorskog tkiva, procijeniti veličina tumora, te ponekad i predvidjeti tijek bolesti.

Tumorski biljezi u praksi se najviše koriste kako bi se procijenila uspješnost liječenja te kako bi se na vrijeme otkrio eventualni povratak karcinoma.

Pad razine određenog tumorskog biljega tijekom ili nakon liječenja govori da je terapija odgovarajuća. Suprotno, zadržavanje visoke razine biljega unatoč liječenju znak je da je terapija neodgovarajuća i neučinkovita.

Većina tumorskih biljega mjeri se iz uzorka uzetog iz krvi, ali postoje i biljezi koji se mjere iz urina i samog tkiva tumora.

Tumorski biljezi i referentne vrijednosti

Donosimo popis nekih tumorskih biljega koji se mjere iz krvi, mogućnosti tumačenja njihovih povišenih vrijednosti te referentne odnosno normalne vrijednosti.

Tumorski biljegPovišene vrijednostiReferentne vrijednosti
Alfa-fetoprotein (AFP) normalno kod fetusa i trudnica kod raka jetre, raka testisa i jajnikado 5,8 kIU/L
Beta-2-mikroglobulin (B2M) kod mijeloma (raka plazma stanica), kronične limfocitne leukemije i nekih limfoma do 2 mg/L
Beta-humani korionski gonadotropin (Beta-HCG)
    upućuju na koriokarcinom kod žena koje nisu trudne te na rak testisa u muškaraca
do 5 IU/L
Karcinom antigen CA 15-3
    kod raka dojke
do 30 U/ml
Karcinom antigen CA 19-9do 25 U/ml
Karcinom antigen CA 72-4do 6,9 U/L
Karcinom antigen CA-125
    najčešće kod raka jajnika mogu upućivati i na rak endometrija, jajovoda, pluća, dojke, probavnog sustava ili na endometriozu i bolesti jajnika, zdjelice i jetre
do 35 U/ml
Karcinoembrionalni antigen (CEA)do 3,4 µg/L
Prostata specifični antigen (PSA)
    kod raka prostate
do 4 ng/ml

Nedostaci tumorskih biljega

Idealan tumorski biljeg koji bi neminovno i specifično upućivao na određeni tip karcinoma izlučivao bi se samo iz tkiva tumora, bio bi specifičan samo za taj određeni tip raka, otkrivao bi se već u sasvim malih tumora i bio bi nazočan u svih bolesnika s tom bolešću. Međutim, takvi tumorski biljezi ne postoje, uglavnom nemaju dovoljnu specifičnost i osjetljivost da bi se samostalno mogli koristiti u ranoj dijagnostici.

Također, tumorski biljezi mogu biti povišeni i kada je riječ o nekim drugim bolestima i stanjima što dovodi do lažno pozitivnih rezultata, a s obzirom na to da ne luče svi tumori baš svoj specifičan biljeg, mogući su i lažno negativni rezultati. Lažno negativni rezultati mogu se dobiti i kada postoje antitijela zbog kojih test ne prepoznaje specifični marker.

Neki tumorski biljezi nisu vezani samo uz jedan tip tumora, što otežava postavljanje ispravne dijagnoze samo na temelju nalaza. Iz tog razloga, dijagnoza specifičnog karcinoma postavlja se samo histološkom analizom, odnosno mikroskopskim ispitivanjem uzoraka tkiva nakon biopsije.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.48 / 5   21

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tumorski markeri, tumorski markeri referentne vrijednosti, markeri, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu