Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

CEA markeri – značenje povišenih vrijednosti u dijagnozi

cea_marker

CEA markeri pokazuju vrijednosti karcinoembrijskog antigena u krvi čije su vrijednosti znatno povišene kod bolesnika s rakom debelog crijeva te se ova pretraga najčešće provodi u dijagnostici te bolesti, ali nalazi mogu uputiti i na neka druga stanja.

Karcinoembrijski antigen (CEA) je glikoprotein koji se normalno proizvodi u gastrointestinalnom traktu fetusa, dok se u odraslih zdravih osoba proizvodi u vrlo niskim koncentracijama.

Kako i zašto se mjeri CEA?

Kao i drugi markeri i CEA mjeri se u slučaju sumnje na rak. Vađenje krvi u svrhu mjerenja koncentracije karcinoembrijskog antigena najčešće se provodi pri sumnji na rak debelog crijeva, a ponekad u kombinaciji s CA 15-3 (protein kojeg luče stanice sekretornog epitela tkiva dojke) i u dijagnostici raka dojke.

Kad je postavljena dijagnoza raka debelog crijeva, CEA služi za procjenu veličine i proširenosti karcinoma i procjenu uspješnosti liječenja.

Ove vrijednosti mogu se mjeriti prije i nakon operacije kako bi se procijenila uspješnost operacije i mogućnosti oporavka. Također, ove vrijednosti mogu prikazati uspješnost kemoterapije, ako se ona provodi.

Nadalje, CEA se koristi i za kontrolu povrata bolesti nakon liječenja jer će se ovaj antigen pojaviti u većoj koncentraciji prije nego se pokažu drugi klinički znakovi povrata bolesti te bi se stoga trebalo često kontrolirati.

Referentne vrijednosti CEA

U zdravih odraslih muškaraca i žena CEA iznosi manje od 3,4 µg/L, u pušača je moguće i do 5 µg/L.

Povišene vrijednosti CEA

U bolesnika s rakom debelog crijeva karcinoembrijski antigen nalazi se u tkivu karcinoma pa njihov CEA može biti povišen za 15 – 80 posto, te se ova pretraga najčešće i koristi u dijagnozi kolorektalnog karcinoma. Što je tumor veći, to je i koncentracija antigena veća.

Povišene vrijednosti mogu se naći i kod drugih karcinoma, kao što su:

Ponekad će vrijednosti karcinoembrijskog antigena biti povišene i u nekih drugih bolesti, primjerice kod ciroze jetre, upalne bolesti crijeva, kronične plućne bolesti, upale gušterače, Crohnove bolesti te kod pretjeranog konzumiranja alkoholnih pića. Također, povišen CEA nalazi se i kod 19% pušača. U tim slučajevima CEA ne iznosi više od 10 µg/L.

Nedostaci CEA

Iako CEA pripada tumorskim markerima koji se provode u svrhu dijagnostike raznih karcinoma, njihova razina može biti povišena i u drugim, netumorskim bolestima te stoga rezultati mogu biti lažno pozitivni u detektiranju karcinoma.

Ponekad nalazi mogu biti i lažno negativni ako postoje neka druga antitijela koja spriječavaju test u prepoznavanju specifično CEA markera.

Također, u najranijoj fazi raka debelog crijeva CEA je povišen tek u 28% bolesnika što je manje od trećine oboljelih te je dijagnostička vrijednost ovog testa u ranom detektiranju karcinoma iz tog razloga znatno slabija. Međutim, rastom tumora raste i osjetljivost CEA.

U svakom slučaju, same povišene vrijednosti CEA ne podrazumijevaju i postojanje raka debelog crijeva ili bilo kojeg drugog karcinoma, nego se za uspostavu tih dijagnoza koriste druge specifičnije metode dijagnostike.

Cijena pretrage i vrijeme čekanja nalaza

Pretraga je besplatna za zdravstveno osigurane osobe u javnim bolnicama, a u privatnim klinikama iznosi od 100 do 200 kuna. Nalazi su gotovi u roku od nekoliko dana.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   18

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cea marker, cea git značenje nalaza, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu