Stručno odobrava

,

Tumor hipofize – uzroci, simptomi i liječenje

tumor hipofize

Hipofiza je malena žlijezda smještena na donjoj strani mozga; iza očiju.

Najznačajnija je endokrina žlijezda (s unutarnjim lučenjem). Proizvodi mnoge hormone (npr. hormon rasta, prolaktin, oksitocin, itd.) i upravlja radom svih drugih žlijezda.

Riječ je o žlijezdi veličine graška (veličine oko 1 cm) koja je od velikog značaja za funkcioniranje ljudskog organizma jer djeluje na rast tijela, krvni tlak, rad bubrega, protok tvari u organizmu.

Čak i kada se tumor hipofize pojavi, mala je vjerojatnost da se radi o zloćudnom obliku – većina su adenomi.

Razlikujemo dvije vrste tumora hipofize. Obje vrste se javljaju u prednjem režnju hipofize, nikada u stražnjem.

Prva vrsta tumora zove se adenom (benigni tumor) koji uzrokuje prekomjerno, odnosno abnormalno, lučenje nekog hormona. Adenom može vršiti pritisak na okolna područja te uzrokovati dodatne poremećaje.

Abnormalnim lučenjem hormona može dovesti do akromegalije (prekomjerni rast) ili Cushingovog sindroma (dugotrajna visoka razina kolesterola u krvi).

Druga vrsta tumora hipofize je kraniofaringeom koji ne uzrokuje pojačano lučenje hormona. Glavni problem vezan uz kraniofaringeom je mogućnost povećanja i posljedičnog pritiska prednjeg ili stražnjeg režnja. U nekim slučajevima ovaj tumor može biti zloćudan.

Može se razviti hipopituitarizam (gubitak funkcija prednjeg režnja) i dijabetes insipidus (prekomjerna žeđ i prekomjerno stvaranje mokraće).

Tumori obje vrste mogu stvarati pritisak (ako su veliki) na živce i uzrokovati glavobolje, škiljenje i pogoršanje vida.

Veliki tumori hipofize (1 centimetar) ili nešto veći nazivaju se makroadenomima. Mikroadenom hipofize je mali tumor hipofize koji obično ne vrši pritisak na hipofizu i okolne strukture, za razliku od makroadenoma. 

Tumor hipofize – uzroci

Hormon prolаktin se proizvodi u hipofizi, a njegova glavna uloga je vezana za lаktаciju, odnosno lučenje mlijeka kod dojilja. Tumor hipofize može uzrokovati visoku razinu prolaktina u krvi. U tom slučaju obavezno je medicinsko liječenje ili kirurški zahvat kako bi se razina prolaktina vratila u normalu.

Previše prolaktina u krvi se naziva hiperprolaktinemija, a benigni tumori hipofize, poznatiji kao prolaktinomi, jedan su od najčešćih uzroka ovog stanja.

Dakako, tu postoje i drugi uzroci kao što su trudnoća, problemi sa štitnjačom (hipotireoza), stres i korištenje antidepresiva te stimulacija bradavica

Kod žena, prolaktinom uzrokuje sljedeće pojave:

 • neredovite menstruаcije,
 • izostanak menstruаlnog ciklusа,
 • suhoća vagine (snižen libido),
 • mliječni iscjedаk iz grudi.

Kod muškaraca prolaktinom uzrokuje sljedeće pojave:

tumor hipofize simptomi

Tumor hipofize – simptomi

Tumori hipofize ne moraju uzrokovati gotovo nikakve simptome. Međutim, tumori hipofize koji proizvode hormone (funkcionalni tumori) mogu izazvati razne simptome, ovisno o tome koji hormon proizvode.

Oni nefunkcionalni tumori hipofize imaju simptome kao što su rast i pritisak na okolne strane tumora. Znaci i simptomi tumora uslijed pritiska na okolne strukture mogu primjerice uključivati glavobolju i gubitak vida (posebice perifernog)a može se javiti i hemianopsija (gubitak polovice vidnog polja).

Budući da hipofiza kontrolira mnoge organe i procese u tijelu, bilo kakva nepravilnost kod ove žlijezde će se odraziti na mnoge organe. Postoje mnogi mogući znaci i simptomi, a ovo su neki od njih:

Tumor hipofize i vid međusobno su povezani. Većina pacijenata koji imaju neku vrstu tumora hipofize žali se na zamagljen vid.

Smetnje s vidom, zapravo su jedan od ključnih faktora koji utječu na odlazak liječniku i postavljanje dijagnoze

Ponekad se vid može drastično pogoršati u vrlo kratkom vremenu što je znak za uzbunu jer se najvjerojatnije radi o tumoru koji ima tendenciju rasta. Smetnje s vidom mogu se ukloniti operativnim zahvatom.

Budući da ste nas često pitali kakvi su simptomi drugih poremećaja hipofize odlučili smo ih navesti.

Bolesti hipofize – simptomi:

 • Generalizirani hipopituitarizam – gubitak funkcije prednjeg režnja hipofize, početak bolesti može biti dramatičan i nagao, smanjenje gonadotropnih (spolnih) hormona, poremećaj i gubitak hormona rasta, smanjenje tireotropina (TSH) i adrenokortikotropnog hormona (ACTH) – riječ je dakle o poremećaju koji je potrebno dijagnosticirati putem hormonskih pretraga.
 • Hiperfunkcijaodnosno pretjerano lučenje hormona hipofize; može uzrokovati: akromegalija (prekomjerni rast, grube crte lica, zadebljanje šaka i stopala, dlakavost, grublja i tamnija koža), prekomjerno znojenje, pretjerani rast donje čeljusti.
 • Bolesti stražnjeg režnja hipofize – izlučivanje prekomjerne količine razrijeđenog urina (poliurija), prekomjerna žeđ (polidipsija) bolest se naziva centralni dijabetes i karakterizira ju prekomjerno pijenje te prekomjerno mokrenje; liječenje je hormonskom terapijom.

Tumor hipofize – dijagnoza

Sumnja na tumore većinom se javlja kod bolesnika s neobjašnjivo jakim glavoboljama, karakterističnim poremećajima vida ili prekomjernim radom endokrinih žlijezda (endokrinopatijama).

Metode uz pomoć kojih se vrši postavljanje dijagnoze su većinom kompjutorska tomografija (CT)  i magnetska rezonanca (MR).

U većini slučajeva se pacijente prije slikovnih pretraga šalje na endokrinološku obradu.

Tumor hipofize – liječenje

Liječenje tumora hipofize tumora ovisi o njegovoj veličini, poziciji i o tome hoće li se širiti ili ne.

Liječnici trebaju utvrditi je li tumor mikroadenom, odnosno manji od 10 mm, ili makroadenom koji je veći od 10 mm. Također, treba se utvrditi proizvodi li tumor hormone i je li se proširio na druge dijelove tijela.

Liječe se endokrinopatije, a oni tumori koji luče hormon rasta ili tireotropin kirurški se odstranjuju.

Tumor hipofize – operativni zahvat

Operativno uklanjanje tumora hipofize jedan je od najčešćih izbora liječenja tumora hipofize. Postoje dvije glavne kirurške tehnike za uklanjanje tumora hipofize.

Prva je endoskopski trаnsnаzаlni trаnssfenoidаlni pristup. Drugim riječima, liječnik odstranjuje tumor preko nosa i sinusa, bez ikakvog spojnog reza. Ovaj zahvat se obično prakticira kod manjih tumora hipofize (mikroadenoma).

Kod kompliciranijih i većih tumora hipofize (makroadenoma) koristi se metoda kraniotomije, odnosno transkranijalnim pristupom. Tako se tumor uklanja kroz rez na skalpu (koža lubanje) na gornjem dijelu lubanje.

operacija hipofize

Tumor hipofize – druge metode liječenja

Već od sredine pedesetih godina prošlog stoljeća počinju se razvijati različite metode liječenja tumora hipofize.

Uz dva operativna pristupa koje smo prethodno naveli, važno je spomenuti metodu zračenjem te metodu gama nožem (Gamma knife) koja je danas uz kirurgiju i medikamentnu terapiju jedan od tri glavna načina uklanjanja tumora hipofize.

Niti jedna od ovih metoda ne nudi uvijek potpuno izlječenje oboljelih. Upravo zbog toga se velik broj pacijenata odlučuje na kombinaciju terapija kako bi se postigao što bolji učinak.

Najveću prednost u  liječenju tumora hipofize ima kirurgija, dok se zračenje koristi kao dopunsko liječenje nakon operacije, u slučaju da se tumor ne može u potpunosti ukloniti kirurškim putem.

Zračenje je uglavnom prvi izbor kod starijih bolesnika kod kojih neke druge bolesti predstavljaju rizik za operativno liječenje te kod onih bolesnika kojima medikamentno liječenje ne pomaže, a iz osobnih razloga ne žele prihvatiti operativno liječenje.

U nekim slučajevima je potrebna hormonska terapija koja uključuje:

 • tiroidne hormone,
 • hormone nadbubrežne žlijezde,
 • hormon rasta,
 • testosteron,
 • estrogen.

Prirodni lijek za tumor hipofize ne postoji, točnije niti jedna prirodna supstanca nije pokazala djelotvornost u liječenju tumora. Bitno je napomenuti kako prirodno liječenje u slučajevima kada se radi o endokrinim žlijezdama može napraviti više štete nego koristi, odnosno pojačati rad žlijezda koje hormone u fazi bolesti ionako pretjerano luče.

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.73 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu