Strabizam (škiljavost) – uzroci, simptomi i liječenje

strabizam

Strabizam, škiljavost ili razrokost je anomalija položaja očiju kod koje su oči nisu usklađene i ne funkcioniraju najbolje kao tim. Ako imate strabizam, jedno vaše oko može gledati ravno u objekt koji želite vidjeti, a drugo može samovoljno gledati u drugom smjeru.

Ovaj poremećaj može biti stalan, privremen ili isprekidan, utjecati na jedno oko ili na oba. Prema tome “bježi” li oko prema unutra, van, gore ili dolje razlikujemo četiri tipa strabizma:

 • (prema unutra) ezotropija ili “gledanje u križ”, najčešći oblik;
 • (prema van) egzotropija;
 • (prema gore) hipertropija;
 • (prema dolje) hipotropija.

Uzroci strabizma

Svako oko ima šest vanjskih mišića koji kontroliraju položaj i kretanje očiju. Za normalnu binokularnu viziju, položaj, neurološka kontrola i funkcioniranje tih mišića za oba oka moraju biti savršeno usklađeni. Strabizam nastaje kada postoje neurološki ili anatomski problemi koji ometaju kontrolu i funkciju vanjskih mišića oka.

Izvor problema može biti u samim mišićima, živcima ili centru za vid u mozgu. Osim toga, genetika je ovdje važan faktor, osobito kada su u pitanju djeca. Strabizam je čest kod djece koja imaju cerebralnu paralizu, Downov sindrom, hidrocefalus ili tumor na mozgu. Strabizam kod odraslih mogu uzrokovati:

 • botulizam,
 • dijabetes,
 • Gravesova bolest,
 • Guillain-Barre sindrom,
 • ozljeda oka,
 • otrovanje morskim školjkama,
 • moždani udar
 • ili druga bolest oka.
oftalmologica

Simptomi strabizma

Primarni znak strabizma je vidljiva neusklađenost očiju s jednim ili oba oka koji se okreću prema unutra, van, gore, dolje ili u koso. On može biti vrlo ili manje očit. Kada je strabizam velik, nema simptoma kao što su:

 •  naprezanje očiju ili
 • glavobolja, jer mozak u tom slučaju ne pokušava izravnati pogled.

Obično mozak, osobito dječji, kako bi spriječio dvostruku sliku, često zanemaruje signale koje dobiva od oka koje nije pravilno usmjereno. To često dovodi do ambliopije, smanjenja oštrine vida oka zbog njegova nekorištenja, odnosno od tog oka stvara “lijeno oko”. U nekim slučajevima “lijeno oko” prethodi razvoju strabizma.

Manje zamjetljivi slučajevi strabizma mogu uzrokovati:

 • blage smetnje u vidu,
 • glavobolju,
 • naprezanje i umaranje očiju, osobito pri čitanju.

Ako je strabizam stalan i ne liječi se, čak i ako je malen, može dovesti do ambliopije neusklađenog oka. Osim toga, on utječe na samopouzdanje osobe koja ga ima, jer izaziva nelagodu u društvenim kontaktima.

Liječenje strabizma

U nekim slučajevima isprekidanog i slabijeg strabizma, moguće je uvježbati poravnavanje oka i bez kirurških zahvata. U takvoj terapiji koriste se:

 • naočale,
 • prizme,
 • flasteri
 • zamućivanje jednoga oka,
 • injekcije botulinskog toksina ili
 • kombinacija tih tretmana.

No u većini slučajeva jedini učinkoviti tretman za neprestano “bježanje očiju” je operacija očnih mišića. Uspjeh operacije ovisi o puno čimbenika, uključujući smjer i raspon okretanja očiju. U nekim slučajevima može biti potrebno više operacija.

Kirurška operacija može ispraviti vid djeci, ali i odraslima s dugogodišnjim strabizmom. Međutim, u mnogim slučajevima kod odraslih može ostati značajan stupanj ambliopije čak i nakon što je oštećeno oko poravnato. Zato je rano liječenje strabizma vrlo važno.

Mogućnost bilo kakve ozbiljne komplikacije operacije strabizma koja bi mogla utjecati na vid i dobrobit oka je iznimno rijetka. Međutim, postoje rizici za bilo kakvu operaciju, uključujući:

 • crvenilo,
 • dvostruki vid,
 • infekcije,
 • krvarenje i
 • oštećenje rožnice ili mrežnice.

Strabizam kod beba

Novorođenčad u prvih šest mjeseci često razvije strabizam, odnosno “gleda u križ”, jer im vid nije potpuno razvijen. Taj tip strabizma može nestati s rastom, ali većina vrsta strabizma ne nestaje dječjim razvojem. Rutinski testovi za djecu su najbolji način otkrivanja strabizma. On se najčešće otkriva do treće godine života.

Strabizam kod djece

djevojcica-s-flasterom-na-oku

U prosjeku svako dvadeseto dijete predškolske dobi ima strabizam. Većina djece se ne žali, niti zamjećuje promjene u svom vidu. Obično je član obitelji, učitelj ili zdravstveni djelatnik taj koji primijeti da oči nisu poravnate. Neka se djeca mogu žaliti na dvostruki vid (gledaju u dva objekta odjednom).

Ti problemi također mogu utjecati na sposobnost čitanja i učenja u učionici. Mlađa djeca koja još ne govore mogu se jako naprezati u pokušaju da jasnije vide. U nekim slučajevima djetetove su oči prekrižene i kada su zapravo usklađene. To se zove pseudostrabizam ili lažna razrokost.

Najčešći primjer pseudostrabizma je pseudoezotropija. Kod nje se čini da se dječje oči okreću prema unutra, a zapravo je to optička iluzija uzrokovana veličinom očnih kapaka ili širokim nosnim mostom. Jednostavnim pregledom moguće je razlikovati pseudostrabizam od pravog strabizma.

Kada se rano otkrije i liječi, strabizam ne izaziva dodatne probleme. Bez liječenja, dijete može razviti dvostruki vid, ambliopiju ili simptome koji bi mogli trajno ometati u čitanju i učenju. Neke vrste strabizma povezane su i s povećanim rizikom od razvoja kratkovidnosti.

Refrakcijske pogreške kao što su kratkovidnosti, dalekovidnost i astigmatizma često dovode do problema s fokusiranjem. Kada se dijete s refraktivnom pogreškom pokušava usredotočiti da jasno vidi, oko se može okrenuti. Ova vrsta škiljavosti obično se razvija kod djece starije od dvije godine, a osobito kod dalekovidne djece.

Vježbe za strabizam

Sklekovi za olovke (pencil pushups)

Sklekovi za olovke su jednostavne očne vježbe kojima se oba oka usmjeravaju na istu fiksnu točku. Počnite držanjem olovke ispružene u smjeru suprotnom od vas. Usmjerite pogled na gumicu, slovo ili broj koji se nalazi sa strane.

Polako pomaknite olovku prema mostu vašeg nosa. Držite je u fokusu koliko god možete, ali stanite kada vam se vid zamuti.

Brockova nit

brockova-nit

Švicarski optometričar Frederick Brock razvio je ovu vježbu kako bi poboljšao koordinaciju očiju. Trebat će vam nit duga približno pet metara s tri perlice različite boje.

Pričvrstite jedan kraj niti, a perlice postavite na jednakim udaljenostima. Drugu stranu niti držite čvrsto na nosu. Gledajući niz nit premještajući fokus s jedne na drugu perlicu trebali biste vidjeti dosljedan uzorak. Perlica koju gledate trebala bi se “pojaviti” na sjecištu dvije prekrižene niti od koja svaka ima par perlica na svojim krajevima.

Ako se niti križaju ispred ili perlice u koju gledate, vaše oči nisu pravilno fokusirane. Gledajući zadnju od perlica nećete moći vidjeti oblik slova “X”, već samo dvije niti koje čine oblik sličniji slovu “V”. Premjestite kuglice po nizu i ponovite nekoliko puta.

Karte s cijevima

Nacrtajte tri cijevi crvene boje na jednoj strani kartice, svaka cijev neka bude malo veća od prethodne. Učinite isto sa zelenom bojom na drugoj strani. Držite karticu ispruženu i okomitu na nos, tako da najveća cijev bude najudaljenija.

Zurite u najdalju cijev sve dok ne postane jedna slika obje boje, a druge dvije cijevi se ne udvostruče. Zadržite pogled na pet sekundi. Zatim ponovite sa srednjom i najmanjom cijevi na kartici.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu