Kratkovidnost – uzroci, simptomi i liječenje

kratkovidnost

Kratkovidost je poremećaj lomljenja zraka u oku. Osoba koja pati od kratkovidnost može jasno vidjeti objekte koji se nalaze u blizini, ali ne i one koji su udaljeniji. Objekti koji su udaljeni većinom su mutni i nejasni

Stupanj kratkovidnosti utječe na sposobnost osobe da se usredotoči na udaljene objekte. Osobe koje imaju tešku kratkovidnost mogu jasno vidjeti objekte koji su udaljeni samo nekoliko centimetara, dok oni s blažim stupnjem mogu jasno vidjeti objekte koji su udaljeni i do nekoliko metara. 

Kratkovidnost se može razvijati postupno ili naglo, a često se pogoršava tijekom djetinjstva i adolescencije. Kratkovidnost je obično poremećaj koji se javlja kod više članova iste obitelji. 

Kratkovidnost se može potvrditi osnovnim pregledom kod okulista. Kratkovidnost je moguće ispravljati uz pomoć naočala ili kontaktnih leća, a jedna od opcija je i laserska operacija (LASIK). 

kratkovidnost poremecaj

Kratkovidnost – uzroci

Ako imate kratkovidnost, tada su zrake svjetlosti koje ulaze u oko usmjerene ispred mrežnice, umjesto na mrežnicu, a to uzrokuje mutan prikaz slike. 

Kako bi se usredotočile na prikaz, vaše oči se oslanjaju na rožnicu i kristalnu leću. Kada su oči potpuno zdrave, rožnica i kristalna leća imaju savršeno glatku zakrivljenost te lome dolaznu svjetlost tako da oštro fokusiraju sliku na mrežnici, u stražnjem dijelu oka.

Međutim, ako vaša rožnica ili leća nisu ravnomjerno i glatko zakrivljene, tada se svjetlosne zrake ne lome ispravno. Kratkovidnost je jedna vrsta refrakcijske greške. Ona se događa kada je svjetlost usmjerena ispred mrežnice, što rezultira zamagljenim odnosno mutnim prikazom udaljenih objekata.

Neki od mogućih uzroka kratkovidnosti su naslijeđe i pretjerano naprezanje očiju kao što su rad za računalom i čitanje. Ako se kratkovidnost pojavljuje kao problem oba roditelja, postoji velika vjerojatnost da će dijete također imati poremećaj vida koji se može definirati kao kratkovidnost. Miopija odnosno kratkovidnost se može javiti i kao posljedica sljedećih stanja:

 • zamagljenost vida kod nekih se osoba javlja samo u noćnim uvjetima (noćna miopija),
 • u osoba koje se bave poslom koji zahtijeva vid na blizinu može se javiti lažna miopija, riječ je o prekomjernom korištenju vida i očnog mehanizma koji podrazumijeva fokusiranje slike, 
 • miopija može ukazivati i na problem razine šećera u krvi (zamućen vid često se javlja kao jedan od simptoma dijabetesa). 

Kratkovidnost – simptomi

Neki od simptoma miopije odnosno kratkovidnosti su:

 • mutan vid kada se fokusirate na udaljene objekte,
 • potreba za škiljenjem ili djelomičnim zatvaranjem kapaka kako bi vidjeli jasnije,
 • glavobolje zbog prekomjernog naprezanja očiju,
 • teškoće tijekom upravljanja vozilom, pogotovo noću (noćna kratkovidnost).

Kratkovidnost se često otkriva već u djetinjstvu budući da djeca koja ne vide sjede blizu televizora, dok čitaju knjigu drže blizu očiju te trljaju oči ili pretjerano trepću.

Kratkovidnost – dioptrija

Kratkovidnost minus ili plus? Kratkovidnost je označena minus dioptrijom. Kratkovidnost može biti niska do – 3 dioptrija, srednja do – 8 i visoka od – 8 pa na dalje.

 • Dioptrija – 0.50 – označava nisku kratkovidnost, kod ove dioptrije je moguće imati normalan vid na blizinu, dok naočale i leće mogu biti potrebne samo u određenim situacijama. Zamućen vid se može javiti prilikom gledanja filmova i čitanja prijevoda. U djece je moguće primijetiti naprezanje prilikom gledanja filmova na televiziji.
 • Dioptrija – 0.75 – označava nisku i jednostavnu kratkovidnost.
 • Dioptrija – 1 – školska kratkovidnost, u većini slučajeva svoj vrhunac dostiže u 21. godini života. Uz tu dioptriju može se javiti i noćna kratkovidnost.
 • Dioptrija – 4 – riječ je o srednje visokoj dioptriji, u osoba koje imaju ovu dioptriju može se javiti i sindrom pigmentne disperzije odnosno pigmentni glaukom.
 • Dioptrija -5.5 – označava srednje visoku kratkovidnost, riječ je o dioptriji koja stvara relativno velike probleme vida, pacijenti s ovom dioptrijom ne mogu živjeti bez kontaktnih leća ili naočala.

Visoka kratkovidnost se javlja kod gotovo 30% osoba koje su kratkovidne. 

Ako imate minus dioptriju, liječnici ističu da je potrebno pobrinuti se najprije za opće stanje organizma. Brojni oftalmolozi savjetuju povećan unos kalcija, vitamina E te redoviti odlazak u prirodu kako bi se oči odmorile od računala. 

Kratkovidnost kod djece

Uzrok kratkovidnosti kod djece je najčešće genetsko naslijeđe. U manjoj mjeri na razvoj kratkovidnosti kod djece utječu faktori kao što su životne okolnosti u kojima dijete raste. Porast dioptrije se u većinom povezuje sa sve češćim radom na računalu.

Neka od istraživanja su pokazala kako je dioptrija manje rasla kod djece koja su duže boravila na danjem svijetlu. Znanstveno je dokazano da boravak na dnevnom svijetlu potiče lučenje dopamina koji usporava rast oka, a samim time i rast dioptrije.

Ako oba roditelja imaju probleme s vidom, a uz roditelje i drugi članovi obitelji, šanse da će dijete naslijediti probleme s vidom iznimno su visoke. Ono što je svakako bitno spomenuti je činjenica da je genetiku po pitanju kratkovidnosti teško prevariti.

Poremećaje vida je danas moguće otkriti vrlo rano, odnosno prije upisa u školu i vrtić, te je moguće i ranije djelovati odnosno utjecati na razvoj i težinu nekog poremećaja vida. 

Kratkovidnost – test

Najčešće se za testiranje vida korisni optotip odnosno vidna tabla koja služi za testiranje vidne oštrine. Optotip se može odštampati na običnom printeru formata A4. Potom je potrebno izmjeriti je li veliko slovo E visoko oko 31 mm. Ako je duljina u tom okviru, možete pouzdano koristiti optotip za testiranje oštrine vida.

Optotip je potrebno zalijepiti na zid u visini očiju. Od optotipa morate biti udaljeni najmanje 6 metara. Pored svakog reda vam je zapisano na kojoj udaljenosti osoba koja ima savršen vid može pročitati taj red. Osoba koja ima savršen vid moći će pročitati 6 red. Besplatan primjer optotipa možete preuzeti OVDJE.

Druga, zabavna verzija ovog testa je djelo liječnika Aude Olive s američkog MIT-a. Riječ je o hibridnom prikazu čiji je cilj prikazati stanje vide promatrača. Pri normalnoj udaljenosti biste trebali vidjeti lice Alberta Einsteina. Ako se odmaknete od monitora trebali biste primijetiti lik Marilyn Monroe.

Ako s normalne udaljenosti vidite lice Alberta Einsteina vaš vid je normalan, međutim ako vidite Marilyn Monroe vjerojatno ste kratkovidni. 

test vida

Kratkovidnost – liječenje

Cilj liječenja kratkovidnosti jest usmjeravanje svjetlosti na mrežnicu, a najčešće pomoću korektivnih leća ili refrakcijske kirurgije.

Nošenje korektivnih leća tretira kratkovidnost tako da suzbija povećanu zakrivljenost rožnice ili povećanja duljine oka. Vrste korektivnih leća su:

 • Naočale – dolaze u raznim stilovima i jednostavne su za korištenje. One mogu ispraviti niz problema s vidom odjednom, kao što su kratkovidnost i astigmatizam. Naočale mogu biti najlakši i najekonomičniji način korekcije kratkovidnosti. Ako odaberete one koje će najbolje istaknuti vašu osobnost bit ćete prava faca u društvu 🙂
 • Kontaktne leće – dostupan je širok izbor kontaktnih leća za poboljšavanje kratkovidnosti. Raspitajte se kod svojeg liječnika oftalmologa što je za vas najbolja opcija. Većina liječnika će vam savjetovati nošenje naočala zbog jednostavnosti brige i upotrebe. Jedan od osnovnih i glavnih problema kod nošenja leća je potencijalna upala. 

Refrakcijska kirurgija

Ovaj tretman ispravlja kratkovidnost tako da preoblikuje zakrivljenost rožnice. Metode refrakcijske kirurgije uključuju:

 • Laser – LASIK: postupak u kojem oftalmolog čini tanki kružni rez koji se proteže dijelom rožnice te poravnava njen kupolasti oblik.
 • Laser – LASEK: postupak u kojem se umjesto mehanički, površinski sloj stanica odvaja alkoholom, pa se nakon lasera vraća na mjesto, s ciljem bržeg oporavka i manjih subjektivnih smetnji. Ova metoda čuva epitel rožnice, što je korisno za proces ozdravljenja.
 • PRK – metoda laserskog skidanja dioptrije kod koje se površinski sloj stanica rožnice (epitel) mehanički ukloni instrumentom, nakon čega se laserom modelira oblik i zakrivljenost rožnice čime se ispravlja greška vida.
 • Sve operacije očiju imaju neki stupanj rizika; moguće komplikacije tih postupaka uključuju infekcije rožnice, zamagljen vid na daljinu, gubitak vida i vizualne aberacije. Razgovarajte o potencijalnim rizicima s liječnikom.

Kratkovidnost – prirodno liječenje?

Kratkovidnost možete liječiti i prirodnim putem uz vježbe za kratkovidnost. Primjenom ovih vježbi možda nećete u potpunosti izliječiti vaš problem, ali ćete zasigurno vidjeti malo čistije i jasnije.

Kako ne biste lutali, pronašli smo odličan video, isprobali vježbe u redakciji i zabilježili super rezultate. Nakon tjedan dana nam javite kako je prošlo vaše vježbanje. 🙂

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kratkovidnost simptomi, kratkovidnost, kratkovidnost kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu