Istražili smo: Rupičaste naočale

rupicaste naocale za vid

Kada sam ih prvi puta vidio mislio sam da se radi o šali. Ipak, iskustva mnogih potvrdila su da se radi o djelotvornom pomagalu za jačanje vida. Istražili smo zašto.

Rupičaste naočale umjesto leće imaju niz pravilno poslaganih rupica i izrađene su od plastike ili metala. Rupice omogućavaju da samo uzak snop svjetlosti prodre do rožnice oka. Kod oka s astigmatizmom rezultat je oštrija slika. Ipak, ukoliko sliku vidimo istovremeno kroz dvije rupice u paralelnom snopu slika može postati mutna ili dvostruka pa postaje naporno gledati u istu točku dulje vrijeme.

Ideja poboljšanja vida rupicama potječu još iz drevne ayurvedske medicine.

Za rupičaste naočale se tvrdi da su korisne i kod dalekovidnih i kod kratkovidnih osoba. One zahtijevaju privikavanje, a kako trgovci tvrde, nakon nekog vremena plastična rešetka prestaje biti smetnja. Do kratke smetnje u vidu ipak dolazi svaki put kad se trepne jer tada oko treba nekoliko milisekundi da se opet privikne na rešetke. Do toga dolazi nakon što se kapak spusti i smanji snop svjetla koji pada na mrežnicu oka. Svaki put kad trepnete biti ćete nakratko ‘u mraku’.

Rupičaste naočale mogu biti od koristi kod:

  • kratkovidnosti,
  • dalekovidnosti,
  • astigmatizma,
  • staračke dalekovidnosti,
  • hiperosjetljivosti na svjetlo,
  • prevencije / olakšanja naprezanja očiju,
  • glavobolja uzrokovane dugotrajnim radom ispred monitora,
  • u situacijama gdje se zamagljuju konvencionalne naočale (npr., za vrijeme kuhanja ili kupanja).

Pojedini trgovci tvrde da rupičaste naočale u kombinaciji s vježbama za jačanje vida mogu trajno popraviti vid i kod kratkovidnih i kod dalekovidnih. Ipak, znanstvena i klinička ispitivanja nedostaju pa te optimistične tvrdnje nije moguće niti potvrditi niti osporiti.

Unatoč upitnom djelovanju stručnjaci se slažu da rupičaste naočale ne mogu naštetiti vidu.

Kako koristiti rupičaste naočale?

Počnite s kratkim nošenjem od 15 minuta dnevno. Nakon što vam se oko priviknulo produljujte period nošenja sve do 3 sata dnevno.

Moguće nuspojave
  • Kako gledanje kroz rupice zahtjeva naprezanje očnog mišića u početku je moguć umor oka i napetost.
  • Dvostruka slika.

Prilikom vožnje nemojte nositi rupičaste naočale.

Cijena rupičastih naočala

Cijena u ljekarnama: 200 kn

Naočale se prodaju putem online dućana po cijeni od 100 do 200 kuna, a ima ih i u nekoliko optika gdje ih možete i isprobati. Cijena ovisi o kvaliteti izrade i o ljepoti dizajna (mada je jako teško zamisliti rupičaste naočale koje su zaista i lijepe).

Imate li vi iskustva s rupičastim naočalama javite nam kroz komentar!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rupičaste naočale, naočale s rupicama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu