Savjeti za zdravlje očiju

Oči

Ako nikada niste bili kod liječnika specijaliste a katkada vam se muti slika, hvatate se kako ”škiljite” i oblici za koje ste sigurni da su nekada imali sasvim ravne rubove sada vam se čine lagano obli – posjetite što prije liječnika.

Manje – više sve optike u većim gradovima imaju svoje liječnike a ako nemaju, na raspolaganju su vanjski suradnici koji nekoliko puta tjedno dolaze u optiku.

U manjim gradovima liječnici specijalisti također po određenom rasporedu obilaze lokalne optike. Također, uvijek su dostupne specijalizirane poliklinike i državne zdravstvene ustanove.

Oči

5 savjeta za zdrave oči

 1. Svi koji nosite leće, strogo se pridržavajte preporučenog vremena nošenja leća i obavezno navečer nosite naočale. Leće su često sklone smanjiti propusnost kisika u oko što dugoročno može izazvati dodatna oštećenja.
 2. Sunčane naočale – nije dovoljno da na naočalama piše da je prisutna UV zaštita nego je potrebno da su UV filtri doista ugrađeni u stakla. Ako sumnjate u isto, posjetite optiku u kojoj će kroz nekoliko sekundi napraviti UV provjeru.
 3. Oči u solariju – u solariju je, pogotovo ako su odlasci u određenom vremenskom periodu češći, nužno nositi za to propisane naočale. Nije dovoljno samo zatvoriti vjeđe jer zračenje prodire kroz vjeđe i dugotrajno izlaganje može izazvati oštećenja svih struktura oka.
 4. Osigurajte dobru rasvjetu. Izbjegavajte jeftina rasvjetna tijela kojih je tržište prepuno, a koja često izazivaju glavobolje i nervozu. Posebno povedite računa da je rasvjeta optimizirana za prostorije u kojima uče i borave djeca. Kao dodatni argument za povećanje brige o rasvjeti dodajemo da kvaliteta umjetne rasvjete itekako utječe na raspoloženje i produktivnost.
 5. Računala nabavite kvalitetan monitor, prilikom kupnje odvojite nekoliko sati i raspitajte se. Ako provodite puno vremena pred računalom najgore što možete je kupiti monitor za prosječne korisnike i u nižem cjenovnom rangu. Profesionalna je preporuka izbjegavati TN i fokusirati se na VA i IPS matrice.

Prehrana za zdrave oči

Zvuči kao klišej, ali ne smijemo zaboraviti koliko su očima za održavanje funkcije i zdravlja potrebni određeni vitamini i minerali koje ne sadrži redovita prehrana.Potrebno je unositi što više elemenata s antioksidacijskim djelovanjem, preporučujemo sljedeće:

 • Cink se nalazi u tunjevini, soji, rakovima, sjemenkama bundeve, iznutricama, špinatu, grašku i siru
 • Selen koji se nalazi u jajima, češnjaku, soku od naranče, škampima i školjkama, smeđoj riži, sjemenkama suncokreta
 • Vitamin A  nalazi se u mrkvi, špinatu, žumanjcima, ribi i ribljem ulju
 • Vitamin C u tradicionalnom izvoru agrumima (limun, naranče, mandarine) te šipku, lisnatom povrću, kupusu, paprici i rajčici
 • Vitamin E koji se nalazi u bademima, kikirikiju, jajima, zelenom lisnatom povrću i suncokretovim klicama i ulju.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Savjeti za zdravlje očiju

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.