Savjeti za zdravlje očiju

Oči

Ako nikada niste bili kod liječnika specijaliste a katkada vam se muti slika, hvatate se kako ”škiljite” i oblici za koje ste sigurni da su nekada imali sasvim ravne rubove sada vam se čine lagano obli – posjetite što prije liječnika.

Manje – više sve optike u većim gradovima imaju svoje liječnike a ako nemaju, na raspolaganju su vanjski suradnici koji nekoliko puta tjedno dolaze u optiku.

U manjim gradovima liječnici specijalisti također po određenom rasporedu obilaze lokalne optike. Također, uvijek su dostupne specijalizirane poliklinike i državne zdravstvene ustanove.

Oči

5 savjeta za zdrave oči

  1. Svi koji nosite leće, strogo se pridržavajte preporučenog vremena nošenja leća i obavezno navečer nosite naočale. Leće su često sklone smanjiti propusnost kisika u oko što dugoročno može izazvati dodatna oštećenja.
  2. Sunčane naočale – nije dovoljno da na naočalama piše da je prisutna UV zaštita nego je potrebno da su UV filtri doista ugrađeni u stakla. Ako sumnjate u isto, posjetite optiku u kojoj će kroz nekoliko sekundi napraviti UV provjeru.
  3. Oči u solariju – u solariju je, pogotovo ako su odlasci u određenom vremenskom periodu češći, nužno nositi za to propisane naočale. Nije dovoljno samo zatvoriti vjeđe jer zračenje prodire kroz vjeđe i dugotrajno izlaganje može izazvati oštećenja svih struktura oka.
  4. Osigurajte dobru rasvjetu. Izbjegavajte jeftina rasvjetna tijela kojih je tržište prepuno, a koja često izazivaju glavobolje i nervozu. Posebno povedite računa da je rasvjeta optimizirana za prostorije u kojima uče i borave djeca. Kao dodatni argument za povećanje brige o rasvjeti dodajemo da kvaliteta umjetne rasvjete itekako utječe na raspoloženje i produktivnost.
  5. Računala nabavite kvalitetan monitor, prilikom kupnje odvojite nekoliko sati i raspitajte se. Ako provodite puno vremena pred računalom najgore što možete je kupiti monitor za prosječne korisnike i u nižem cjenovnom rangu. Profesionalna je preporuka izbjegavati TN i fokusirati se na VA i IPS matrice.

Prehrana za zdrave oči

Zvuči kao klišej, ali ne smijemo zaboraviti koliko su očima za održavanje funkcije i zdravlja potrebni određeni vitamini i minerali koje ne sadrži redovita prehrana.Potrebno je unositi što više elemenata s antioksidacijskim djelovanjem, preporučujemo sljedeće:

  • Cink se nalazi u tunjevini, soji, rakovima, sjemenkama bundeve, iznutricama, špinatu, grašku i siru
  • Selen koji se nalazi u jajima, češnjaku, soku od naranče, škampima i školjkama, smeđoj riži, sjemenkama suncokreta
  • Vitamin A  nalazi se u mrkvi, špinatu, žumanjcima, ribi i ribljem ulju
  • Vitamin C u tradicionalnom izvoru agrumima (limun, naranče, mandarine) te šipku, lisnatom povrću, kupusu, paprici i rajčici
  • Vitamin E koji se nalazi u bademima, kikirikiju, jajima, zelenom lisnatom povrću i suncokretovim klicama i ulju.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu