Dioptrija, kontaktne leće i zaštita očiju

naocale za vid-dioptrija

Izloženi smo TV reklamama proizvoda za zaštitu kože, magazini pišu o tipovima kože, preporučuju faktore i sredstva za samotamnjenje, a blokovi vremenskih prognoza na nacionalnoj i komercijalnim televizijama redovito završavaju savjetima o potrebi čuvanja kože.

Bez krema za sunčanje ne odlazi se na odmor, a posljednjih godina raznorazni ‘invisible’ sprejevi i hidratantne kreme s dodacima egzotičnih sastojaka koje hrane kožu i dok se prži na 35 stupnjeva sve dublje prodiru u ljetne budžete. Zašto nitko ne govori o zaštiti očiju koja je barem jednako bitna? Evo, mi govorimo.

Sunčane naočale

Opće je prihvaćeno mišljenje da je za zaštitu očiju dovoljno nabaciti sunčane naočale. U većini slučajeva jedini je korak dalje svijest da te naočale ne smiju biti “s placa” nego trebaju biti “markirane” ili barem provjerene proizvodno razvojne prošlosti kako bi uspješno ispunjavale svrhu. Oni napredniji znaju da je i zelenilo dobro za oči jer su jednom davno čitali Hansa Christiana Andersena i Ružno pače.

Tek rijetki koje dioptrija i astigmatizam potjeraju liječniku imaju priliku popričati s oftalmologom i povesti računa o dodatnim aktivnostima zaštite očiju.

Ultra mekane kontaktne leće

U zadnje je tri godine prisutan zanimljiv trend – na scenu su stupile vrlo elegantne i relativno jeftine ultra mekane kontaktne leće s mjesečnim/tromjesečnim mehanizmom izmjene koje bez problema i bez potrebe odlaska liječniku kupujete u optikama doslovno kao novine na kioscima.

Oftalmolozi se bune, leće pucaju, astigmatizma nikada nije bilo više jer meke leće orijentirane masovnom tržištu ne mogu fizički zadržati rožnicu u pravilnom obliku.

Astigmatizamje uzrokovan nepravilnim oblikom rožnice ili nepravilno oblikovanom očnom lećom.

Iako su postojala očekivanja da će upravo te leće smanjiti broj onih koji posjećuju specijalističke ordinacije, to se nije dogodilo zahvaljujući novim pacijentima koji pohode iste nakon godina provedenih na udaljenosti 30 cm od monitora i TV-a.

Skidanje dioptrije

Skidanje dioptrije je rušenjem cijene i do 50% postalo dostupno i u Hrvatskoj. Mišljenja su oprečna – idu od onih da je isto sasvim bezopasno do drugih da se radi o otvaranju oka i da će se tek kroz dvadesetak godina vidjeti koliko je ista metoda bila sigurna u prvoj fazi.

Bolesti oka

Pesimisti idu prema alarmantnim globalnim prognozama da će bolesti i poremećaji funkcije oka u sljedećem desetljeću doseći iste razmjere koje je dosegla depresija. Još se niti jedna zemlja na svijetu nije aktivno počela baviti kampanjama zaštite vida i edukacijama, farmaceutska i IT industrija i dalje šute, a briga o vidu prepuštena je individualnom angažmanu i svijesti.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Dioptrija, kontaktne leće i zaštita očiju

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Da li se nakon operacije ablacije retine mogu koristiti kontaktne leće?

    • Poštovana Martina, vjerojatno ćete moći koristiti kontaktne leće nakon operacije. Međutim, svakako o tome trebate razgovarati sa svojim oftalmologom jer sve ovisi o vrsti postupka, vrsti leća te stanju nakon operacije.