Trzanje oka (blefarospazam) – uzroci, simptomi i liječenje

trzanje-oka

Trzanje očiju (blefarospazam) je nehotično kretanje kapka svakih nekoliko sekundi u trajanju od minutu ili dvije. Ponekad je spazam toliko jak da se očni kapak potpuno zatvori prije nego ga uspijete ponovno otvoriti.

Pojava trzanja očiju može trajati nekoliko dana, tjedana ili čak mjeseci. Trzanje ne boli, ali može biti neugodno. U svojem najčešćem obliku, koji je bezopasan, trzanje oka prestaje samo od sebe, iako se povremeno može ponavljati.

U rijetkim slučajevima, trzanje očiju može biti najraniji znak kroničnog poremećaja mimike, pogotovo ako se usporedno razvijaju i nehotimični trzajevi u drugim dijelovima lica.

Trzanje oka (blefarospazam) – uzroci

Titranje ispod desnog oka ili lijevog oka se može javiti bez identificiranog uzroka (bolesti ili stanja). Ponekad je uzrok moguće identificirati. Evo nekih stanja koja mogu biti povezana s ovim simptomom:

Trzanje oka

Titranje oka u trudnoći se najčešće pojavljuje zbog stresa ili nedostatka minerala i vitamina. Majke se često brinu zbog djeteta i manje spavaju što može uzrokovati učestalo trzanje očiju.

Za pravilan rad mišića oka je potreban i magnezij, koji trudnicama nekad može nedostajati. Pazite da se hranite pravilno i zdravo, a u dogovoru s liječnikom možete piti i dodatke prehrani.

Osim toga, u trudnoći je razina hormona drukčija što dovodi do sušenja oka i titranja kapaka. Možete koristiti prirodne kapi za vlaženje očiju.

Kronični, nekontrolirani pokret očnog kapka na oba oka poznat je kao benigni esencijalni blasferospazam. Točan uzrok je nepoznat, a sljedeća stanja često prethode pojavi benignog esencijalnog blasferospazama:

Vrlo rijetko, trzaj oka može biti znak određenih moždanih i živčanih poremećaja. Tada se trzaj javlja u pratnji drugih znakova i simptoma. Moždani i živčani poremećaji koji mogu uzrokovati trzaj mogu biti:

Potražite liječničku pomoć ako:

  • se trzanje ne povuče u roku od jednog do tri tjedna,
  • se vaš očni kapak u potpunosti zatvara sa svakim trzajem,
  • se trzanje događa i u drugim dijelovima lica,
  • oko je crveno, natečeno ili ima iscjedak.

Trzanje oka (blefarospazam) – simptomi

Miokimija oka ili trzanje oka je nekontrolirano stiskanje i opuštanje mišića oka. Može se pojaviti na gornjem ili donjem kapku, a nekad zahvaća oba. 

Trzanje ispod oka se pojavljuje u kratkim vremenskim razmacima, obično svako par sekundi i znaju trajati do par minuta. Ako se oko zatvara u potpunosti to se zove blefarospazam

To može trajati par dana ili par mjeseci. Trzanje oka se može pojaviti svako par mjeseci i upućivati na ozbiljnije probleme.

Titranje oka

Trzanje oka (blefarospazam) – liječenje

Titranje oka na sreću ne boli, ali može biti neugodno i čudno iskustvo. Rijetko je toliko ozbiljno da se treba zatražiti liječnička pomoć. Trzanje oka obično prođe samo od sebe, ali kako biste ga spriječili slijedite preventivne upute:

Konični blefarospazam se može izliječiti i kirurški. Uklone se neki očni mišići kako bi se tretirali neki teži oblici trzanja oka. Ta se operacija zove mijektomija. 

Kapi za oči

Tretman te ishod prevencije i liječenja trzanja oka ovisi o stanju i zdravlju osobe. Ako su uzroci titranja oka stres ili nedostatak sna to se lako može izliječiti simptomatski.

Ako trzanje oka uzrokuje teža bolest, prvo treba nju dijagnosticirati te liječiti. Titranje oka i glavobolja mogu biti znak nedostatka magnezija ili poremećaja štitnjače.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: trzanje oka, blefarospazam, trzaji oka, titranje oka, trzanje očnog kapka, trzanje kapka, treperenje oka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu