Očni tlak – prirodno liječenje, mjerenje i uzroci

Očni tlak prirodno liječenje

Povećanje očnog tlaka dovodi do glaukoma, bolesti oka koja nepovratno oštećuje očne živce. Vrijednosti očnog tlaka koje se smatraju povišenima su one iznad 21 mmHg. Očni tlak se može liječiti i smanjiti kapima ili prirodno. Prirodno liječenje visokog očnog tlaka uključuje promjenu prehrane, životnih navika i razne tretmane.

U nastavku članka pročitajte kako nastaje glaukom te kako na prirodan način smanjiti očni tlak.

Glaukom – uzroci

Oko je prirodno ovlaženo očnom vodicom koja mu omogućuje neprestano pokretanje. Očnu vodicu proizvodi cilijarno tijelo, a ona stalno kruži kroz razne strukture i dijelove oka. Na kraju se višak očne vodice odvodi kroz mrežu tkiva i kanala koji vode do izlaznih vena.

Kad dođe do poremećaja u radu dijelova oka koji su odgovorni za odvod viška tekućine, očni tlak se povisuje. Tada dođe do odumiranja krvnih žilica koje dovode kisik i hranjive tvari u oko. Visok očni tlak se naziva i okularna hipertenzija. Kao posljedica toga slabe i živčana vlakna te tada dolazi do gubitka vida.

Povišenje očnog tlaka može biti uzrokovano:

Neliječenjem visokog očnog tlaka dolazi do razvoja glaukoma. Najčešći tipovi glaukoma su:

Različiti tipovi glaukoma imaju različite simptome. Nekad ne dođe do pojave zamjetnih simptoma, nego osoba primijeti problem tek kad počne gubiti vid.

Glaukom

Očni tlak – simptomi

Mjesecima prije značajnog gubitka vida mogu se pojaviti:

Vid će postajati sve zamućeniji i slabiji dok se širina vidnog polja nastavlja smanjivati. Glaukom je jedna od najčešćih očnih bolesti koja, ako se ne liječi na vrijeme, može rezultirati sljepoćom.

Simptomi se ipak razlikuju ovisno o kojem tipu glaukoma se radi. Tipični simptomi za akutni glaukom su:

Simptomi kroničnog glaukoma su:

 • postepeni gubitak vida,
 • tunelski vid u zadnjoj fazi bolesti.

Više o uzrocima i simptomima glaukoma pročitajte ovdje.

Očni tlak – mjerenje

Očni tlak je potrebno kontrolirati na redovnim pregledima kod liječnika. Tako ćete biti sigurni da nemate visoki očni tlak ili ćete ga dovoljno rano otkriti i držati pod kontrolom. Glaukom se ne može liječiti u potpunosti jednom kad nastane, ali se također može držati pod kontrolom.

Kako se mjeri očni tlak? Oftalmolog ga mjeri pomoću instrumenta koji se zove tonometar. Instrument se umeće unutar oka i mjeri pritisak. Liječnik također može ispitati funkcionalnost odvodnih kanala oka metodom koja se zove gonioskopija.

Očni tlak – vrijednosti

Vrijednosti očnog tlaka koje se smatraju povišenima prelaze 21 mmHg. Tako vrijednosti očnog tlaka od 18 ili 19 mmHg nisu razlog za brigu, ali vrijednost od 25 mmHg svakako jest.

Niski očni tlak se može postići efikasnim liječenjem medicinskim ili prirodnim putem.

Očni tlak mjerenje

Očni tlak – liječenje

Liječenje visokog očnog tlaka se može provesti s:

Tretman obično ovisi o izmjerenim vrijednostima očnog tlaka. Vrijednosti očnog tlaka mogu biti:

 • više od 21 mmHg – većina liječnika propisuje kapi za oči i zakazuje redovne kontrole,
 • više od 28 mmHg – očni tlak se liječi lijekovima koje propisuje oftalmolog, uz redovne kontrole.

Ako na sljedećim kontrolama vrijednost očnog tlaka ne bude manja, liječnik će razmisliti o promjeni terapije. Također će pregledati očne živce da vidi je li došlo do pojave glaukoma.

Kapi za očni tlak

Nakon izmjerenih visokih vrijednosti očnog tlaka, liječnik većinom prepisuje kapi za oči. Postoje razne vrste kapi za očni tlak, a to mogu biti:

 • prostaglandini,
 • beta blokatori,
 • ugljični inhibitori,
 • alfa – adrenergični agonisti,
 • kombinacija lijekova.

Liječnik će Vam dati jasne upute kako koristiti kapi za oči i njih se trebate pridržavati. Uz kapi, možete početi primjenjivati i neke životne promjene koje mogu biti korisne u borbi protiv visokog očnog tlaka i razvoja glaukoma.

Očni tlak – prirodno liječenje

Ako se visoki očni tlak ne liječi, može doći do razvoja glaukoma. Nažalost, kapi za oči koje se najčešće prepisuju na neke ljude ne djeluju pozitivno. Zbog toga se može prijeći i na prirodno liječenje. Sve nabrojane metode mogu pomoći i kod smanjenja očnog tlaka i već razvijenog glaukoma.

Možda se pitate kako sniziti očni pritisak na prirodan način. To se može postići prehranom i promjenom životnih navika.

Promjene životnih navika uključuju:

 • izbjegavanje šećera – visoke razine inzulina povezane su sa stvaranjem visokog očnog tlaka, pa se veće vrijednosti često zabilježavaju kod dijabetičara i pretilih osoba,
 • više vježbanja – redovnim vježbanjem se također mogu smanjiti razine inzulina u tijelu jer inzulin signalizira stanicama da trebaju trošiti glukozu i stvarati energiju, a ta energija se može potrošiti vježbanjem,
 • uzimanje dijetalnih omega – 3 masnih kiselina – dokosaheksaenoična ili DHA kiselina je omega – 3 masna kiselina koja je povezana s održavanjem zdravlja oka, a može ju se naći u lososu, tuni ili sardinama, a mogu se uzimati i kapsule ribljeg ulja,
 • konzumiranje više luteina i zeaksantina – to su pigmenti iz grupe karotenoida koji svojim antioksidativnim djelovanjem sprječavaju slobodne radikale da oštete oko i očne živce, a može ih se naći u kelju, špinatu, brokuli i divljem kupusu,
 • izbjegavanje trans masnih kiselina – trans masti sprječavaju dobro djelovanje omega – 3 masnih kiselina, a nađene su u prženoj, procesiranoj i konzerviranoj hrani te sladoledu,
 • jedite više antioksidansa – tamne bobice poput borovnica, kupina, malina i ostalog šumskog voća su pune antioksidansa koji poboljšavaju djelovanje oka i očnih živaca.
Borovnice

Biljke koje značajno utječu na smanjenje očnog tlaka su:

 • ginko biloba – izvrsna za pamćenje, ali i cirkulaciju krvi u cijelom organizmu, uzimanje 120 mg ekstrakta ginko bilobe dnevno može pomoći kod glaukoma i visokog očnog tlaka,
 • kurkuma – antioksidant kurkumin djeluje i kao analgetik pa može umanjiti glavobolju i bol u oku,
 • tamjan – ulje tamjana se kapa na sljepoočnice dva puta dnevno i pomaže kod boli i cirkulacije oko oka,
 • heljda – malo sušenog lista od heljde prelijte vrućom vodom i pripremite ljekoviti čaj kojeg možete piti tri puta dnevno,
 • vidac ili obična očanica – biljka koje se najčešće koristi za bolesti oka pa je po tome i dobila ime, a od nje se može pripremiti ljekoviti čaj tako da se 1 žličica sušenog ekstrakta prelije kipućom vodom, ostavi 10 minuta i procijedi, a taj čaj se 2 – 3 puta dnevno,
 • glog i malina – uz vidac možete koristiti i žličicu sušenog ekstrakta cvijeta maline i gloga, prelijte s 14 decilitara vruće vode i ostavite 15 minuta, a ovaj čaj možete piti do 3 puta dnevno.

Liječenje glaukoma marihuanom je novost u liječenju te bolesti. Istraživanja iz 2006. godine su pokazala da psihoaktivni tetrahidrokanabinol (THC) ima pozitivan učinak na smanjenje očnog tlaka. Ipak, drugi glavni sastojak marihuane, kanabidiol nije pokazao nikakav učinak na mijenjanje vrijednosti očnog tlaka.

Medicinska marihuana se može uzimati u obliku:

 • kapsula,
 • tableta,
 • jestivih preparata,
 • ulja za inhaliranje.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.04 / 5   27

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu