Očni (intraokularni) tlak – vrijednosti, simptomi, liječenje

ocni_tlak

Očni ili intraokularni tlak je pritisak sadržaja očne jabučice na njezine stijenke. Unutrašnjost oka čine staklasto tijelo (želatinozna masa) i očna vodica, tekućina koja se stalno stvara u oku. Očna vodica uglavnom određuje veličinu očnog pritiska održavajući očne stijenke odgovarajuće napetima. Ako se količina tog pritiska promijeni, dolazi do narušavanja ravnoteže i zdravstvenih problema oka koji mogu dovesti do bitno narušenog vida pa i sljepoće.

Mjerenje očnog tlaka naziva se tonometrija, a izvodi ju oftalmolog. Sve o mjerenju očnog tlaka možete pročitati ovdje.

Očni tlak – vrijednosti

Očni tlak mjeri se u milimetrima žive (mm Hg). Normalne vrijednosti očnog tlaka iznose od 9 do 21 mmHg (milimetara žive), a tijekom dana očni tlak može varirati od 3 do 6 mmHg u zdravih ljudi.

Očni tlak koji je veći od 22 mmHg smatra se većim od normalnog. Kad je intraokularni tlak veći od normalnog, a osoba ne pokazuje znakove glaukoma, nastaje očna hipertenzija.

Povišeni očni tlak

glaukom

Ako se stvaranje očne vodice naglo poveća, dolazi do povišenja očnog tlaka, što je simptom glaukoma. Vrijednosti iznose više od 20 – 21 mmHg. Bolest karakterizira progresivno sužavanje vidnog polja dok centar vidnog polja ostaje bistar.

Povišen očni tlak pritišće živčana vlakna i krvne žilice mrežnice što uzrokuje degeneraciju ganglijskih stanica. Nakupljanje očne vodice pritišće tkivo, čime dolazi do lošije cirkulacije očnog živca, a time i do propadanja živčanih stanica koje provode vidne informacije do mozga. Te stanice ne mogu se regenerirati pa kad su jednom uništene, suženje vidnog polja je trajno i nepopravljivo, a u kroničnim slučajevima dovodi do sljepoće.

Postupno sužavanje vidnog polja uzrokovano glaukomom

S obzirom na to da se cijeli proces propadanja živčanih stanica odvija bezbolno i polako, a oštećenja su stalna i nepopravljiva, glaukom se smatra „tihim ubojicom vida“. Povišeni rizik od obolijevanja nose ljudi u starijoj životnoj dobi, osobe koje boluju od kroničnih bolesti poput dijabetesa te dugotrajni korisnici nekih lijekova (npr. kortikosteroida). Više o glaukomu, njegovim uzrocima i liječenju pročitajte ovdje.

Simptomi povišenog očnog tlaka

 • Neugodan pritisak u oku, praćen bolom i peckanjem.
 • Otežano čitanje i gledanje.
 • Jaka glavobolja.
 • Zamor očiju.
 • Mučnina u želucu.

Sniženi očni tlak

Sniženim se očnim tlakom smatraju vrijednosti ispod 5 mmHG, a događa se zbog prekomjernog istjecanja očne vodice koje dovodi do smanjenja napetosti očnih stijenki.

Uzroci sniženog očnog tlaka

Najčešći uzrok smanjenja očnog tlaka su upale odnosno infekcije oka koje uzrokuju smanjenu proizvodnju očne vodice.

Ostali mogući uzroci:

 • hipotenzija (opći pad krvnog tlaka),
 • ozljeda oka (posebno prodori stranih tijela),
 • dehidracija,
 • dijabetes,
 • bolesti jetre.

Simptomi sniženog očnog tlaka

Mogući simptomi za snižavanje očnog tlaka su:

 • dehidracija,
 • povlačenje zjenice u težim slučajevima,
 • bolovi i vrtoglavica,
 • postupno smanjenje vida.

Posljedice sniženog očnog tlaka

Sniženi očni tlak može dovesti do atrofije očne jabučice, pogoršati stanje katarakta očiju (sive mrene) i makulopatije (žute mrene) te uzrokovati generalno osjećaj neugode u očima.

Liječenje promjena očnog tlaka

Promjene očnog pritiska koje ne uzrokuju promjene vida ne mogu se tretirati osim ako pacijent ima rizik od glaukoma kad se koriste različite metode od kapi za oči do operacija. Više informacija o liječenju glaukoma možete pročitati u članku: “Glaukom – uzroci, simptomi, liječenje.”

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.63 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: očni tlak vrijednosti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu