Stručno odobrava

,

Bol u rebrima i ispod rebara – uzroci, simptomi i liječenje

bol_u_rebrima

Mnogo je uzroka zbog kojih je moguće osjećati bol u predjelu rebara. Često je riječ o kratkotrajnoj boli koja spontano prolazi, no ponekad ta bol može biti simptom određene upale ili sindroma.

Prsni koš je građen od brojnih koštanih i zglobnih struktura (rebara), povezanih hrskavičnim, ligamentnim i mišićnim vezama. Svaka od navedenih struktura može biti izvor boli.

Prilikom osjeta takve boli važno je dijagnosticirati njezin uzrok, što se radi na temelju kliničke slike te rendgenske snimke. U nastavku članka pročitajte koji su najčešći uzroci boli u predjelu rebara.

Bol u rebrima

Razna stanja mogu uzrokovati bol u rebrima ili između rebara:

 • ozljede ili traume,
 • upala mišića, 
 • upala međurebrene hrskavice (izaziva bol u predjelu rebara, obično je oštra i probadajuća, ali može biti i dugotrajna i tupa),
 • pleuritis (upala poplućnice),
 • oštećenje slezene, koja služi za razgradnju oštećenih crvenih krvnih stanica i kao spremnik krvi,
 • angina pektoris ili srčani udar,
 • gastroezofagealni refluks (želučani sadržaj se vraća u jednjak uz moguću popratnu bol u razini rebara, odnosno jednjaka),
 • plućna embolija (poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u plućnoj arteriji).

Jedan od najčešćih razloga boli su traume nastale padovima, teškim radom, u prometnim nesrećama ili tijekom sportske aktivnosti. U tim slučajevima bol uzrokuje slomljeno ili ozlijeđeno rebro, kao i istegnuti mišić.

Kod sumnje na frakturu kostiju, osoba se upućuje na rendgensko snimanje, a magnetska rezonanca može ukazati na oštećeno tkivo oko rebara.

Upala mišića također je čest uzrok bolova u rebrima, a do toga dolazi nakon teškog fizičkog rada ili pojačanog vježbanja. Iznenađujuće jaka bol se može javiti kao rezultat upale mišića s mogućim otežanim disanjem (kada se i osobe uplaše popratnih simptoma misleći na ozbiljniju situaciju).

Uzrok bolova u rebrima može biti i upala međurebrene hrskavice. Riječ je o hrskavici koja povezuje rebra s grudnom kosti, a bol je stalna i širi se u grudnom košu.

Asocira na srčani udar jer se javlja na lijevoj strani prsnog koša. Pojačava se na dodir, tijekom kašljanja ili naglog pokreta. Simptomi se obično javljaju od 1. do 5. međurebrenog zgloba, mada bilo koje rebro može biti zahvaćeno. Bol se obično javlja na jednom području, ali može biti prisutan i na više mjesta. Upala se liječi protuupalnim lijekovima poput ibuprofena.

pleuritis
Foto: Photospin

Snažnu, probadajuću bol u rebrima može izazvati i pleuritis, odnosno upala poplućnice. Da bi se olakšalo gibanje, odnosno ritmičko širenje tijekom udisaja i izdisaja, pluća su obavijena vlažnom, glatkom, dvoslojnom opnom (pleurom ili poplućnicom). Kada se pleura upali i oteža klizanje slojeva, oboljeli ste od pleuritisa.

Bol se obično javlja pri dubokom disanju, kašljanju i pri naglim pokretima, a može se osjećati i svojevrsna nelagoda u prsima i tijekom mirovanja. Mogu biti izrazito jaki, s jedne strane pluća.

Bakterijski pleuritis liječi se antibioticima, a virusni obično prolazi samostalno uz pomoć nesteroidnih lijekova protiv bolova, odnosno analgetika i ibuprofena.

Plućna embolija jedno je od najozbiljnijih stanja koje može izazvati bol u području rebara. Ona nastaje kada se u plućnoj arteriji stvori krvni ugrušak koji sprječava normalnu cirkulaciju.

Javlja se bol u prsima (osjećaj kao da ste doživjeli srčani udar). Može se javiti i otežano disanje.

Više o plućnoj emboliji te kako reagirati u slučaju sumnje na ovu bolest pročitajte ovdje.

Bolovi ispod rebara

Tijekom života gotovo svi ljudi ponekad osjete bol ispod rebara. Iako ona često može biti uzrokovana prijašnjim pretjeranim naprezanjem i odnositi se na mišićne strukture tog dijela, razlog bolova može ležati i u poremećaju rada nekih od unutrašnjih organa.

Mogući uzroci bolova ispod rebara su:

 • ozljeda ili prijelom rebara (nastao kao posljedica djelovanja mehaničke sile),
 • zatvor probave,
 • čir na želucu (najčešći simptom je epigastrična bol, odnosno bol u sredini i ispod rebara i prsne kosti),
 • upalna bolest crijeva,
 • bubrežni kamenci (glavni simptom je bol u području donjeg dijela rebara sa širenjem prema preponama).

Osim ozljeda rebara ili upale međurebrenih mišića, jedan od najčešćih uzroka bolova ispod rebara jest jednostavan zatvor probave. Do toga najčešće dolazi uslijed nepravilne prehrane, odnosno neredovitih objeda, prejedanja te prevelike količine masne ili prezačinjene hrane. Uz bol se može javiti i nadutost.

Takvi su bolovi locirani ispod rebara, odnosno u gornjem abdomenu, i često su nagli i probadajući te mogu osobu sprječavati u svakodnevnim aktivnostima te odlasku na posao, a obično prestaju oporavkom probave.

Osim promjena načine prehrane, u liječenju se koriste i lijekovi s laksativnim učinkom.

zatvor
Foto: Photospin

Upalna bolest crijeva je kronična bolest često povezana s Crohnovom bolešću, a uzrokuje neugodne i iscrpljujuće simptome poput:

Bol ispod rebara tek je jedan od simptoma ove kompleksne bolesti. Više informacija možete naći na ovom linku.

Jedan od prvih znakova bubrežnih kamenaca je jaka bol ispod rebara s jedne ili obje strane koja se može širiti i u donji dio leđa ili trbuha.

Drugi simptomi uključuju:

 • bol koja dolazi u valovima i varira intenzitetom,
 • mučninu,
 • povraćanje,
 • bol prilikom mokrenja,
 • konstantan nagon za mokrenjem,
 • povišenu tjelesnu temperaturu. 

Do stvaranja bubrežnih kamenaca najčešće dolazi zbog apsorpcije previše kalcija ili drugih minerala do čega obično dolazi zbog premalog unošenja tekućine, nedovoljno tjelovježbe te visokog krvnog tlaka.

Prehrambene navike utječu na nastajanje kamenaca pa tako premalo unošenje tekućine u organizam ili prekomjeran unos proteina životinjskog porijekla, rafiniranih šećera i fruktoze mogu tome pridonijeti.

Detaljnije informacije o bubrežnim kamencima te o tome kako ih liječiti potražite na ovom linku

Bol ispod desnog rebra

Česti bolovi ispod desnog rebra mogu upućivati na žučne kamence. Žuč je tekućina koju stvara jetra, a služi za bolju apsorpciju masnih tvari. Međutim, kada žuč postane prezasićena kolesterolom, kristalizira se stvarajući kristale, odnosno kamence.

Mali kamenci ne uzrokuju probleme, ali ako narastu i “zaglave” u žučovodu, dolazi do napadaja boli koji se zovu kolike. Osim snažne i probadajuće boli, osoba može povraćati te osjećati stalnu mučninu. 

Također, infekcija ili nakupljanje mulja u žučnom mjehuru može dovesti do bolova i nadutosti, od kojeg može nastati kamenac.

zucni_kamenci
Foto: Photospin

Dugotrajno začepljenje može imati ozbiljne posljedice, poput kolecistitisa (upale žučnog mjehura) ili opstrukcije funkcije jetre pa je kamence potrebno što prije ukloniti. S obzirom na to da lijekovi nisu posebno učinkoviti u borbi protiv kamenaca, najčešće ih je potrebno odstraniti kirurškim zahvatom. Da se ne razviju spomenute komplikacije, preporučuje se odstranjenje žučnjaka (kolecistektomija).

Bolesti jetre zbog prekomjerne količine masnoće također mogu uzrokovati bol ispod desnih rebara. Do njihova razvoja najčešće dolazi zbog pretilosti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, visokog kolesterola i prekomjerne konzumacije alkohola, a ova stanja uzrokuju nakupljanje masnog tkiva u jetri.

Masna jetra liječi se isključivo promjenom životnog stila, a s obzirom na to da bolovi započinju kada je već bolest jetre uznapredovala, najbolje je zdravom prehranom i izbjegavanjem alkohola spriječiti njezin razvoj. Većinom ne uzrokuje tegobe ili uzrokuje samo bol pod desnim rebrenim lukom zbog povećanja jetre.

Više o masnoj jetri pročitajte ovdje

Vrlo rijetko rak pluća može izazvati bolove ispod desnih rebara. Češći simptomi su kronični kašalj, nedostatak zraka, iskašljavanje krvi, gubitak apetita i tjelesne težine te teškoće pri gutanju i govoru. 

Bol ispod lijevog rebra

Upala gušterače, odnosno pankreatitis, može uzrokovati bolove u gornjem abdomenu, često ispod lijevih rebara, a ponekad u sredini abdomena. Bol se obično osjeti 12 sati ili 1 dan nakon obilnog obroka te nakon prekomjerne konzumacije alkohola, a može se širiti u leđa ili grudni koš.

pankreatitis
Foto: Photospin

Česte upale gušterače mogu dovesti do oštećenja gušterače odnosno kroničnog stanja, zbog čega je potrebno što prije započeti liječenje. Ono obično zahtijeva hospitalizaciju pacijenta te kasnije promjenu načina života u smislu zdravije prehrane.

Više o pankreatitisu pročitajte ovdje.

Ako je došlo do oštećenja, puknuća (rupture) ili poremećaja slezene, može se javiti iznenadna i probadajuća bol. Uvećana slezena (koja vrši pritisak na želudac) nastaje nakon određenih vrsta infekcija ili kao posljedica nasljednih bolesti koje utječu na njenu funkciju.

Angina pektoris često izaziva bol ispod rebara, posebice ispod lijeve strane, a nju izaziva manji dotok krvi u srce. Može se širiti u rame, ruku, vrat ili leđa, a često se opisuje kao stezanje, pritisak, pečenje ili gušenje.

Bolove u području rebara s lijeve strane mogu uzrokovati gastritis te bubrežni kamenci.

Bolovi u rebrima na dodir

Istegnuće rebrenih mišića može uzrokovati bol u rebrima prilikom dodira. To se često događa uslijed podizanja teških predmeta ili nakon pretjerane tjelovježbe. Ponekad uzrok može biti i nepravilan položaj tijekom spavanja ili sjedenja za radnim stolom. 

bol_u_rebrima1
Foto: Photospin

Istegnuće mišića uzrokuje oštru bol koja se pogoršava dodirom ili dubokim disanjem. Bol u donjim rebrenim mišićima može se reflektirati i na područje abdomena pa se tako može osjetiti i na području trbuha. 

Osim toga, uzrok bolova u rebrima može biti i fibromialgija – poremećaj koji uzrokuje bolove u mišićima i osjećaj umora istih. Osobe koje boluju od ovog poremećaja često imaju određene točke na koje im dodir uzrokuje bol, a to mogu biti rebra, vrat, leđa, ramena, ruke, ili noge. Bol je u početku ograničena na manje površine, a kako bolest napreduje, proširuje se na cijelo tijelo.

Fibromialgija se smatra reumatskim oboljenjem koje uzrokuje kroničnu bol, a liječi se simptomatski, lijekovima protiv bolova ili fizioterapijom. Važno je znati da nije riječ o opasnoj, odnosno fatalnoj, bolesti te je dovoljno osigurati kvalitetan san i svakodnevnu tjelesnu aktivnost za ublažavanje njezinih simptoma.

“Fibromialgija je kompleksni sindrom kojeg je često teško dijagnosticirati, a patogeneza još uvijek nije sasvim jasna”, ističu talijanski liječnici u opsežnom pregledu dostupne literature o fibromialgiji. 

Više o fibromialgiji pročitajte ovdje.

Povezani članci:

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Grupa autora. (2012). Fibromyalgia Syndrome: Etiology, Pathogenesis, Diagnosis, and Treatment. Pain Res Treat. 426130.  doi: 10.1155/2012/426130. 
 2. Christiano, D. (2018). What’s Causing Pain Under My Left Ribs? Healthline.
 3. Leonard, J. (2017). Rib cage pain: Six possible causes. Medical News Today.
 4. Ćurlin, I. (2016). Masna jetra – što je i kako se liječi? Pliva Zdravlje.

Ocijenite članak

3.91 / 5   33

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u rebrenom luku, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu