Masna jetra: Simptomi, liječenje, prehrana – sve je tu!
- 1 komentara
- 6 min čitanja

Premda nije jednako zastupljena u svakodnevnoj komunikaciji kao npr. kolesterol, artritis, visoki tlak i problemi sa šećerom, masna jetra je po mnogočemu nalik na te tegobe. S jedne strane, podjednako je učestala, a s druge strane, od nje primarno obolijevaju osobe starije od 50 godina. Drugo ime za masnu jetru je steatoza jetre.
Prisutnost masnoće u jetri je normalna. No, ako masnoće čine više od 5 – 10 % težine jetre, moguće je da imate alkoholnu ili nealkoholnu bolest jetre. U nekim slučajevima ove bolesti mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.
Alkoholna masna jetra – uzroci
Masna jetra može biti posljedica konzumiranja umjerene ili velike količine alkohola. Može biti posljedica čak i kratkog razdoblja opijanja (akutna alkoholna bolest jetre).
Genetika ili nasljeđe od roditelja mogu igrati važnu ulogu u razvijanju alkoholne bolesti jetre na dva načina:
- mogu utjecati na to koliko alkohola konzumirate
- mogu utjecati na razinu jetrenih enzima uključenih u razgradnju alkohola.
Ostali faktori koji utječu na vaše šanse za razvoj alkoholne masne jetre uključuju:
- hepatitis C (može dovesti do upale jetre)
- preopterećenje željezom
- gojaznost
- dijeta.
Alkoholna masna jetra – simptomi
Alkoholna bolest jetre razvija se u tri faze:
- masna jetra
- alkoholni hepatitis
- ciroza jetre.
U početku bolesti razvijaju se probavni problemi, poput mučnine i povraćanja, nadutosti te naglog gubitka težine. Već u tom stadiju, kod osoba koje je zahvatila masna jetra, bolovi mogu biti vrlo intenzivni.
U uznapredovaloj fazi dolazi do ciroze jetre i drugih komplikacija, poput hipertenzije i rjeđe, embolije pluća, pojave akutnog alkoholnog hepatitisa i šoka.

Alkoholna masna jetra – liječenje
Apstinencija od alkohola je temelj liječenja alkoholne bolesti masne jetre, kao i promjena prehrambenih navika.
Gotovo svi bolesnici imaju neki stupanj pothranjenosti i zato je važno slijediti preporuke liječnika u promjeni prehrane.
Nealkoholna masna jetra
Uzroci nealkoholne masne jetre nisu u potpunosti jasni. Određeni čimbenici povećavaju rizik, ali u nekim slučajevima se nealkoholna masna jetra javlja čak i bez prisutnosti takvih čimbenika.
Čimbenici koji mogu utjecati na razvoj nealkoholne masne jetre su:
- genetika
- dob (češće se javlja kod sredovječnih osoba)
- prekomjerna težina ili pretilost (ove osobe često imaju i visoke razine kolesterola, triglicerida ili dijabetes)
- lijekovi
- virusni hepatitis
- autoimuna ili nasljedna bolest jetre
- naglo mršavljenje
- pothranjenost
- prekomjerna konzumacija šećera i zaslađenih pića.
Nedavna istraživanja pokazuju da bujanje bakterija u tankom crijevu i druge promjene u crijevima mogu biti povezane s nealkoholnom masnom jetrom.
Nealkoholna masna jetra – simptomi
Nealkoholna masna jetra obično započinje bez vidljivih znakova i simptoma. Kada se simptomi pojave, oni mogu uključivati:
- debljanje
- bol u gornjem desnom abdomenu
- slabost
- gubitak apetita
- gubitak težine
- naotečen trbuh
- pad koncentracije.
Problemi s jetrom mogu često dovesti do promjena u boji urina ili stolice. Pretjerano taman urin može ukazivati na oboljenje jetre. Međutim, ako je zaista posrijedi masna jetra, stolica neće biti neobično svijetla ili boje gline. Taj simptom, zajedno s osobito neugodnim mirisom, ukazuje na blokadu žučovoda.
Osim toga, neki pacijenti primjećuju kako se uz masnu jetru javlja i svrab kože, što može biti znak poremećene funkcije jetre (masna jetra i svrab).

Nealkoholna masna jetra – liječenje
Ne postoje standardni tretmani za liječenje nealkoholne bolesti masne jetre. Umjesto toga, liječnici obično liječe faktore rizika koji doprinose masnoj jetri. Primjerice, ako ste pretili, liječnik vam može pomoći da izgubite težinu kroz prehranu, vježbanje i, u nekim slučajevima, lijekove (masna jetra – lijekovi) i operaciju.
Također, liječnik vam može preporučiti cjepivo protiv hepatitisa A i hepatitisa B, koje vas štiti od virusa koji mogu uzrokovati daljnje oštećenje jetre.
Masna jetra – krvna slika
Analiza krvi često može otkriti problem prije nego što se pojave simptomi, jer masna jetra može utjecati na krvnu sliku, posebno na povišene jetrene enzime i masnoće u krvi.
Masna jetra – prirodno liječenje
Terapija za masnu jetru je prije svega usredotočena na kvalitetniju prehranu te na promjene u načinu života. Međutim, postoji nekoliko učinkovitih prirodnih lijekova koji mogu pospješiti funkciju jetre te ubrzati njezino obnavljanje. Ti su prirodni lijekovi:
- zeleni čaj – jedna od najzdravijih i najpoznatijih prirodnih namirnica, zeleni čaj je poznat po tome da ublažava upalne procese te djeluje kao antioksidans; zeleni čaj je učinkovit i u borbi s viškom kilograma, koji su često jedan od okidača masne jetre
- korijen maslačka – detoksikacija jetre odvija se daleko brže ako se koristi korijen maslačka, koji također potiče i regeneraciju oštećenih stanica; može se konzumirati u obliku čaja; sušeni korijen maslačka se samelje, a potom dvije čajne žličice praha prelijete šalicom vrele vode; potrebno ga je piti triput na dan
- masna jetra i sirutka – ako je vjerovati narodnoj recepturi, masna jetra i sirutka su zakleti neprijatelji; istraživanja potvrđuju djelotvornost sirutke u liječenju jetre; ako se pije između pola litre i litru sirutke svaki dan, jetra se može oporaviti već za mjesec dana.
Najbolji prirodni lijek za jetru
Kad je riječ o zdravlju jetre, jedna biljka je apsolutno nenadmašna. Ta je biljka Silybum Marianum, odnosno sikavica, velika i bodljikava biljka iz porodice glavočika. Za nju postoje i brojni narodni nazivi, npr. oslobod, gujina trava, gospin trn, osljebad, bijeli stričak, badelj, divlja artičoka i dr.
Riječ je o biljci koja je rasprostranjena u južnoj Europi (Mediteransko područje) i Rusiji. Koristi se za liječenje još od antičkih vremena – prije svega za liječenje tegoba s jetrom. Prvi je spominje Dioskorid kao lijek za zmijski ugriz.

Masna jetra – sikavica
Kad je riječ o liječenju jetre, sikavica je toliko učinkovita da nema medicinske zamjene. Koristi se i kao jedini lijek kod trovanja otrovnom gljivom zelenom pupavkom (Amanita phalloides).
Kao aktivni sastojak, sikavica sadrži kompleks ljekovitih flavonoida sa skupnim nazivom silimarin. Zahvaljujući silimarinu, sikavica je nenadmašna u svojoj primjeni za detoksikaciju i zaštitu jetre. Silimarin znanstveno dokazano obnavlja oštećene stanice jetre i potiče rast novih stanica.
Silimarin djeluje tako da povećava razinu glutationa, najvažnijeg antioksidansa za zaštitu jetre. Ako je jetra svakodnevno izložena visokim razinama toksina, naša razina glutationa pada. Silimarin to sprječava i podiže razinu glutationa u jetri čak za 35 %.
Tako se sprječava stvaranje novih toksina, a stanice jetre se učinkovito obnavljaju. Osim u prirodnom obliku, silimarin se može nabaviti i u obliku tableta ili kapsula. Koristi se za liječenje masne jetre, ali je jednako učinkovit i kod tretiranja virusnih infekcija jetre.
Kad se redovito koristi, sikavica štiti jetru od razornog djelovanja velikog broja lijekova te može tijelo pročistiti od alkohola, kemikalija, teških metala, čak i radijacije.
Čaj od sjemenki sikavice
Uzmite pola čajne žličice sjemenki sikavice te ih prelijte s dva decilitra hladne vode. Zagrijte dok ne zavrije, a potom ostavite da odstoji pola sata. Procijedite čaj te ga popijte prije jela.
Premda u manjim količinama, silimarin je prisutan i u korijenu te sjemenkama čička. Ako vam je ta biljka lakše dostupna od sikavice, možete je također iskoristiti za liječenje masne jetre.
Kako biste spremili čaj od korijena čička, uzmite jednu jušnu žlicu korijena te ga prelijte s 250 ml vrele vode. Čaj se pije 2 – 3 puta na dan, ali najviše dva tjedna uzastopno.

Masna jetra – prehrana
Kad želimo izliječiti masnu jetru, cilj kojem težimo nije privremena dijeta nakon koje je “problem riješen” pa možemo nastaviti dalje po starom. Ovdje nije riječ o proljevu ili gastroenteritisu, već o problemu koji ne odlazi i koji nam ne dopušta da nastavimo sa štetnim navikama.
Potrebna je temeljita promjena životnih i prehrambenih navika. Prije svega je potrebno izbaciti ili znatno smanjiti unos masti životinjskog podrijetla. Tu dakle otpadaju slanina, čvarci, svinjska mast, kobasice i masno meso. No, potrebno je prestati i s konzumacijom masnih mliječnih prerađevina, uključujući vrhnje i sireve.
Pored toga, treba prestati jesti hranu prženu na ulju te korištenje rafiniranih masnoća. Na kraju se valja riješiti i izrazito prerađene hrane bogate aditivima, šećerima i ugljikohidratima. To se odnosi na grickalice (čips, krekeri), torte i kolače te margarin, majonezu i maslac.
Najvažnije od svega je što prije prestati s pušenjem i konzumiranjem alkohola. S nabrajanjem tolikih zabrana, vjerojatno vas zanima što se uopće smije ili treba konzumirati. Stoga vam donosimo popis namirnica kojima se svakako trebate opskrbiti:
- od povrća se najviše preporučuju cikla, repa, brokula, mrkva, špinat i kupus
- od voća citrusi (naranče, grejp, mandarine, limun) i jabuke
- orašasti plodovi, bogati zdravim masnoćama
- avokado
- mahunarke poput soje, graha, graška, mahuna i boba
- piti što više vode
- riba, osobito sitna plava riba najbolji je izbor kako biste zadovoljili potrebu tijela za bjelančevinama
- maslinovo, bučino i sezamovo ulje.
Pročitajte i ove članke:
- Namirnice koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija
- Masna jetra i nadutost: Liječnik otkriva kako su povezani i što učiniti
- Masna jetra: Liječenje se sastoji od tri koraka.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Hrana za potenciju: Nutricionistica otkriva koja je najbolja
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja
- masna jetra
- masna jetra - bolovi
- masna jetra - krvna slika
- Masna jetra - liječenje
- masna jetra - lijekovi
- Masna jetra - prehrana
- masna jetra - simptomi
- masna jetra - stolica
- masna jetra i svrab
- Seladi-Schulman, J. (2024). Everything to Know About Fatty Liver Disease. Healthline.
- Steatotic (Fatty) Liver Disease. (2023). Cleveland Clinic.
- Fatty Liver Disease. Liver Canada.