Zaslađena pića povećavaju rizik od ove bolesti kod žena! Svakodnevna konzumacija povećava vjerojatnost za smrt za čak 2,5 puta

svakodnevna konzumacija zaslađenih napitaka mogla bi uzrokovati probleme s jetrom kod starijih žena

Zaslađeni napitci općenito se smatraju lošima za zdravlje iz nekoliko razloga zbog visokog sadržaja šećera i nedostatka hranjivih tvari.

Slatka pića, poput gaziranih pića, voćnih sokova, energetskih pića i zaslađenih čajeva, sadrže značajnu količinu dodanih šećera. Pretjerana konzumacija šećera povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i karijes.

Tekuće kalorije iz slatkih pića često nisu zadovoljavajuće kao kalorije iz krute hrane, zbog čega ljudi unose više ukupnih kalorija bez osjećaja sitosti, što može pridonijeti prejedanju. Slatka pića često se nazivaju “praznim kalorijama” jer daju energiju u obliku šećera, ali im nedostaju bitni hranjivi sastojci poput vitamina, minerala i vlakana koji su neophodni za cjelokupno zdravlje.

Visok sadržaj šećera u slatkim pićima također može aktivirati centre za nagrađivanje u mozgu, što dovodi do potencijalnog ciklusa ovisnosti i žudnje za većom količinom slatke hrane i pića.

No, još jedan problem vezan uz zdravlje otkrilo je najnovije istraživanje koje je ukazalo na to da bi svakodnevna konzumacija zaslađenih napitaka mogla uzrokovati probleme s jetrom kod starijih žena.

žene koje su pile barem jedno piće zaslađeno šećerom dnevno imale su 1,75 puta veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati rak jetre
FOTO: Shutterstock

Istraživanje je trajalo 21 godinu

Novo istraživanje koje je objavila JAMA uočilo je moguću vezu između žena u postmenopauzi, u dobi 50 – 79 godina, i zdravstvenih rizika povezanih s konzumiranjem zaslađenih pića. Istraživanje se provodilo na 98.786 žena.

Tijekom studije ispitanice su izvijestile koliko često konzumiraju zaslađena bezalkoholna pića i voćne napitke na ljestvici od “nikada ili manje od jednom mjesečno” do “šest ili više dnevno”. Istraživači su također promatrali broj žena kojima je dijagnosticiran rak jetre ili su umrle od kronične bolesti jetre u razdoblju istraživanja koje je u prosjeku trajalo gotovo 21 godinu.

Otkriveno je da su žene koje su pile barem jedno piće zaslađeno šećerom dnevno imale 1,75 puta veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati rak jetre u usporedbi s onima koje su konzumirale tri ili manje pića zaslađenih šećerom mjesečno.

One koje su svakodnevno pile zaslađene napitke imale su gotovo 2,5 puta veću vjerojatnost da će umrijeti od kronične bolesti jetre.

Autori napominju da je studija bila promatračka, da se ne može zaključiti o uzročno-posljedičnoj vezi te da se oslanjala na samoprijavljene odgovore o unosu, sadržaju šećera i ishodima. Potrebno je više studija kako bi se potvrdila ova povezanost rizika i utvrdilo zašto se čini da zaslađena pića povećavaju rizik od raka jetre i bolesti.

Kako smanjiti unos zaslađenih napitaka
FOTO: Shutterstock

Kako smanjiti unos zaslađenih napitaka?

Evo nekoliko strategija koje će vam pomoći smanjiti unos slatkih pića:

  • pijte više vode
  • birajte nezaslađena pića – poput obične vode, gazirane vode, biljnih čajeva i crne kave; vodu također možete začiniti kriškama citrusnog voća, bobičastog voća ili krastavca za dodatni okus
  • čitajte etikete – provjerite informacije na etiketama pića kako biste prepoznali da sadrže dodane šećere; birajte pića s malo ili bez dodanog šećera
  • postupno smanjite konzumaciju – ako ste navikli redovito konzumirati slatka pića, razmislite o postupnom smanjenju unosa
  • izbjegavajte energetska pića i zaslađenu kavu – energetska pića i zaslađene kave često sadrže značajnu količinu dodanih šećera; birajte nezaslađenu kavu ili čaj i razmislite o prirodnim izvorima energije, poput uravnotežene prehrane i dovoljno sna.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Prestanite jesti slatko

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu