Energetska pića: Nutricionistica objašnjava koliko su štetna energetska pića i kakve posljedice riskirate kad ih konzumirate

Energetska pića

Brz tempo života ne dopušta nam predah, odmor ili usporavanje. Sve mora biti brzo, rokovi postaju kraći, a količina posla veća. Za moderan način života vrijedi ona “vrijeme je novac”.

Kada pogledamo vrijednosti današnjeg društva koje glorificiraju tzv. “hustle” kulturu, posjedovanje materijalnih stvari kao statusni simbol i što veće brojke na bankovnom računu, ne čudi što smo sve bolesniji – fizički, mentalno i emocionalno.

Dopustiti si odmor, priznati da smo umorni, zastati na tren bez straha da ćemo nešto propustiti ili da nešto nećemo stići tretira se kao znak slabosti, i to u terminima slabog karaktera, volje, motivacije i sl.

Da bi nastavili raditi neumornim tempom, pripadnici takve kulture najčešće traže načine kako mozak i tijelo održati budnim jer su ambicije veće od kapaciteta samog tijela. Energetska pića i gomilanje njihovih limenki u kutu mogući su prizori onih pojedinaca koji zagovaraju “hustle“.

Naravno, opisana situacija je ekstreman primjer i jedan od razloga posezanja za energetskim pićima. U nedostatku kave ili kada kava nije dovoljno “jaka”, tu je energetsko piće. Sam naziv govori o tome da bi trebali dobiti dodatnu dozu energije, i to na najbrži mogući način – brzim ispijanjem tekućine.

Energetska pića - štetnost
FOTO: Shutterstock

Ljudi će iz različitih razloga konzumirati energetska pića, no podizanje energije i otklanjanje umora kako bi naveli tijelo da izdrži prijeđene vlastite granice zasigurno su među češćim razlozima.

Nažalost, energetska pića su relativno jeftina i lako dostupna. Nerijetko možemo čuti kako ih i djeca sve češće konzumiraju. Na limenkama se najčešće navodi kako se ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama. S obzirom na smrtne ishode koji se dovode u vezu s pretjeranom konzumacijom energetskih pića, ista bi prije trebala biti zabranjena za maloljetne osobe.

Pročitajte članke:

Energetska pića – štetnost

Da bismo razumjeli štetnost energetskih napitaka, najprije pogledajmo sastav. Jedna prosječna limenka energetskog pića od 250 ml u svojem sastavu sadrži ove sastojke:

 • voda
 • saharoza
 • glukoza
 • limunska kiselina
 • ugljični dioksid
 • taurin
 • natrijevi i magnezijevi karbonati (regulatori kiselosti)
 • kofein
 • pojedini vitamini
 • arome
 • bojila.

Na prvi pogled sastojci energetskog pića i ne izgledaju tako strašno, osim što za neke ne bismo znali objasniti čemu služe i zašto su sastavni dio ovih pića. Sastojci su poredani po količini, pa tako voda čini najveći do energetskih pića, a bojila najmanji dio.

Sastojci energetskog pića
FOTO: Shutterstock

Budući da je riječ o piću, odnosno tekućini, naravno da je na prvom mjestu voda. No, odmah iza vode dolaze saharoza i glukoza, odnosno šećeri. Tako nije riječ samo o energetskom i gaziranom piću, već i slatkom, odnosno zašećerenom piću, iako postoje i opcije koje su “sugar free“.

Slijede limunska kiselina i ugljični dioksid zbog kojeg je ovo piće i gazirano. Nakon toga dolazi taurin. Tko zna što je taurin? Najprije ćemo pogledati porijeklo te riječi. “Taurin” dolazi od latinske riječi “taurus” što znači “bik”, a prvi put je identificiran u bikovoj žući.

Bik je životinja koju percipiramo kao snažnu, energičnu, agresivnu, a koristi se i kao simbol za pojedine brendove energetskih pića. Neki drugi nazivi koji upućuju na isto – energiju, agresivnost, snagu – su i “hell”, “monster”, “burn”.

Taurin je aminokiselina koja se, za razliku od ostalih, u našem tijelu ne koristi za sintezu proteina. Kako se taurin prirodno nalazi u našem tijelu, postavlja se pitanje može li uopće dodatak taurina imati štetan utjecaj na organizam.

Naime, pojedine skandinavske zemlje zabranile su taurin zbog evidentiranih smrtnih slučajeva. Glavni problem taurina jest taj što uzrokuje neravnotežu dušika u tijelu te se povezuje s povišenim krvnim tlakom, moždanim udarom i srčanim bolestima.

Štetnost energetskih pića
FOTO: Shutterstock

Pored taurina koji podiže energiju i za kojeg se smatra da djeluje duboko u mozgu, sastav energetskih pića čini i kofein, također podizač energije. Je li međusobno djelovanje taurina i kofeina glavni krivac za štetnost energetskih pića?

Ova kombinacija je uvelike štetna, posebice kad su u pitanju energetska pića i djeca ili energetska pića i srce. Pijenje energetskih pića posebice je opasno za one ljude koji ni ne znaju da imaju problema sa srcem ili određene srčane mane.

Energetska pića – posljedice

Međutim, na pitanje koliko su štetna energetska pića odgovor treba potražiti u samoj količini i učestalosti konzumiranja. Ako s vremena na vrijeme popijete energetsko piće, ne bi se trebalo dogoditi ništa loše.

No, svakodnevna konzumacija energetskih pića, i to u većim količinama, neminovno će dovesti do metaboličkih poremećaja, ugrožavanja zdravlja bubrega i srca. Konzumacija energetskih pića posebno postaje opasna kada uz njih redovito konzumiramo i kavu te druga pića ili hranu s većom količinom kofeina, ali i šećera.

Kofein ima svoje mjesto u sklopu pravilne prehrane, u obliku kave u umjerenim količinama. Kofein može biti i dobar saveznik u vježbanju, no njegov unos treba biti u skladu sa zdravstvenim parametrima i stvarnim potrebama.

Još gora kombinacija jesu energetsko piće i alkohol, npr. energetsko piće i votka. Ova ubojita kombinacija uzrokuje dehidraciju organizma koji je istodobno izložen kofeinu, šećerima i alkoholu. Srce teško podnosi ovakve otrove i nekada nismo svjesni do kojih rubova izdržljivosti dovodimo naše organe.

Energetska pića - posljedice
FOTO: Shutterstock

Za kraj, imajte na umu da iako dizajn, naziv i natpisi na limenkama energetskih pića stvaraju dojam da ćete biti nezaustavljivi, energični i “osvojiti svijet”, energetska pića možda će vam dati nalet energije, ali nakon toga ubrzo ćete se osjećati prizemljeno, a ne kao da ste u letu.

Nažalost, energetska pića najčešće piju pojedinci koji i inače ne vode računa o zdravlju, pa kombinacija nezdrave prehrane i energetskih pića organizam dovodi u stanje brzog propadanja i starenja. Također, kad su u pitanju energetska pića, zdravlje biva dodatno ugroženo pušenjem i konzumacijom alkohola.

Naše tijelo je pametno i upozorava nas kroz bolove, umor i slično da usporimo, predahnemo i prirodnim putem brinemo o njemu. Zdrav životni stil i zdrava prehrana uvijek su dugoročno isplativi i jedini način da prirodno imamo dovoljno energije za sve izazove i obaveze.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Da li je taurin stetan, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu