Povišen hemoglobin – definicija i uzroci

povisen-hemoglobin

Hemoglobin je glavni krvni pigment, građom metaloprotein (sadrži željezo) crvenih krvnih stanica i služi za prijenos kisika. Visoka razina hemoglobina je nešto drugačija od visokog broja crvenih krvnih stanica, jer svaka stanica ne može imati istu količinu hemoglobina.

Visoka razina hemoglobina u krvi nije bolest, već simptom koji ukazuje na razvijanje patološkog procesa u tijelu. Glavne komplikacije povišenog hemoglobina u krvi su rizik od krvnih ugrušaka i začepljenja krvnih žila odnosno srčanog udara i plućne embolije

Prema tome, moguće je stanje povišene razine hemoglobina čak i onda kada je broj crvenih krvnih stanica ispod normalnog raspona. Hemoglobin je krvni pigment, odnosno metaloprotein koji sadrži željezo te služi za prijenos kisika. Željezo je atom koji se u tijelu taloži prehranom a koji hemoglobin veže za sebe u svojem nastajanju.

Prag za definiranje visoke razine hemoglobina razlikuje se ovisno o medicinskoj praksi. Općenito, razina hemoglobina je povišena ako prelazi više od 17.5 grama hemoglobina po decilitru krvi za muškarce i 15.5/dl za žene. Kod djece, prag varira ovisno o dobi i spolu.

Povišen hemoglobin uglavnom se javlja kod osoba koje pretjerano vježbaju i kod osoba koja žive u područjima povišene nadmorske visine. Tijelo se životu na povišenom području prilagođava povećanjem razine hemoglobina u krvi. Do povišene razine hemoglobina može doći i u trudnoći

Razina hemoglobina može narasti i zbog plućnih i kardiovaskularnih bolesti. Povećanje hemoglobina kod muškaraca osim okolišnih čimbenika može biti rezultat pušenja pet ili više godina.

Uzroci povišenog hemoglobina

Do povišene razine hemoglobina može doći zbog sljedećih stanja:

  • Smanjene oksigenacije tkiva npr. život na velikoj nadmorskoj visini, što istovremeno dovodi i do povišenja koncentracije eritrocita u krvi (Policitemija) i povećanog hematokrita.
  • Broj crvenih krvnih stanica može se povećati kako bi nadoknadio nisku razinu kisika u krvi zbog slabog srca ili funkcije pluća.
  • Dehidracija je također jedan od uzroka potencijalno visoke razine hemoglobina u krvi. Dehidracija može smanjiti volumen krvne plazme za oko 10% te povećati razinu hemoglobina za oko 8%.
  • Vrijeme godine – zimi hemoglobin raste za 0,5 g/dl, a vrhunac porasta hemoglobina se bilježi u prosincu.
  • Ako bubrezi otpuštaju previše proteina (eritropoetin ili EPO) koji pojačavaju proizvodnju crvenih krvnih stanica.
  • Ako uzimate lijekove koji stimuliraju proizvodnju crvenih krvnih stanica.
  • Ako postoje disfunkcije koštane srži koje rezultiraju povećanom proizvodnjom crvenih krvnih stanica.

Kod djece razina hemoglobina može varirati ovisno o spolu i dobi. Povišen hemoglobin u djece može biti posljedica velike količine željeza ili vitamina C u krvi.

Povišen hemoglobin može biti posljedica kongenitalnog poremećaja rada srčanog mišića. Specifični poremećaji ili drugi čimbenici koji mogu uzrokovati visoku razinu hemoglobina su:

Simptomi povišene razine hemoglobina u krvi

Visoka razina hemoglobina najčešće ako se isključe okolišni čimbenici, ukazuje na bolest. U slučaju nekih od sljedećih simptoma, liječnik će vas poslati na odgovarajuće pretrage:

Povišena razina hemoglobina u krvi može izazvati pojavu anemije srpastih stanica. Neugodni simptomi najčešće nestaju s liječenjem uzroka povišenog hemoglobina u krvi. Kako bi se dijagnosticirala povišena razina hemoglobina krvi liječnik će vas poslati da napravite KKS odnosno kompletnu krvnu sliku, a po potrebi i na neku drugu pretragu ovisno o tome što pokazuje nalaz krvi.

Kako sniziti razinu povišenog hemoglobina u krvi?

Kao što smo već rekli – razina hemoglobina u krvi smanjit će se djelovanjem na uzrok. Liječnici uglavnom propisuju lijekove za smanjenje viskoznosti krvi. Od lijekova se najčešće koriste: Trental, Cardiomagnyl i Aspirin koji sprječavaju zgrušavanje krvi.

Međutim, kako bi se simptomi još brže otklonili te kako biste mogli neometano nastaviti sa svakodnevnih aktivnostima jednakim intenzitetom prije nastanka smetnji, potrebno je regulirati prehranu

U slučaju da uzimate razne prehrambene dodatke poput željeza i vitamina B12, B2 i B6, askorbinsku i folnu kiselinu – trebali biste prestati. Iz prehrane biste trebali izbaciti namirnice koje su bogate tim tvarima poput: jetre i drugih iznutrica, crvenog mesa, maslaca, masnog mlijeka, crvenog voća i povrća, slastica, algi, dimljenih jela, a zabranjeno je i konzumiranje alkohola

Na jelovnik obavezno trebate dodati sjedeće namirnice:

Kako bi ova posebna prehrambena dijeta uspjela potrebno je povećati unos tekućine. Također, bitno je napomenuti kako je konzumiranje alkohola, sedativa i tableta za spavanje strogo zabranjeno.

Nemojte očekivati da će se razina hemoglobina smanjiti preko noći. Razina hemoglobina u krvi se smanjuje postupno i to može trajati. Već prilikom pojave prvih simptoma i sumnje na povišenu razinu hemoglobina – javite se vašem liječniku kako biste dijagnosticirali problem te kako bi se on počeo medicinski tretirati.

Doznajte više o nedostatku hemoglobina u krvi!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.81 / 5   42

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hemoglobin, povišen hemoglobin, visok hemoglobin, povecan hemoglobin, hemoglobin povišeni, hemoglobin visok, poviseni hemoglobin, povisen hemoglobin u krvi, hemoglobin povišen, hemoglobin u krvi povišen, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu