Svaki četvrti bolesnik s KOPB pati od depresije

depresija

Iako se mnogo govori o vezi kronične opstruktivne plućne bolest (KOPB) i depresije, malo je istraživanja na tu temu. Ove godine su objavljene dvije studije u časopisu američkih liječnika za plućne bolesti (CHEST). Prema njima, jedan od četvero pacijenata s KOPB pati od simptoma depresije.  Ako se ovi simptomi ne liječe, mogu negativno djelovati na cjelokupno zdravlje i učinak terapije.

Prva studija sa Sveučilišta Manchester Metropolitan analizira trogodišnje podatke bolesnika s KOPB. Jedan od četiri bolesnika s KOPB je imao trajne simptome depresije tijekom sve tri godine. Izgledi pojave depresije povećavaju se s lošijim zdravstvenim statusom i kod umjerene do jake zaduhe (otežanog disanja). Bolesnici s novonastalom i oni s upornom depresijom pokazivali su naglašenije slabljenje performansi disanja, češće su bili hospitalizirani i češće imali recidive.

Depresija, anksioznost, psihoze, alkoholizam, ovisnost o drogama i KOPB

Druga objavljena studija sa Sveučilišta u Teksasu je analizirala podatke iz slučajnog uzorka od pet posto osiguranika Medicare-a (federalni program zdravstvenog osiguranja za starije od 65 godina i ostale potrebite osobe) koji su bolovali od KOPB između 2001 i 2011. Među njima je 22,3 posto pokazivalo znakove jednog ili više psihičkih poremećaja. Studija je pokazala da su izgledi za ponovni prijam u bolnicu, u roku od 30 dana, viši u bolesnika s KOPB koji su uz to još patili od depresije, anksioznosti, psihoze, prekomjerno konzumirali alkohol ili bili ovisnici o drogama, u odnosu na one koji nisu imali tih problema.

Manje od trećine pacijenata s depresijom i anksioznošću prima odgovarajuću terapiju

Neprepoznati i neliječeni simptomi  depresije i anksioznosti imaju štetne posljedice na fizičko stanje, socijalnu interakciju i osjećaj umora bolesnika s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća. Važna zadaća liječnika je prepoznati znakove depresije i anksioznosti  jer se njihovi simptomi često preklapaju s onima KOPB. Jedno istraživanje iz 2014 je pokazalo da manje od trećine pacijenata s KOPB i depresijom ili anksioznosti primaju odgovarajuću terapiju. To je posljedica nekoliko čimbenika – opiranja pacijenata uslijed nedostatka znanja i nesklonosti uzimanja novih lijekova, slabo pridržavanje propisanog tretmana i nepostojanje standardiziranog dijagnostičkog postupka.

Članak objavljen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu