Stvari koje nikad ne smijete reći depresivnoj osobi

depresivna-osoba

Šanse su vrlo velike da poznajete barem jednu osobu koja se bori s depresijom. Iako želite pružiti podršku toj osobi, neki vaši komentari mogu zapravo djelovati vrlo štetno. Evo što nikada ne smijete izgovoriti osobi koja pati od depresije.

„Znam kako se osjećaš“

Čak i ako ste iskusili kliničku depresiju sami, svatko doživljava depresiju drugačije. Umjesto toga, recite nešto poput: „Ja ne mogu zamisliti kako se sada osjećaš, ali ovdje sam za tebe“. To pokazuje vašu spremnost da podijelite bol, a ne da je ignorirate.

„Svatko ima loših dana“

Depresija nije samo jedan loš dan. Radi se o nekoliko loših tjedana, mjeseci i više. Ona počinje utjecati na pojedinčev posao, školovanje i osobne odnose. Usredotočite se na slušanje poput: „Pomozi mi da shvatim kako se osjećaš“.

„Drugim ljudima je gore“

Ne možete ljudima govoriti da nemaju pravo da se osjećaju grozno. Osim toga, ne radi se o drugim ljudima, radi se o tome što vaš prijatelj prolazi. Bolji pristup: „Kako ti mogu pomoći?“ ili „Ako želiš razgovarati, reci mi“.

Depresija

„Zašto ne nađeš hobi?“

Depresija povlači osobu unutra, a ovakvim izjavama ih tjerate da rade ono što trenutno ne žele. No slobodno možete ohrabriti prijatelja da sudjeluje u raznim aktivnostima s vama. Pokušajte parafrazirati: „Ako se osjećaš loše, zašto ne bismo to učinili zajedno“. Tako ćete pokazati toj osobi nije teret za vas, što je strah mnogih depresivnih ljudi.

„To je sve u tvojoj glavi“

Ovo je iznimno gruba i uvredljiva izjava. Prvo se educirajte o depresiji. Ona je ozbiljno medicinsko stanje. Umjesto da umanjujete ono što vaš prijatelj osjeća, recite mu nešto poput: „Drago mi je što smo razgovarali o tvom stanju“ ili nemojte reći ništa i samo ga slušajte. Ponekad ne postoji ništa jače od jedne osobe koja je apsolutno prisutna s drugom.

„Trgni se“

Možda ste frustrirani što vidite svog prijatelja uvijek neraspoloženog i pasivnog, ali nitko ne bira biti depresivan. Depresija iskrivljuje perspektivu osobe, tako da ona osjeća kao da se ništa nikad neće promijeniti. Ona stvara osjećaj beznađa, krivnje i bezvrijednosti, stoga pokušajte uvjeriti prijatelja da su to samo osjećaji, a ne činjenice.

„Popij antidepresiv“

Lijekovi nisu nužno odgovor. Također nije korisno uspoređivati situacije, kao primjerice. „Moj rođak je uzimao antidepresive i osjećao se puno bolje“. Tretmani moraju biti individualizirani. Bolje je da ga pitajte „Što si sve pokušao dosad?“.

U redu je i sugerirati terapiju na neosuđujući način. Recite nešto poput: „Zabrinut sam za tebe, postoji li način da ti pomognem?“.

Članak uređen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.10 / 5   30

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Stvari koje nikad ne smijete reći depresivnoj osobi

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Jas kotistam lekovi za depresija poveke godini go ptasav doktorotdo koga mi rece cell zivot a sega imam zamasten crndrob mono li eod lekovite?