Činjenice koje niste znali o karijesu

Karijes na zubima

Karijes (Caries dentium) je oboljenje tvrdih zubnih tkiva koji napreduje centripetalno, što znači s vrha ka unutrašnjosti zuba, gdje zub dovodi do razaranja. To je bakterijska infekcija koja dovodi do demineralizacije i razgradnje tvrdih zubnih tvari. Danas je karijes česta pojava kod suvremenog čovjeka, a podrijetlo ima više uzroka. Karijes se javlja na površini zuba i to najčešće na griznoj površini, tako što razgrađuje caklinu i progresivno prodire u dubinu i širinu zuba, zahvaćajući cijelokupnu strukturu tkiva.                   

Postoji više vrsta karijesa:

  1. Prema lokalizaciji karijesnog procesa, dijeli se na karijes jamica i fisura karijes glatkih površina;
  2. Na osnovu brzine napredovanja karijesnog procesa, dijeli se na akutni i kronični;
  3. Prema načinu širenja, karijes može biti podminirajući (koji napreduje u širinu) i penetrirajući (koji napreduje u dubinu);
  4. Ovisno o blizini karijesnog procesa prema pulpi, razlikuje se karijes superficijalis ili površinski karijes (lat. caries superficialis)karijes medija (lat. caries media) i karijes profunda ili duboki karijes (lat. caries profunda);
  5. Ovisno o tome da li se karijes javlja prvi put na nekoj površini zuba ili se javlja ponovo, razlikuje se primarni, sekundarni i recidivni karijes.
  6. Prema lokalizaciji u odnosu na zubnu supstancu, razlikuje se karijes cakline, karijes dentina i karijes cementa;
Karijes

Kako nastaje karijes i kako spriječiti oboljenje?

Prilikom svakodnevnog unosa hrane, bakterije zajedno sa pljuvačkom akumuliraju čestice hrane na površini zuba u obliku nakupine koja se zove plak (bezbojni biofilm na zubima). Nastanak karijesa uzrokuje slatka i lepljiva hrana, koja u interakciji s bakterijama u ustima reagira tako što proizvodi kiseline koja napadaju površinu zuba. Kiselina koja nastaje u kontaktu sa zubom postepeno uništava plak i zubnu površinu stvarajući dugoročno karijes koji uzrokuje propadanje zuba.

Karijes napada zubnu površinu, a ako se ne ukloni na samom početku, počinje uništavati i unutrašnjost zuba i dolazi do dentina kojeg postepeno oštećuje, nakon čega nastavlja dalje.

Pravovremenost uklanjanja karijesa sa zuba je veoma bitna. Mogu se sprečiti ozbiljnija oštećenja zuba uzrokovana karijesom kao što su: propadanje živca i korijena zuba. Što se prije ukloni, prije će se zaustaviti njegovo širenje prema dubljim slojevima zuba.

Kako nastaje karijes kod djece?

Karijes kod djece

Često se događa da karijes izazove znatne komplikacije kod djece kao što je upala živca mliječnog zuba, pa čak i nekrozu i gangrenu. Tada se takav mliječni zub, ako ne postoji drugo rješenje, nažalost mora izvaditi da ne bi ugrozio rast stalnog zuba ispod sebe.

Slatkiši su najčešći krivci za pojavu karijesa, zato su nam često dok smo bili mali govorili da ih što manje konzumiramo, ali nisu i jedini. Pojedini ugljikohidrati se prilikom konzumiranja razgrađuju u jednostavne šećere u ustima koji učestvuju u stvaranju štetne kiseline za zube. Tu spada i slatka hrana kao što su kolači i sokovi, ali i pereci, krekeri, čips, žitarice i banane.

Od velike je važnosti usmjeriti dijete da konzumira hranu bogatu vitaminima, a izbjegava velike količine slatkiša. Roditelji su obvezni vršiti redovne kontrole kako bi na vrijeme otkrili promjenu na mliječnim zubima i na vrijeme se javili stomatologu.

Liječenje karijesa kod djece i odraslih

Karijes

Liječenje karijesa, kako kod djece tako i kod odraslih ovisi o stupnju oštećenosti zuba. Kod onih zuba gdje zubna pulpa nije oštećena, uklanja se inficirano zubno tkivo, a defekt koji je karijesom nastao se sanira materijalima za zubne ispune. Kompozitei ispune su danas standard jer posjeduju sve potrebne mehaničke i biološke karakteristike koje su potrebne, a estetski su veoma zadovoljavajući. Pored kompozitnih se nekada odlučujemo za keramičke inleje ili onleje što je određeno stupnjem oštećenja zuba.

Liječenje kanala korijena zuba se provodi u slučajevima upale ili infekcije zubne pulpe koje veoma često i jesu uzrok bolova kod pacijenata. Osim toga se provode i u slučajevima prijeloma zuba sa oštećenjem pulpe i u nekim specifičnim slučajevima preproteske pripreme i sl. Mašinskom obradom unutrašnjosti kanala i adekvatnim medicinskim sredstvima se postižu dobri i postojani rezultati. Pacijenti veoma često i zaborave da je koren zuba liječen jer se osjećaj takvog zuba u ustima ne razlikuje od osjećaja neliječenog zuba.

Kako ne bi došlo do karijesnog oboljenja potrebno je preduzeti određene preventivne korake, a to se u najvećoj mjeri odnosi na djecu. Redovno pranje zuba, zdrava prehrana, izbegavanje (grickanja) proizvoda koji sadrže velike količine šećera i redovna oralna nega su najbolja preventiva!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.40 / 5   5

Foto: no

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu