Steatoza jetre – uzroci, simptomi i liječenje
- Budite prvi i komentirajte!
- 9 min čitanja
Steatoza jetre (masna jetra) jedna je od najčešćih bolesti jetre, a karakterizira ju povišena razina masti u jetri. Ova bolest je u potpunosti izlječiva, najčešće i bez terapije, promjenom životnih navika.
Gdje se nalazi jetra?
Jetra, žučni vodovi i žučnjak čine anatomski i funkcionalno jedinstven sustav koji je nužan za održavanje života. Jetrene bolesti ubrajaju se među najvažnije bolesti u ljudskom tijelu te su uzrok brojnih posjeta liječnicima, hospitalizaciji i smrtnosti.
Jetra je neparni organ, najvećim dijelom smještena ispod desnog rebrenog luka i ispod ošita (dijafragme). Jetra je najveći organ u abdomenu (trbušnoj šupljini).
Ovaj mekani, crvenosmeđi organ obavijen je vezivnom ovojnicom (Glissonova čahura). Povećana jetra rasteže vezivnu ovojnicu te se može javiti bol u jetri, tj. mukla bol u desnom gornjem trbuhu.
Jetra se sastoji od dva nejednako velika režnja: desni režanj je veći, a lijevi režanj je manji. Između režnjeva, s donje strane jetre nalazi se hilus – porta jetre. Kroz hilus u jetru ulaze krvne žile, živci i žučni kanali. Na donjoj strani desnog jetrenog režnja nalazi se žučni mjehur.
Funkcija jetre
Jetra je nevjerojatno kompleksno i moćno oružje zaštite organizma od štetnih tvari. Jetra ima zadaću metabolizirati gotovo svaku tvar koju ste u životu unijeli u organizam.
Funkcija jetre ostvarena je pomoću 2 zasebna krvotoka: nutritivni (koji hrani jetrene stanice – hepatocite) i funkcionalni (koji povezuje jetrene stanice s krvotokom da bi one mogle obaviti svoju funkciju). Kroz jetru prođe oko 1.5 litara krvi svake minute.
Funkcija jetre je mnogostruka i može se podijeliti na:
- funkciju sinteze – stvaranje brojnih proteina kao što su albumini, β-globulini, imunoglobulini, transportni proteini i gotovo svi čimbenici zgrušavanja,
- funkcija izlučivanja – jetra kroz žuč izlučuje brojne metabolite poput: bilirubina, amonijaka, kolesterola, fosfolipida, žučnih soli, bikarbonata, minerala (kalcij, natrij, kalij), teških metala (bakar), masnih kiselina, nekih lijekova,
- funkciju metabolizma – Bjelančevine, masti, ugljikohidrati, hormoni, vitamini i minerali se metaboliziraju u jetri. Jetra je glavni izvor glukoze i glavno mjesto detoksikacije u organizmu. Brojni lijekovi, kemijske tvari i dušikovi spojevi se metaboliziraju u jetri.
Prevelikim unosom štetnih tvari (nezdravom prehranom, alkoholom, lijekovima, otrovima) – kroz godine, polako se oštećuje funkcija jetre.
Simptomi bolesti jetre
Jetra je „tihi organ“ i često bolesti jetre imaju podmukli tijek, bez karakterističnih simptoma. Tako bolest neprimjetno napreduje i uzrokuje sve teža oštećenja.
Saznajte više o bolestima jetre.
Klinički znakovi bolesti jetre su:
- promjena veličine jetre – povećanje jetre – hepatomegalija prisutna je u brojnim jetrenim bolestima. Smanjenje jetre vidi se u bolesnika s cirozom.
- bol – bol u desnom donjem dijelu prsnog koša (ili gornjeg trbuha), može se širiti u desno rame. Bol je posljedica rastezanja vezivne ovojnice jetre,
- žutica (ikterus) – posljedica povećane koncentracije bilirubina u krvi, prvo se javlja žuta boja bjeloočnica, zatim žuta boja kože te svrbež kože,
- svijetla, bijela stolica,
- tamnija boja mokraće,
- umor,
- slabost,
- gubitak apetita,
- osjećaj sitosti i nadutosti,
- mršavljenje,
- mučnina,
- promjene raspoloženja.
Jetra ima vrlo veliku funkcionalnu rezervu. Tek kad iz funkcije ispadne više od 80% jetrenih stanica, oštećenje postaje očito. Iz tog razloga su nam krvne pretrage – jetrene probe, nezaobilazan način postavljanja dijagnoze jetrene bolesti.
Laboratorijski testovi krvnih pretraga jetre najpouzdaniji su način postavljanja dijagnoze jetrenih bolesti jer se povišene vrijednosti vide puno prije fizičkih simptoma.
Značenje jetrenih proba:
- povišeni jetreni enzimi AST i ALT u krvi ukazuju na nekrozu (odumiranje) jetrenih stanica,
- povišeni enzimi alkalna fosfataza (ALP) i γ-glutamiltransferaza (GGT) ukazuju na kolestazu (zastoj u protoku žuči),
- povišen bilirubin ukazuje na nedostatnu funkciju izlučivanja,
- smanjenje albumina u krvi ukazuje na nedostatnu funkciju sinteze proteina,
- pozitivna protutijela ukazuju na autoimune bolesti,
- tumorski biljeg α-fetoprotein ukazuje na hepatocelularni karcinom (rak jetre).
Više o jetrenim probama pročitajte ovdje.
Steatoza jetre (masna jetra)
Steatoza jetre ili masna jetra jedna je od najčešćih jetrenih bolesti, a karakterizira ju povišena razina masti u jetri (iznad 5-10% težine jetre).
Steatoza jetre se razvija kada tijelo stvara (ili unosi) previše masti, a jetra to ne može adekvatno metabolizirati. Taj višak masti sprema se u hepatocite te uzrokuje steatozu jetre. Previše masti u jetri onemogućuje njenu funkciju.
Razlikujemo dva glavna tipa steatoze jetre (masne jetre): alkoholna stetoza jetre i nealkoholna steatoza jetre. Također, tijekom trudnoće, zbog promjena u hormonalnom statusu žene, moguće je razviti masnu jetru.
Najčešći uzroci steatoze jetre:
- alkoholizam,
- pretilost,
- trudnoća,
- nagli gubitak tjelesne težine,
- hiperlipidemija (povišena vrijednost masti u krvi),
- šećerna bolest (dijabetes tip 2),
- genetsko naslijeđe,
- Cushingov sindrom,
- trovanje (fosforom i tetraklorugljikom),
- neki lijekovi (npr. acetilsalicilna kiselina, tetraciklini, amiodaron, diltiazem, tamoksifen, kortikosteroidi…),
- potpuna intravenska prehrana,
- fistule u probavnom traktu.
Steatoza jetre (masna jetra) je reverzibilno stanje što znači da se jetra može u potpunosti oporaviti, najčešće samo uz promjene životnih navika i prehrane.
Jetra ima veliku sposobnost regeneracije tako da stvara nove hepatocite (jetrene stanice) kada dođe do oštećenja. Ako je oštećenje jetre konstantno i ponavljajuće, jetra više ne može stvarati nove stanice već se stvara ožiljkasto tkivo (koje nema funkciju) te se razvija fibroza jetre – ciroza.
Ciroza jetre je ireverzibilno (nepovratno) oštećenje jetre.
Steatoza jetre može progredirati u cirozu jetre ako uzrok bolesti nije prepoznat i liječen.
Steatoza jetre – simptomi
Masna jetra najčešće ne pokazuje specifične simptome. Možete iskusiti umor i neodređenu nelagodu u trbušnoj šupljini.
Masna jetra – bolovi: jetra uslijed nakupljanja masti može biti uvećana (hepatomegalija) što može uzrokovati bol u jetri (u gornjem desnom dijelu trbušne šupljine).
Masna jetra – stolica: stolica može biti bijela zbog nedostatka bilirubina ili masna zbog nedostatka žuči.
Pretjerana mast u jetri može uzrokovati upalu – steatohepatitis. Ako razvijete steatohepatitis, možete imati sljedeće simptome:
- nedostatak apetita,
- gubitak tjelesne težine,
- bol u trbuhu,
- nadutost,
- mučnina,
- fizička slabost,
- umor,
- promjene raspoloženja.
Ako masna jetra napreduje do ciroze ili zatajenja jetre, simptomi su specifični:
- ascites (nakupina tekućine u trbušnoj šupljini),
- žutica – žuta boja bjeloočnica i žuta boja kože, svrbež kože,
- bijela stolica,
- povećanu sklonost krvarenju – krvarenje iz desni, lako stvaranje modrica,
- krvarenje iz probavnog sustava (iz varikoziteta jednjaka, abnormalno stvorenih proširenja krvnih žila jednjaka),
- promjene raspoloženja,
- gubitak mišićne mase,
- oticanje nogu,
- manjak vitamina topljivih u mastima,
- jetrena encefalopatija (promjena ponašanja, zbunjenost, nerazgovijetan govor).
Pročitajte više: Ciroza jetre – uzroci, simptomi i liječenje.
Alkoholna steatoza jetre (masna jetra)
Najčešći uzrok steatoze jetre je pretjerano konzumiranje alkohola i alkoholizam. Ne morate biti alkoholičari da u jednom trenu razvijete masnu jetru. Steatoza jetre može se dogoditi i nakon kratkog razdoblja ekscesivnog opijanja.
Geni koje ste naslijedili od roditelja također igraju ulogu u ovoj bolesti. Geni mogu utjecati na šansu da postanete alkoholičar kao i na način na koji razgrađujete alkohol u jetri.
Alkoholna masna jetra je najraniji stadij alkoholne bolesti jetre.
Prekomjerno opijanje oštećuje jetru i ona ne može razgraditi masti.
Ako imate alkoholnu masnu jetru, primijetit ćete da Vam se simptomi pogoršavaju nakon teškog opijanja.
Apstinencija od alkohola će u ovom stadiju omogućiti regeneraciju jetre. Tijekom 6 tjedana ne konzumiranja alkohola, mast će nestati.
Međutim, ako se konzumacija alkohola nastavi, razvit će se prvo alkoholni steatohepatitis pa ciroza jetre.
3 faze alkoholne bolesti jetre:
- steatoza jetre,
- alkoholni hepatitis,
- ciroza jetre.
Nealkoholna steatoza jetre
Uzrok ove bolesti nije do kraja poznat, zato se i naziva nealkoholna steatoza jetre (masna jetra). Histološki, gledano kroz mikroskop, ova bolest i alkoholna steatoza jetre, izgledaju isto.
Da bi postavili dijagnozu ove bolesti, nužno je isključiti konzumaciju alkohola.
Nealkoholna steatoza jetre češća je u nekim obiteljima, zato se spominje i naslijeđe kao rizični faktor.
Ostali mogući uzroci:
- prekomjerna tjelesna težina ili pretilost,
- povišen kolesterol u krvi,
- šećerna bolest (dijabetes tip 2),
- lijekovi (paracetamol, acetilsalicilna kiselina, tetraciklini, amiodaron, diltiazem, tamoksifen, kortikosteroidi…),
- virusni hepatitis,
- autoimune i nasljedne bolesti jetre,
- nagli gubitak tjelesne težine,
- malnutricija.
Smatra se da je neadekvatna prehrana najveći čimbenik u nastajanju ove bolesti jer ako se kroz dugi niz godina unosi više hrane nego što je tijelu potrebno, mast se nakuplja po cijelom tijelu, tako i u jetrenim stanicama.
Pod neadekvatnu prehranu podrazumijevamo prekomjerni unos hrane poput grickalica, bombona, kolača, masne i pržene hrane, gaziranih pića, uz tjelesnu neaktivnost.
Ako se ne prepozna uzrok i bolest ne liječi, mast u jetri uzrokovat će upalu – nealkoholni steatohepatitis. Ako se uzrok i dalje ne ukloni, steatohepatitis će priječi u cirozu jetre.
3 faze razvijanja nealkoholne bolesti jetre:
- nealkoholna steatoza jetre,
- nealkoholni steatohepatitis (upala),
- ciroza jetre.
Steatoza jetre u trudnoći
Masna jetra u trudnoći je rijetka pojava, ali se može dogoditi. Postoji opasnost za Vas i za dijete, u smislu zatajenja bubrega ili zatajenja jetre.
Steatoza jetre u trudnoći može biti uzrok teške infekcije ili krvarenja.
Nije poznato koji je točan uzrok steatoze jetre u trudnoći, ali zna se da promjene u hormonalnom statusu majke igraju važnu ulogu.
Ako Vam se postavi dijagnoza ove bolesti, bit ćete pod povećanim nadzorom liječnika i vjerojatno ranije inducirati porod.
Nekoliko tjedana od poroda, Vaša jetra će se vratiti u normalu.
Steatoza jetre (masna jetra) – dijagnoza
Kako je već rečeno, jetra je „tihi organ“ i najčešće pokazuje nespecifične simptome. Zbog toga se bolesti jetre najčešće otkriju slučajnim, rutinskim vađenjem krvi.
Jetrene probe bit će povišene. Jetreni enzimi ALT, AST, GGT i alkalna fosfataza.
Pročitajte više: Jetrene probe.
Slikovne metode prikaza jetre: ultrazvuk jetre (UZV jetre), MR jetre, CT jetre.
Biopsija jetre daje potpunu dijagnozu. Promatranjem jetrenog tkiva pod mikroskopom mogu se vidjeti znakovi masne jetre, upale i oštećenja jetrenih stanica.
Steatoza jetre – liječenje
Steatoza jetre je stanje koje je u potpunosti izlječivo. Jetra ima veliku sposobnost regeneracije i liječenje masne jetre prirodnim putem je moguće.
Ako imate masnu jetru, Vi imate moć da pravilnom prehranom i izbjegavanjem štetnih navika pomognete svom organizmu u borbi protiv bolesti.
Nemojte dopustiti izlječivoj bolesti da postane kronična i bespovratna. (Jedini način izlječenja ciroze jetre je transplantacija jetre.)
Potporna terapija podrazumijeva:
- apstinenciju od alkohola – temelj liječenja alkoholne steatoze jetre, ali se svakako preporučuje u bilo kojem oštećenju jetre,
- promjenu prehrambenih navika – jetrena dijeta,
- nadomjestak vitamina topivih u mastima ako ih fali,
- mirovanje,
- hepatoprotektivne lijekove (npr. sikavica, hepatil…)
- izbjegavanje drugih štetnih tvari (pušenje, zamjena lijekova ako su oni uzrok i slično).
Također, liječnik vam može preporučiti cjepivo protiv hepatitisa A i hepatitisa B, koje vas štite od virusa koji mogu uzrokovati daljnje oštećenje jetre.
Steatoza jetre – prehrana (jetrena dijeta)
Osnova liječenja steatoze jetre je promjena prehrambenih navika i izbjegavanje štetnih tvari uz redovitu tjelesnu aktivnost. Preporučuje se prehrana s manjom energijskom vrijednosti, tj. prehrana koja će dovesti do gubitka tjelesne težine. To znači dnevni unos od 1300 do 1800 kcal na dan.
Ako bolujete od šećerne bolesti nužno je održavati vrijednosti glukoze u optimalnoj razini.
Izbjegavajte sljedeće:
- alkohol,
- pušenje,
- gazirana pića,
- kavu,
- crni čaj,
- svježe i vruće pekarske proizvode, dizana tijesta, krokete, makarone sa sirom,
- dimljene i zrele sireve,
- morske plodove (lignje, dagnje, rakove i školjke),
- majonezu,
- masnu hranu,
- konzerviranu hranu,
- slatkiše i grickalice,
- suhomesnate proizvode,
- prženu i pohanu hranu.
Za sve jetrene bolesti vrijede sljedeće preporuke:
- najviše kalorija bi trebalo potjecati iz ugljikohidrata (voće, povrće, žitarice, med, integralna tjestenina, žganci, griz),
- preporučen izvor bjelančevina: nemasno meso (teletina, perad, divljač), posni svježi sir, kefir, jogurt s probiotikom, sirutka, obrano mlijeko, plava i bijela riba, tvrdo kuhana jaja),
- količinu masti potrebno je maksimalno reducirati,
- koristiti biljne masnoće (maslinovo ulje, bučino i sezamovo ulje),
- u prehranu uključite plavu ribu, lanene i chia sjemenke koje su dobar izvor omega-3 masnih kiselina,
- voće i povrće se može jesti sirovo ili kuhano,
- hranu soliti umjereno(u slučaju oticanja nogu ili ascitesa obavezno neslana dijeta),
- jesti više manjih obroka dnevno,
- nemojte se prejedati,
- dnevno osigurati optimalnu količinu vode (1 do 2 litre),
- čajevi za detoksikaciju jetre: paprena metvica, sikavica, kamilica i matičnjak umjereno zaslađeni medom,
- svakodnevno se barem 30 minuta baviti fizičkom aktivnosti,
- alkohol je strogo zabranjen,
- pušenje se ne preporučuje.
Čišćenje jetre
Osim pravilne prehrane, možete koristiti i dodatke prehrani koji će pomoći u regeneraciji i oporavku Vaše jetre.
Masna jetra – prirodni lijekovi koji pomažu u detoksikaciji jetre. Konzumirajte sljedeće pripravke:
- sikavica – silymarin– potiče obnovu stanica nakon oštećenja i aktivira enzime koji u jetri razgrađuju štetne tvari,
- hepatil– olakšava detoksikaciju i regeneraciju stanica,
- čaj za čišćenje jetre od metvice, kamilice, matičnjaka – reguliraju probavu i smanjuju mučninu,
- sok od mrkve i cikle za osvježenje i regeneraciju,
- maslačak kao čistač krvi,
- tamno zeleno povrće (rukola, radič, raštika),
- peršin – bogat mineralima,
- poriluk,
- artičoka– pojačano razgrađuje kolesterol,
- mrkva – pojačava detoksikaciju jetre,
- češnjak– detoksikacija teških metala,
- antioksidansi – vitamin E, biotin,
- aminokiseline cistein, metionin, glutation.
Više o sikavici – silimarin pročitajte ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kako očistiti jako prljavu pećnicu? Evo jednostavnih uputa
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja