LDL kolesterol se može sniziti za 60% uz pomoć novog lijeka

ldl-kolesterol

Trajno povišena razina LDL kolesterola može dovesti do infarkta miokarda. Terapija statinima se pokazala uspješnom u svrhu snižavanja razine kolesterola, ali jedan novi lijek je znatno učinkovitiji.

Kolesterol je važan sastojak u tijelu, neophodan za niz funkcija organizma. Između ostaloga, kolesterol sudjeluje u izgradnji stanične opne i bitna je karika u sintezi spolnih hormona.

Povišene razine LDL kolesterola uzrokuju aterosklerozu

Međutim, povišeni kolesterol oštećuje tkiva, a posebno je opasan “loš” LDL-kolesterol (Low Density Lipoprotein). Povišene vrijednosti LDL kolesterola izazivaju aterosklerozu i čimbenik su rizika za bolesti kardiovaskularnog sustava koje mogu dovesti do  srčanog i moždanog udara.

Novi lijek, Evolocumab, u EU registriran pod imenom Repatha, je u velikom kliničkom istraživanju, objavljenom u The New England Journal of Medicine pokazao zapanjujuće rezultate. Mehanizam djelovanja novog lijeka je inhibicija enzima PCSK9, odgovornog za stvaranje LDL- kolesterola. Kada se uz liječenje statinima doda Evolocumab, LDL-kolesterol se snizuje za oko 60 posto te se tako umanjuje rizik infarkta za 15 posto.

otkucaji-srca

Injekcije Evolocumaba se dodaju uz terapiju statinima

“Ovim ispitivanjem smo dobili konačne dokaze da dodavanjem Evolocumaba terapiji statinima možemo značajno i sigurno poboljšati kardiovaskularne ishode” rekao je Dr. Marc Sabatine, glavni autor studije. “Mislim da su ti rezultati jako dobra vijest za visokorizične pacijente s aterosklerozom”

U ispitivanju je sudjelovalo 27.564 osoba s postojećim dijagnozama kardiovaskularnih bolesti i na terapiji statinima u 1.272 ustanove iz 49 zemalja.

Ne utječe na slabljenje kognitivnih funkcija

Predmet ispitivanja je, osim samog snižavanja razine LDL kolesterola, bio i učinak lijeka na značajnije promjene kognitivnih sposobnosti nakon 19 mjeseci liječenja. Povod ovom istraživanju je bojazan da niska razina LDL kolesterola i/ili uporaba statina može negativno utjecati na pamćenje i ostale kognitivne funkcije.

Ispitivanjem nije utvrđena uzročno posljedična veza uporabe Evolocumaba i slabljenja pamćenja odnosno kognitivnih funkcija.

Članak uređen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

LDL kolesterol se može sniziti za 60% uz pomoć novog lijeka

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.