Aplikacija za smartfon otkriva moždani udar i zove pomoć

aplikacija za smartfon

Besplatna mobilna aplikacija za smartfon „Fast Schlaganfallerkennung“ pomaže laicima da brzo i pouzdano prepoznaju moždani udar i pozovu medicinsku pomoć.

Aplikacija koristi FAST-test (Face-Arm-Speech-Time) postavljanjem četiri jednostavna pitanja za prepoznavanje simptoma moždanog udara. Dostupna je na engleskom i njemačkom jeziku, a u slučaju nužde poziva broj 112 koji se koristi u većini europskih zemalja.

Testiranje se obavlja uz pomoć teksta, tona i slike

Prva zadaća za prepoznavanje moždanog udara je smijeh. Zatražite da se ispitivana osoba nasmiješi. Pada li usnica? Je li polovica lica nakrivljena?

U drugom testu, ispitivana osoba treba istovremeno podići obje ruke s palčevima usmjerenim prema gore. Podižu li se ravnomjerno? Je li jedna strana slabija od druge?

Aplikacija

Slijedi test govora. Ispitivana osoba mora ponoviti jednu jednostavnu rečenicu: „danas ujutro sam doručkovao/la“ Može li je ponoviti? Razumije li osoba rečenicu?

Četvrta točka testa nas upozorava da vrijeme teče, a svaka minuta je dragocjena za spašavanje. Ukoliko je na jedno od tri prethodna pitanja odgovoreno pozitivno, potrebno je odmah zvati hitnu medicinsku pomoć, aplikacija to omogućava pritiskom jednog gumba.

Aplikaciju možete besplatno skinuti u Apple Appstore:

https://itunes.apple.com/de/app/schlaganfall/id710471924?mt=8

i u Google Playstore:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.threevalue.schlaganfall&hl=de

Članak uređen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Aplikacija za smartfon otkriva moždani udar i zove pomoć

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Postovanje. Imam jedno pitanje za doktora. Imao sam slucaj prije 4 godine. U neko doba noci bio sam budan i lezao potrbuske i u jednom momentu naglo mi se pocelo vrtiti u glavi odnosno imao sam osjecaj kao da propadam negdje u ponor i cvrsto sam se drzao za madrac. To je trajalo oko 1 minuta i polako mi se u glavi smirilo i razbistrilo. Na moj pousaj da legnem na ledja opet mi se ponovio isti dogadjaj i nekako sam uspio da se vratim u prvobitni polozaj na trbuh i opet mi se desava to propadanje sa rotiranjem u krug. I drugi put je trajalo oko 1 minut otprilike. Nakon sto mi se razbistrilo u glavi ima sam dugo vremena probleme sa nesvjesticom,povracanjem i ravnotezom a ponekad i sa govorom. Nemam problema sa pritiscima i uvijek je u redu sve. Ljekari kazu da je to zbog promjene klime i hrane jer sam u navedeno vrijeme radio na Bliskom istoku. I sada mi se desi samo djelimicna nesvjestica. Interesuje me samo to stanje propadanje i kasnije pobracanja da li je to bio mozdani udar ili nesto drugo. Ljekarima nisam govorio za to stanje nego za opstu slabost te su mi oni davali B komleks. U nadi da ce te mi odgovoriti iskreno ,unaprijed vam se zahvaljujem