Aplikacija za smartfon otkriva moždani udar i zove pomoć

aplikacija za smartfon

Besplatna mobilna aplikacija za smartfon „Fast Schlaganfallerkennung“ pomaže laicima da brzo i pouzdano prepoznaju moždani udar i pozovu medicinsku pomoć.

Aplikacija koristi FAST-test (Face-Arm-Speech-Time) postavljanjem četiri jednostavna pitanja za prepoznavanje simptoma moždanog udara. Dostupna je na engleskom i njemačkom jeziku, a u slučaju nužde poziva broj 112 koji se koristi u većini europskih zemalja.

Testiranje se obavlja uz pomoć teksta, tona i slike

Prva zadaća za prepoznavanje moždanog udara je smijeh. Zatražite da se ispitivana osoba nasmiješi. Pada li usnica? Je li polovica lica nakrivljena?

U drugom testu, ispitivana osoba treba istovremeno podići obje ruke s palčevima usmjerenim prema gore. Podižu li se ravnomjerno? Je li jedna strana slabija od druge?

Aplikacija

Slijedi test govora. Ispitivana osoba mora ponoviti jednu jednostavnu rečenicu: „danas ujutro sam doručkovao/la“ Može li je ponoviti? Razumije li osoba rečenicu?

Četvrta točka testa nas upozorava da vrijeme teče, a svaka minuta je dragocjena za spašavanje. Ukoliko je na jedno od tri prethodna pitanja odgovoreno pozitivno, potrebno je odmah zvati hitnu medicinsku pomoć, aplikacija to omogućava pritiskom jednog gumba.

Aplikaciju možete besplatno skinuti u Apple Appstore:

https://itunes.apple.com/de/app/schlaganfall/id710471924?mt=8

i u Google Playstore:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.threevalue.schlaganfall&hl=de

Članak objavljen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.33 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu