Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Biopsija jetre – zašto i kako se radi

biopsija_jetre

Biopsija jetre je dijagnostička metoda kojom se mikroskopskim pregledom uzorka tkiva jetre otkrivaju potencijalne bolesti ili potvrđuje sumnja na njih.

Biopsija je izuzetno korisna u otkrivanju tuberkuloze ili drugih granulomatoznih infekcija te u razjašnjavanju komplikacija nakon transplantacije jetre. Biopsija jetre je primarni izvor za stjecanje znanja u jetrenoj patologiji te najvažnija metoda za razne oblike stupnjevanja kroničnog oboljenja jetre.

Kada se radi biopsija jetre?

U određenih stanja biopsijom jetre se potvrđuju bolesti ili procjenjuje stupanj oštećenja organa kako bi se primijenilo odgovarajuće liječenje ili transplantacija ukoliko je potrebna.

Biopsija jetre se radi kod:

 • povišenih laboratorijskih vrijednosti jetrenih enzima, (ne uvijek, nego samo kad postoji određena sumnja),
 • kronične bolesti i upale jetre,
 • alkoholne bolesti jetre,
 • ciroza jetre,
 • intrahepatične kolestaze (prestanak tijeka žuči uslijed oštećenja jetre alkoholom, lijekova ili infekcijom),
 • nealkoholne steatoze (masne bolesti jetre),
 • sklerozirajućeg kolangitisa,
 • hemokromatoze (nakupljanje željeza),
 • sumnje na odbacivanje organa nakon transplantacije jetre,
 • povećane jetre,
 • hepatosplenomegalije (istovremenog povećanja jetre i slezene),
 • raka jetre,
 • kroničnog hepatitisa B ili C,
 • Wilsonove bolesti (nakupljanje bakra),
 • nejasne sistemske bolesti (primjerice neobjašnjiva vrućica, upalna ili granulomatozna bolest).

Kako se pripremiti za biopsiju jetre?

Nekoliko dana prije biopsije potrebno je uraditi testove za zgrušavanje krvi. Tjedan dana prije pretrage potrebno je prestati uzimati lijekove protiv bolova (Andol, Aspirin, Voltaren, Brufen) te lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Osam sati prije biopsije ne smije se konzumirati ni hrana ni piće.

O uzimanju antibiotika potrebno je izvijestiti liječnika koji će Vam i sam detaljnije objasniti kompletnu pripremu prije biopsije, stoga nemojte poduzimati neke korake na svoju ruku.

Kako izgleda biopsija jetre?

Postupak traje oko 20 minuta. Pri tome pacijent treba ležati na leđima s desnom rukom prebačenom iza glave. Zdravstveni radnik označit će mjesto biopsije ispod desnog rebrenog luka, dezinficirati područje i anestezirati ga. Zatim će liječnik specijalist specijalnu iglu uvesti u anestezirano područje i uzeti maleni uzorak tkiva. Pri tome se ponekad služi ultrazvukom ili CT-om za za bolju vizualizaciju područja. Pacijent treba biti miran i zadržati dah na 5 do 10 sekundi za vrijeme uzimanja tkiva. Moguće je osjetiti kratkotrajnu bol koja se širi prema desnom ramenu.

biopsija_jetre

Što nakon biopsije jetre?

Na mjesto uboda stavlja se zavoj, a pacijent ostaje još desetak minuta ležati na desnom boku. Preporuka je odmarati i mirovati kod kuće narednih 8 do 12 sati i smanjiti fizičku aktivnost ili dizanje težeg tereta sljedećih tjedan dana. Ako je potrebno, od liječnika se mogu zatražiti lijekovi protiv bolova, ali nikako ih se ne smije uzimati na svoju ruku.

Izbjegavajte uzimanje Aspirina ili ibuprofena do tjedan dana nakon biopsije.

Gdje se izvodi pretraga?

Pretraga se izvodi isključivo u bolničkim ustanovama i trenutno u Hrvatskoj nije dostupna u privatnim klinikama. Nalazi se čekaju jedan do dva tjedna.

Moguće komplikacije

U manje od 1% slučajeva dolazi do laganog krvarenja iz mjesta uboda. Još rjeđe se javljaju oštećenja organa u blizini jetre (bubreg, žučni mjehur, pluća ili crijevo), kao što je istjecanje žuči iz žučnog mjehura ili pneumotoraks (prodor zraka u pleuralni prostor).

Vrlo rijetko može doći do upale potrbušnice, a rizik od smrti manji je od 0,1%. U slučaju bilo kakvih sumnji na ove probleme potrebno je odmah i bez odgađanja zatražiti liječničku pomoć.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.14 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu