Jetrene probe: Što su bilirubin, ALT, AST, ALP i GGT?
- 3 komentara
- 4 min čitanja
Jetrene probe je zajednički naziv za biokemijske pretrage krvi koje su nam prva orijentacija o stanju jetre i žučnog sustava. Dobivaju se vađenjem periferne, venske krvi.
Jetra i bolesti jetre
Jetra je neparni i najveći organ u abdomenu (trbušnoj šupljini), većim dijelom zaštićena desnim donjim rebrima. Život bez jetre nije moguć jer je ona “kemijska tvornica” našeg organizma, glavni organ za metabolizam ljudskog organizma.
Krv iz probave odlazi u jetru gdje jetrene stanice (hepatociti) koriste hranjive tvari da bi stvorile tvari koje su potrebne našem organizmu, metaboliziraju (prerađuju) bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vitamine, minerale, žučne boje – bilirubin, žučne kiseline i neke hormone.
Najčešće bolesti jetre su:
- alkoholizam
- steatoza jetre (masna jetra)
- neinfektivna upala jetre/hepatitis (zbog lijekova, kemikalija, u trudnoći)
- infektivna upala jetre (hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis D, hepatitis E, mononukleoza)
- ciroza jetre
- autoimuni hepatitis
- kolestatske bolesti jetre (primarni sklerozirajući kolangitis, primarna bilijarna ciroza)
- nasljedne i metaboličke bolesti jetre
- hemangiomi jetre (dobroćudni tumori krvnih žila u tkivu jetre)
- dobroćudni tumori jetre
- zloćudni tumori jetre
- bolesti bilijarnog sustava (žučni sustav).
Simptomi bolesti jetre su:
- svrbež kože (pruritus)
- žutica
- tamna mokraća
- bijela stolica
- slabost, umor
- gubitak apetita
- mučnina i povraćanje
- nadutost
- bolovi u trbuhu.
Jetrene probe – referentne vrijednosti
Jetrene probe se određuju rutinski iz uzorka venske krvi i važan su pokazatelj stanja jetrene funkcije. Za vađenje krvi budite natašte (jetrene probe – natašte). Liječnik će vam prije pretrage savjetovati koji lijekovi bi mogli utjecati na nalaze (jetrene probe – nalaz).
Napomena! Referentne vrijednosti mogu se razlikovati od laboratorija do laboratorija, ovisno o vrsti uređaja kojim su rađene pretrage. Pazite na mjerne jedinice kod uspoređivanja podataka!
Bilirubin
Bilirubin je produkt razgradnje hemoglobina, glavnog sastojka eritrocita (crvene krvne stanice). U jetri se bilirubin konjugira (kemijska reakcija s ciljem da molekula postane topljiva u vodi i može se izlučiti urinom i stolicom).
U organizmu uvijek postoji dio nekonjugiranog bilirubina (koji nije došao do jetre) i konjugiranog bilirubina (koji je prošao jetru).
Referentne vrijednosti bilirubina su:
ukupni bilirubin | 5,1 – 17 mmol/l |
konjugirani bilirubin | 1,7 – 5,1 mmol/l |
nekonjugirani bilirubin | 3,4 – 12,0 mmol/l |
Povišenu vrijednost bilirubina (jetrene probe – povišene) možemo vidjeti u sljedećim stanjima:
- bolesti jetrenog parenhima (tkiva)
- bilijarna opstrukcija (smetnje u otjecanju žuči)
- hemolitična anemija (raspadanje i posljedično manjak crvenih krvnih stanica).
Jetreni enzimi
Jetreni enzimi su enzimi koji se nalaze u stanicama jetre i normalno u manjim količinama u krvi. Ako je došlo do oštećenja jetrenih stanica, njihova vrijednost u krvi će biti povećana.
Alanin-aminotransferaza (ALT)
ALT je enzim koji se prvenstveno nalazi u jetri i u krv (serum) dođe raspadanjem jetrenih stanica uslijed upale ili drugih oštećenja.
Referentne vrijednosti enzima ALT su:
muškarci | 12 – 48 U/L |
žene | 10 – 36 U/L |
Aspartat-aminotransferaza (AST) – referentne vrijednosti
AST je enzim koji se osim u jetri nalazi i u mnogim drugim tkivima, poput srca, bubrega, mišića i mozga, pa je manje specifičan za dijagnozu jetrenih bolesti.
Referentne vrijednosti enzima AST su:
muškarci | 11 – 38 U/L |
žene | 8 – 30 U/L |
Povišene vrijednosti enzima ALT i AST javljaju se u svim lezijama (oštećenjima) jetre. Obično su razine enzima AST i ALT jednoliko povećane, osim u slučaju alkoholnog hepatitisa gdje je povećanje enzima AST i do dva puta veće od povećanja enzima ALT.
Povišene vrijednosti enzima ALT i AST mogu se naći kod:
- nekih lijekova (npr. statina za snižavanje kolesterola, antibiotika)
- zatajenja srca
- upale jetre (hepatitis, infekcije hepatitisom B, hepatitisom C)
- masne jetre (steatoza jetre)
- infektivne mononukleoze
- konzumacije alkohola
- ciroze jetre
- tumora jetre (dobroćudni i zloćudni)
- metastaza drugih tumora u jetri
- pretilosti
- prehrane (gazirana pića, sokovi).
Alkalna fosfataza (ALP)
Alkalna fosfataza je enzim koji je aktivan u kostima, crijevima, jetri i posteljici.
Referentne vrijednosti alkalne fosfataze su:
muškarci | 60 – 142 U/L |
žene mlađe od 50 godina | 54 – 119 U/L |
žene starije od 50 godina | 64 – 153 U/L |
Povišena vrijednost alkalne fosfataze je prisutna u sljedećim situacijama:
- trudnoća (jetrene probe u trudnoći)
- bolesti kostiju
- kolestaza (zaprjeka u otjecanju žuči)
- hepatitis
- ciroza jetre
- primarna bilijarna ciroza
- lijekovi
- tumori koji stvaraju alkalnu fosfatazu.
Gama-glutamiltransferaza (GGT)
Ovaj enzim nalazi se diljem hepatobilijarnog sustava, kao i u drugim tkivima.
Referentne vrijednosti enzima GGT su:
muškarci | 11 – 55 U/L |
žene | 9 – 35 U/L |
Povišene vrijednosti enzima GGT i alkalne fosfataze prvenstveno ukazuju na bolesti bilijarnog trakta (žučnog sustava). No, porast enzima GGT je nespecifičan te može biti udružen s alkoholizmom, dijabetesom te poremećajima srca, pluća, bubrega i gušterače.
Jetrene probe – pretraga u privatnim poliklinikama
Kada su u pitanju jetrene probe i analiza krvi, evo cjenika pretraga u poliklinikama:
ALT | dva eura |
AST | dva eura |
Bilirubin ukupni | dva eura |
Bilirubin konjugirani | dva eura |
ALP | dva eura |
GGT | dva eura |
Laboratorijske vrijednosti samo su putokaz u postavljanju prave dijagnoze, a ona se temelji na sljedećim stvarima:
- anamnezi (razgovor s liječnikom o zdravstvenim stanjima i životnim navikama i funkcijama)
- fizikalnom pregledu
- laboratorijskim nalazima
- pretragama poput UZV-a, CT-a i MR-a abdomena
- biopsiji jetre.
Jetrene probe i prehrana
S obzirom na to da je jetra organ koji sudjeluje u probavi, u svakom oštećenju jetre treba pripaziti na unos nutrijenata, osobito vitamina B, C i E.
Jetrena prehrana potiče regeneraciju jetrenih stanice te se preporučuju sljedeće namirnice:
- sikavica
- voće i povrće, posebno peršin, mrkva i cikla
- sokovi od mrkve, cikle i maslačka
- čaj od mente, đumbira
- dovoljna količina vode (1 – 2 l dnevno)
- artičoka
- batat
- češnjak
- žitarice
- sirutka
- posni svježi sir
- maslinovo ulje
- bijela i plava riba
- piletina i puretina
- teletina
- proizvodi od soje.
Ono što biste trebali izbjegavati je:
- obilne obroke i prejedanje
- kasne obroke
- masnu hranu
- suhomesnate proizvode
- prženu i pohanu hranu
- konzerviranu hranu
- hranu s roštilja
- alkohol
- gazirana pića
- slatkiše i grickalice
- pretjeranu sol
- pušenje.
Pročitajte i ove članke:
- Simptomi da jetra ne radi dobro: Ne ignorirajte ove znakove! Donosimo i 7 savjeta za zdravo proljetno čišćenje jetre
- Masna jetra i nadutost: Liječnik otkriva kako su povezani i što učiniti
- Namirnice koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija.