Masna jetra i nadutost: Liječnik otkriva kako su povezani i što učiniti

Masna jetra i nadutost

Masna jetra se događa kada se masnoća nakuplja u jetri. To je stanje također poznato kao steatoza jetre. Male količine masti u jetri su normalne, ali prevelike količine mogu postati zdravstveni problem, dovesti do ozbiljnih stanja poput fibroze ili čak i ciroze jetre.

Postoje dvije vrste masne jetre:

  • steatozna bolest jetre povezana s metaboličkom disfunkcijom, a obično se može spriječiti i povezana je s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i prehranom; pogađa 25 – 30 % ljudi koji žive u SAD-u i Europi (ranije poznata nealkoholna masna bolest jetre ili NAFLD)
  • alkoholna masna bolest jetre (AFLD) koja je povezana s prekomjernom konzumacijom alkohola.

Rani stadij bolesti masne jetre često se može poništiti promjenom načina života. Kada se oštećenje jetre nastavi izvan njezine sposobnosti da se sama regenerira, često dolazi do oštećenja jetre i zdravstvenih problema. Ako se ne liječi, bolest masne jetre može napredovati do ciroze, što može dovesti do zatajenja jetre i može zahtijevati transplantaciju jetre.

U svojim ranim fazama bolest masne jetre obično nema simptome.

Kako napreduje, bolest masne jetre može uzrokovati:

nadutost i masna jetra
FOTO: Shutterstock

Masna jetra i nadutost – istraživanje

Prekomjerni crijevni plinovi, nadutost i masna jetra česti su nalazi na ultrazvuku. Čini se da su ova stanja uzrokovana varijacijama crijevne mikroflore. Jedna je studija procijenila odnos između ultrazvučnog otkrivanja crijevnih plinova i steatoze jetre. 204 bolesnika bila su podvrgnuta ultrazvuku zbog abdominalnih tegoba ili praćenja benignih lezija.

Prikupljeni su indeks tjelesne mase, biokemijski markeri jetre, sonografska prisutnost steatoze jetre i/ili stupanj crijevnih plinova koji ometaju pregled. Oba sonografska nalaza ocijenjena su na temelju standardiziranih kriterija.

80 pacijenata (39,2 %) pokazalo je umjerenu do veliku količinu plinova koji sprječavaju točnu procjenu jetre ili gušterače, a 90 (44,1%) ih je imalo masnu jetru.

Nađena je značajna povezanost između stupnja crijevnih plinova i steatoze jetre i kod pretilih i kod pacijenata koji nisu pretili.

Prisutnost prekomjernih plinova također je značajno povezana sa steatozom jetre zajedno s povišenim ALT jetrenim enzimom. Ova studija pokazuje značajnu korelaciju između prekomjernih crijevnih plinova i steatoze jetre. Razloge ovog nalaza i njegove kliničke implikacije još treba definirati.

Masna jetra i nadutost – što učiniti?

Promjena načina života koja uključuje poboljšanje prehrane i smanjenje unosa alkohola primarni je tretman za masnu jetru:

  • povećanje tjelesne aktivnosti i uvođenje više voća, povrća i cjelovitih žitarica u prehranu pomoći će u preokretu masne jetre
  • primarno liječenje alkoholne masne bolesti jetre podrazumijeva prestanak pijenja alkohola; dostupni su terapeuti koji mogu pomoći, a tu je i opcija sudjelovanja u programu oporavka od alkohola; ovi programi ponekad koriste liječenje lijekovima koji mogu smanjiti želju za alkoholom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Kay, A. (2023). What Is Fatty Liver Disease? Verywell Health.
  2. Maconi, G. i sur. (2017). Intestinal gas and liver steatosis: a casual association? A prospective multicentre assessment. Liver Int., 37(1): 141–147.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu