Hemangiom jetre – uzroci, simptomi i liječenje

hemangiom-jetre

Hemangiom je dobroćudni tumor karakteristične patohistološke (vrlo detaljan mikroskopski nalaz) građe po kojoj je i dobio ime. Građen je od prostora ispunjenih krvlju (krvnih žila, proširenja, anastomoza i sinusa) koji su obloženi endotelnim stanicama (stanicama epitela) koje oblažu unutarnju površinu srca, krvnih i limfnih žila

Razlikujemo kapilarne od kavernoznih hemangioma. Najvažnija razlika među njima je da je kapilarni neočahuren i obično se pojavljuje u koži, potkožju i sluznicama, dok je kavernozni oštro ograničen, a osim kože i sluznica može biti lokaliziran i u jetri, slezeni, gušterači ili mozgu

Uzroci hemangioma jetre

Nije jasno što uzrokuje hemangiom jetre. Liječnici vjeruju kako je hemangiom jetre prirođen – odnosno, osoba se rađa s njime, a pretpostavljaju i da ima genetsku komponentu, dakle može se i nasljeđivati.

Hemangiom jetre obično se javlja kao abnormalni splet krvnih žila veličine od 1.5 cm do 4 cm. Kod većine ljudi, hemangiom neće nikada rasti ili izazivati znakove i simptome. No, kod malog broja ljudi, hemangiom će rasti te izazvati komplikacije, a samim time će i liječenje biti potrebno. Nije jasno zašto se to događa.

Hemangiom jetre je nešto učestaliji kod žena, a osim toga često je i veći kod žena zbog djelovanja estrogena koji pospješuje rast hemangioma. 

Simptomi hemangioma jetre

U većini slučajeva, hemangiom jetre ne uzrokuje nikakve znakove ni simptome. Međutim, kada oni ipak postoje, mogu uključivati:

 • bol u gornjem desnom dijelu trbuha,
 • osjećaj punoće nakon unosa male količine hrane,
 • nedostatak apetita,
 • mučnina,
 • povraćanje.

Ovi su simptomi nespecifični te mogu biti simptom nekog drugog zdravstvenog stanja pa čak i u slučaju da imate hemangiom jetre.

Hemangiom jetre – komplikacije 

Hemangiom jetre u većini slučajeva ne uzrokuje nikakve komplikacije te ga pacijenti prije postavljanja dijagnoze najčešće niti ne osjete. Međutim, ponekad se simptomi ipak mogu javiti i tada su praćeni komplikacijama poput: 

 • povećanja hemangioma (stanje se počinje nadzirati kako hemangiom ne bi puknuo),
 • oštećenja jetre,
 • bolova koji su uzrokovani rastom hemangioma, 
 • prsnuća hemangioma kada dolazi do po život opasnog unutarnjeg krvarenja.

Do pucanja hemangioma dolazi kada ”tumor” počne nekontrolirano rasti (time uzrokuje niz simptoma koji se u ovom slučaju osjećaju) i mogu biti izrazito neugodni. Tumor se rasteže – njegove opne se stanjuju i on puca.

Liječnici će pacijentu najčešće predložiti operaciju kojom će se hemangiom ukloniti prije nego uopće dođe do pucanja. Ako se radi o ”lošem položaju” hemangioma kada bi uklanjanje hemangioma moglo biti suviše opasno, predlaže se transplantacija jetre

Hemangiom jetre u trudnoći

Premda se hemangiom može pojaviti kod bilo koga, liječničkom praksom zabilježeno je češće dijagnosticiranje kod žena koje su bile trudne, nego kod nerotkinja. Za rast hemangioma krivi se hormon estrogen čija se razina povećava baš u vrijeme trudnoće. 

Žene kojima je dijagnosticiran hemangiom jetre imaju povećan rizik od komplikacija u trudnoći. Liječnici vjeruju i da estrogen, osim što je uzrok nastanka, utječe na rast hemangioma jetre za vrijeme trudnoće. Po samom otkriću hemangioma liječnik će vas poslati na liječenje jer hemangiom može prouzročiti zdravstvene posljedice ako se ne liječi. 

S hemangiomom jetre moći ćete neometano zatrudnjeti, međutim, ako liječnik smatra da postoji rizik od komplikacija – to će vam i reći. 

Prehrana i prirodno liječenje u slučaju hemangioma jetre

Prehrana u slučaju hemangioma jetre u svakom slučaju treba ”udovoljavati” posebnom režimu. Prehrambeni režim treba biti baziran na hrani koja pogoduje zdravlju jetre i koja ne otežava procese unutar jetre. 

 • Po otkriću hemangioma prestanite pušiti, konzumirati kofein i alkohol.
 • Jedite svježe voće i povrće te pripazite na unos cjelovitih žitarica. 
 • Izbjegavajte konzumaciju pretjerano masne ili začinjene hrane.
 • Izbjegavajte konzumaciju rafiniranih ugljikohidrata.

Nažalost, ne postoje prirodne metode koje će smanjiti hemangiom, zaustaviti rast hemangioma ili ukloniti hemangiom.

Najviše što možete učiniti za vašu jetru je provesti kvalitetan tretman prirodnog čišćenja (detoxa) jetre.

Pripremili smo i popis 5 prirodnih čajeva s kojima možete pročistiti jetru. 

Liječenje hemangioma jetre

Većina ljudi s hemangiomom jetre ne zahtijeva nikakve tretmane niti liječenje. Ako je hemangiom mali i ne izaziva nikakve znakove i simptome, liječenje neće biti potrebno. Međutim, liječnik može pratiti stanje hemangioma kako bi bio siguran da se ne širi i ne raste, iako je takva pojava rijetka.

Ako hemangiom raste te se širi na vaše obližnje strukture u trbuhu, a samim time i uzrokuje znakove i simptome, liječenje može biti potrebno. Liječenje hemangioma jetre ovisi o vašoj situaciji, poput položaja i veličine hemangioma, imate li više od jednog hemangioma te vašeg cjelokupnog zdravlja.

Mogućnosti liječenja mogu uključivati:

 • Kirurgija – ako se hemangiom može lako odvojiti od jetre, liječnik će vam preporučiti kirurško uklanjanje. U nekim slučajevima, dio jetre će biti potrebno ukloniti zajedno s hemangiomom. Dužina oporavka ovisi o individualnom stanju pacijenta. 
 • Zaustavljanje protoka krvi u hemangiomu – bez opskrbe krvlju, hemangiom može prestati rasti ili se smanjiti. Postoje dva načina zaustavljanja protoka krvi: podvezivanje jetrene arterije ili ubrizgavanje lijeka u arteriju (arterijska embolizacija).
 • Transplantacija jetre – u vrlo rijetkim slučajevima, kada je hemangiom vrlo velik ili višestruk, a ne može se tretirati uobičajenim postupcima, liječnik vam može preporučiti transplantaciju jetre. U Hrvatskoj se na tranplantaciju jetre čeka oko 20 dana – ovisno o tranplantacijskoj listi. 
 • Radioterapija – koristi snažnu energiju, poput X-zraka, kako bi se oštetile stanice hemangioma. Ovaj tretman se vrlo rijetko primjenjuje u liječenju.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.72 / 5   58

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Hemangiom, hemangiom na jetri, hemangiom jetre, hemangion, hematom na jetri, hemangiom na jetri simptomi, hemangiom slike, hemangiom na jetri uzrok, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu