Povećava li pečenje mesa na roštilju rizik od raka?

Pečenje hrane na roštilju

Pečenje hrane na roštilju obilježje je ljetnog užitka, no stručnjaci upozoravaju da ova popularna metoda možda i nije najzdraviji izbor. Pečenje mesa na visokim temperaturama ili na otvorenom plamenu može proizvesti štetne kemikalije.

Točnije, heterociklički amini (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) zabrinjavaju zbog svoje potencijalne povezanosti s ozbiljnim bolestima, uključujući rak.

HCA nastaju kada se meso peče na visokim temperaturama ili dulje vrijeme, što dovodi do njihove prisutnosti u jelima pečenim na roštilju kao što su piletina ili odrezak.

PAH se, s druge strane, stvaraju kada masnoća i sokovi iz mesa kapaju na plamen, nakon čega se stvara dim koji taloži te kemikalije na meso. PAH se također nalaze u dimu cigareta i ispušnim plinovima automobila.

Te se kemikalije mogu metabolizirati u spojeve koji mogu oštetiti DNK, što povećava rizik od raka. Iako meso pečeno na žaru ima najviše razine HCA i PAH, druga hrana poput povrća na žaru također može sadržavati PAH kada se zapali.

pečenje mesa na roštilju
FOTO: Shutterstock

Tko je najugroženiji?

Rizik povezan s ovim kemikalijama može varirati ovisno o pojedinačnim čimbenicima poput genetike, postojećeg zdravstvenog stanja i načina života. Primjerice, oni s genetskim varijacijama koje utječu na procese detoksikacije ili ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom mogu biti ranjiviji.

Štoviše, prerađeno meso, koje se obično peče na roštilju, poput hrenovki i kobasica, klasificira se kao kancerogeno, dok se crveno meso smatra vjerojatno kancerogenim, iako to nije nužno povezano s metodama pečenja na roštilju.

Unatoč ovim zabrinutostima, ne postoje konačni dokazi koji potvrđuju da pečenje na roštilju izravno povećava rizik od raka.

Neke su studije povezale visoku konzumaciju mesa pečenog na roštilju s većim rizikom od raka, ali rezultati su mješoviti. Čini se da je rizik veći kod učestalog izlaganja ovim kemikalijama nego kod povremenog konzumiranja.

Ostale kemikalije za kuhanje, poput akrilamida, koji se stvara pečenjem škrobne hrane na visokoj temperaturi, te furana i 4-metilimidazola, povezanih s procesima pečenja, također su povezane s rakom kod životinja, iako su njihovi učinci na ljude manje jasni.

Savjeti za siguran roštilj

Da biste roštilj učinili sigurnijim, uzmite u obzir ove savjete:

  • koristite plinski roštilj umjesto drvenog ugljena, kako biste smanjili štetne emisije
  • redovito čistite svoj roštilj
  • odrežite višak masnoće kako biste spriječili nastajanje plamena
  • koristite nemasne komade mesa
  • izbjegavajte prepečenje i ubacite više povrća u obroke.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu