Devet savjeta za sigurno roštiljanje kod kuće

sigurno roštiljanje kod kuće

Kako je ljeto na vrhuncu, savršeno je vrijeme za roštiljanje. Međutim, prije sljedećeg roštiljanja pročitajte sigurnosne savjete kako biste spriječili požar ili ozljede, budući da roštilj, iako uobičajen, može predstavljati rizik.

Početak roštiljanja

Otprilike 70 % kućanstava posjeduje roštilj. Kao i kuhanje u zatvorenom prostoru, pečenje na roštilju zahtijeva vašu punu pozornost kako biste izbjegli požar ili ozljede. Uobičajeni uzroci požara na roštilju uključuju:

  • ostavljanje roštilja bez nadzora
  • zapaljive predmete u blizini roštilja
  • neispravnosti roštilja.

Pečenje na roštilju je zdrava metoda pečenja, ali dolazi sa sigurnosnim problemima. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sigurno roštiljate.

Lokacija

Roštilj uvijek koristite na otvorenom. Postavite svoj roštilj na otvoreni prostor poput terase, najmanje tri metra udaljen od zapaljivih predmeta kao što su obloge, strehe, grmlje i lišće.

Roštilj koristite samo na prvim katovima zgrada s terasama ili trijemovima, a nikad na požarnim stepenicama.

Stvorite sigurnu zonu

Držite radijus od tri metra oko roštilja podalje od djece i kućnih ljubimaca, kako biste spriječili ometanja i zaštitili ih od vrućine.

Očistite svoj roštilj

Počnite s čistim roštiljem. Ako ga neko vrijeme niste koristili, temeljito ga očistite četkom za roštilj kako biste uklonili masnoću, koja je zapaljiva i može uzrokovati zapaljenje.

čišćenje roštilja
FOTO: Shutterstock

Korištenje vašeg roštilja

Nakon što postavite svoj roštilj, slijedite ove korake za sigurno pečenje.

  • Prije roštiljanja provjerite ima li na vašoj opremi curenja plina. Kod plinskih roštilja provjerite crijevo i priključke nanošenjem otopine sapuna i vode. Ako se stvore mjehurići kada se uključi plin, postoji curenje.
  • Uvijek uključite plin s otvorenim poklopcem roštilja kako biste spriječili nakupljanje propana i izbijanje. Za roštilje na drveni ugljen koristite samo tekućinu za upaljač prije paljenja roštilja kako biste izbjegli plamen.
  • Izbjegavajte prenatrpanost roštilja kako biste spriječili nakupljanje masnoće. Ravnomjerno rasporedite hranu i koristite termometar za kuhanje, kako biste bili sigurni da je hrana temeljito pečena, jer temperature roštilja mogu biti nedosljedne.
Jedan ključni sigurnosni savjet je da nikad ne ostavljate roštilj bez nadzora tijekom kuhanja. Uvijek ga nadzirite.

Održavanje vašeg roštilja

Pravilno održavanje ključno je za sigurno korištenje u budućnosti.

Sigurno gašenje

Nakon kuhanja isključite roštilj i zatvorite propan. Kod roštilja na drveni ugljen zatvorite otvore za zrak i pričekajte 48 sati da se ohlade prije nego što bacite ugljen u metalnu posudu s poklopcem.

Očistite ga

Nakon što se ohladi, očistite roštilj četkom kako biste uklonili masnoću, čime se smanjuje rizik od budućih požara.

Skladištenje

Provjerite jesu li sve kontrole isključene i ventil za propan zatvoren prije spremanja vašeg roštilja. Spremnike s propanom skladištite uspravno. Održavajte ih dvaput godišnje, tražite hrđu ili curenje plina i čistite roštilj. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu