Ovo je najzdraviji način pripreme odreska

Ovo je najzdraviji način pripreme odreska

Biljna prehrana” postala je sve popularnija, a mnogi ljudi smanjuju ili izbacuju meso, posebno crveno meso, zbog zdravstvenih problema ili utjecaja uzgoja stoke na okoliš. Unatoč tome, povremena konzumacija odreska može biti nutritivna i ponuditi blagodati poput željeza, cinka, selena i vitamina B.

Zdravstveni učinci crvenog mesa uvelike ovise o količinama konzumiranja. Dok je visok unos crvenog mesa povezan s povećanim rizikom od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, ovaj je odnos složen i pod utjecajem drugih čimbenika načina života kao što su pušenje, tjelesna aktivnost i kvaliteta prehrane.

Često je na lošem glasu

Za one koji uživaju u odresku, postoje načini kako ga učiniti zdravijim, od odabira pravog komada do pravilne pripreme i tehnika pečenja. Govedina, uključujući odrezak, osigurava bitne nutrijente i kompletan je protein koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Međutim, ideja da su potpuni proteini superiorniji je mit, jer raznolika prehrana može zadovoljiti potrebe za proteinima.

Odrezak je često na lošem glasu zbog sadržaja zasićenih masti, ali nisu svi komadi isti. Nemasni komadi, kao što su pečenica, bok i filet, nude zdraviju opciju. Porcija nemasnog pečenog odreska od 85 g pruža dobru ravnotežu kalorija, proteina i esencijalnih nutrijenata, a istovremeno održava niži udio masti.

Za one koji uživaju u odresku, postoje načini kako ga učiniti zdravijim, od odabira pravog komada do pravilne pripreme i tehnika pečenja
FOTO: Shutterstock

Kada kupujete odrezak, potražite nemasne komade i odaberite “choice” ili “select” stupnjeve umjesto “prime” kako biste smanjili unos masti. Govedina hranjena travom je još jedna dobra opcija, jer sadrži manje ukupne masti i zdravije omega-3 masti.

Kako biste odrezak pripremili zdravo, razmislite o njegovom mariniranju kako biste poboljšali okus i smanjili štetne spojeve koji nastaju tijekom pečenja. Odlučite se za metode pečenja na nižim temperaturama poput sous videa kako biste smanjili stvaranje kancerogenih spojeva.

Pobrinite se da je odrezak pečen na unutarnjoj temperaturi od 62 °C i ostavite ga da odstoji kako biste osigurali zaštitu od patogena koji se prenose hranom.

Kontrola porcija

Kontrola porcija je važna, s preporučenom veličinom posluživanja od 85 g. Uravnotežite unos crvenog mesa s drugim izvorima proteina i uz odrezak dodajte povrće i cjelovite žitarice za obrok bogat nutrijentima. Izbjegavajte umake s visokim sadržajem natrija i slatkim umacima za odreske, umjesto toga koristite jednostavne začine ili zdrave nadjeve poput chimichurrija.

Ukratko, odrezak može biti dio zdrave prehrane ako se jede umjereno i pažljivo pripremljen. Slijeđenje ovih smjernica može vam pomoći da uživate u njegovim prehrambenim prednostima, a istovremeno smanjite zdravstvene rizike.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Barrie, L. (2024). The Healthiest Way to Cook SteakEveryday Health.
  2. Bezzant, N. (2021). How to cook steak. Healthy Food Guide.
  3. Spritzler, F. (2020). What Is the Healthiest Way to Cook Meat? Healthline.

Ocijenite članak

1.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu