Kisela repa: Varivo naših baka koje može s i bez graha
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Fermentirani proizvodi su blagotvorni za naše zdravlje i probavu, posebice za dobre bakterije u probavnom sustavu, što dovodi do jačanja imuniteta. Naš imunološki sustav gradi se ili slabi upravo u crijevima, zbog čega prehrana igra tako važnu ulogu u vezi zdravlja.
Pored fermentiranih mliječnih proizvoda poput kefira, na listu top zimskih prehrambenih proizvoda za imunitet i zdravlje spadaju i kiseli kupus, kimchi, ali i kisela repa.
Osim dobrih bakterija, kisela repa sadrži i vitamin C koji je u top tri vitamina kada govorimo o zdravlju u hladnijem dijelu godine. Osim toga, sadrži malo kalorija, a bogata je vlaknima koja dodatno pridonose zdravlju crijeva.
Ako se pitate koliko se kuha kisela repa, to će ovisiti o načinu pripreme. U varivu ju je dovoljno kuhati između 30 – 40 minuta, no imajte na umu da povrće uvijek treba ostati hrskavo. Raskuhano povrće izgubit će dio vrijednih nutrijenata.
Kisela repa – varivo s grahom
Što je varivo bez graha, rekli bi naši stari, a kisela repa i grah moćna su i hranjiva kombinacija za uravnotežen obrok.
Sastojci:
- 400 g kisele repe
- 250 g graha (ocijeđen)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice kima
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak, kim i papriku te dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte mrkvu, kiselu repu i krumpir te još malo dinstajte.
- Ulijte temeljac, a potom ubacite lovorov list.
- Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko pola sata, a nakon toga dodajte grah i pustite da se kuha još 10 minuta.
- Dodajte crni papar i po potrebi sol.
Poslužite varivo kad se malo ohladi uz krišku domaćeg kruha.
Kisela repa bez graha
Kisela repa najčešće se jede kao varivo, a ovo ukusno i hranjivo varivo zagrijat će i okrijepiti organizam, dati mu potrebne vitamine i minerale, ali i tekućinu koju često zaboravljamo nadoknaditi u zimskim mjesecima. Podsjetimo, ispucale usne nisu samo od hladnog zraka, već i zato što pijemo manje vode tijekom zime.
Sastojci:
- 500 g kisele repe
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice kima
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- crni papar
- sol
- 1 komadić suhog mesa (opcionalno).
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak, kim i papriku te dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte mrkvu, kiselu repu i krumpir te još malo dinstajte.
- Ulijte temeljac, a potom ubacite lovorov list i komad suhog mesa.
- Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko pola sata.
- Dodajte crni papar i po potrebi sol.
Poslužite varivo kad se malo ohladi uz krišku domaćeg kruha.
Pročitajte i ove članke:
- Varivo od kiselog kupusa: 4 recepta bogata vitaminom C
- Top 10 variva: Idealna za zimske dane! Nutricionistica donosi popis jela na žlicu koja se trebaju redovito naći na meniju
- Variva s mesom: Nutricionistica donosi pet recepata za jela na žlicu gotova za 45 minuta ili manje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Rak bubrega: Koji su simptomi i stope preživljenja?
- Kreni Zdravo
- 4 min čitanja