Kisela repa: Varivo naših baka koje može s i bez graha

Kisela repa - varivo

Fermentirani proizvodi su blagotvorni za naše zdravlje i probavu, posebice za dobre bakterije u probavnom sustavu, što dovodi do jačanja imuniteta. Naš imunološki sustav gradi se ili slabi upravo u crijevima, zbog čega prehrana igra tako važnu ulogu u vezi zdravlja. 

Pored fermentiranih mliječnih proizvoda poput kefira, na listu top zimskih prehrambenih proizvoda za imunitet i zdravlje spadaju i kiseli kupus, kimchi, ali i kisela repa.

Kisela repa je, nažalost, pomalo zaboravljena i zapostavljena, a naše bake su dobro znale što jesti zimi.

Osim dobrih bakterija, kisela repa sadrži i vitamin C koji je u top tri vitamina kada govorimo o zdravlju u hladnijem dijelu godine. Osim toga, sadrži malo kalorija, a bogata je vlaknima koja dodatno pridonose zdravlju crijeva. 

koliko se kuha kisela repa
FOTO: Shutterstock

Ako se pitate koliko se kuha kisela repa, to će ovisiti o načinu pripreme. U varivu ju je dovoljno kuhati između 30 – 40 minuta, no imajte na umu da povrće uvijek treba ostati hrskavo. Raskuhano povrće izgubit će dio vrijednih nutrijenata.

Kisela repa – varivo s grahom

Što je varivo bez graha, rekli bi naši stari, a kisela repa i grah moćna su i hranjiva kombinacija za uravnotežen obrok

Sastojci:

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak, kim i papriku te dinstajte još jednu minutu. 
  2. Dodajte mrkvu, kiselu repu i krumpir te još malo dinstajte. 
  3. Ulijte temeljac, a potom ubacite lovorov list.
  4. Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko pola sata, a nakon toga dodajte grah i pustite da se kuha još 10 minuta.
  5. Dodajte crni papar i po potrebi sol. 

Poslužite varivo kad se malo ohladi uz krišku domaćeg kruha. 

Kisela repa bez graha
FOTO: Shutterstock

Kisela repa bez graha 

Kisela repa najčešće se jede kao varivo, a ovo ukusno i hranjivo varivo zagrijat će i okrijepiti organizam, dati mu potrebne vitamine i minerale, ali i tekućinu koju često zaboravljamo nadoknaditi u zimskim mjesecima. Podsjetimo, ispucale usne nisu samo od hladnog zraka, već i zato što pijemo manje vode tijekom zime. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak, kim i papriku te dinstajte još jednu minutu. 
  2. Dodajte mrkvu, kiselu repu i krumpir te još malo dinstajte. 
  3. Ulijte temeljac, a potom ubacite lovorov list i komad suhog mesa. 
  4. Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko pola sata.
  5. Dodajte crni papar i po potrebi sol. 

Poslužite varivo kad se malo ohladi uz krišku domaćeg kruha. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu