Top 10 variva: Idealna za zimske dane! Nutricionistica donosi popis jela na žlicu koja se trebaju redovito naći na meniju

Top 10 variva

Kada netko želi reći da se treba hraniti zdravo, prvo će reći da treba jesti “nešto na žlicu“. Tu se prvenstveno misli na variva koja obiluju povrćem i mahunarkama. U varivima se nađu i visoko kvalitetne žitarice poput ječma. 

Variva su svakako hranjiv obrok, idealan za zimske dane iz više razloga. Osim što unosimo vlakna, unosimo i tekućinu, a zimi često zaboravljamo redovito unositi tekućinu. Variva su odličan način kako jesti više povrća, kako češće unositi mahunarke i sl. 

Postoje razne vrste variva, a ako je varivo jedini i glavni obrok, onda je važno da ima zastupljene sve makronutrijente.

Kao izvor ugljikohidrata dodajte razno korjenasto povrće i cjelovite žitarice, kao izvor proteina dodajte meso ili tofu, a masti će se obično naći iz ulja na kojem dinstate povrće. 

Top 10 variva

Donosimo top 10 variva koja se lako spremaju, hranjiva su, odnosno nutritivno bogata, čine uravnotežen obrok i griju u ove hladne dane. 

Varivo od ječma
FOTO: Shutterstock

Varivo od ječma 

Ječam je odlična žitarica bogata složenim ugljikohidratima, vitaminima B skupine, vlaknima te pojedinim mineralima. U određenim receptima koristi se kao zamjena za rižu, a najčešće se koristi u varivima. 

Sastojci:
Priprema
  1. Ječam isperite i kuhajte prema uputama. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte kockice mesa dok ne posmeđe. 
  3. Mesu dodajte povrće i dinstajte još koju minutu. 
  4. Dodajte ječam, lovorov list i temeljac ili vodu te začinite soli i paprom. 
  5. Kada zavrije, pustite da se kuha na laganoj vatri oko 45 minuta. 
Varivo od špinata
FOTO: Shutterstock

Varivo od špinata

Špinat ubrajamo u tamnozeleno lisnato povrće bogato vitaminom C. Sadrži i polifenole, magnezij te beta karoten. To znači da konzumacija špinata djeluje protuupalno, a samim time i preventivno na razvoj kroničnih bolesti. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte piletinu dok ne posmeđi, a nakon toga dodajte luk i češnjak te dinstajte. 
  2. Dodajte krumpir, začine i pileću juhu i pomiješajte.
  3. Kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta te pred kraj dodajte špinat i kuhajte još minutu. 
Varivo od graha i riže
FOTO: Shutterstock

Varivo od graha i riže 

Za one koji vole osnovne namirnice evo jednog recepta za varivo od graha i riže. Dodano povrće, kao i začini obiluju antioksidansima, a spoj žitarice i mahunarke osigurava sve esencijalne aminokiseline

Sastojci:
Priprema
  1. Rižu skuhajte prema uputama i ostavite sa strane. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti. 
  3. Dodajte sve začine i pomiješajte.
  4. Ulijte povrtni temeljac, dodajte grah i pustite da zavrije
  5. Kad je zavrelo, pustite da se kuha oko 15 minuta pa dodajte rižu. 
Varivo od kvinoje
FOTO: Shutterstock

Varivo od kvinoje

Kvinoja je pseudožitarica koja, pored složenih ugljikohidrata, sadrži i dosta proteina. Dobar je izvor vitamina, minerala, vlakana, ali i antioksidansa. Bezglutenska je namirnica i odlična za one koji ne podnose gluten

Sastojci:
Priprema
  1. Kvinoju skuhajte prema uputama i ostavite sa strane. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte puretinu dok ne posmeđi, pa dodajte luk i češnjak i dinstajte još koju minutu. 
  3. Dodajte povrće i dinstajte dok povrće malo ne omekša. 
  4. Dodajte sve začine i pomiješajte. 
  5. Ulijte temeljac i kad zavrije, ostavite da se kuha oko 10 minuta kako bi povrće zadržalo hrskavost. 
  6. Na kraju dodajte kvinoju i pomiješajte. 
Varivo od zelenih mahuna
FOTO: Shutterstock

Varivo od zelenih mahuna 

Ovo varivo s razlogom spada u top 10 variva za zimu. Zelene mahune su namirnica koja bi se trebala naći i više puta tjedno na našem jelovniku. Niskokalorična je, obiluje vlaknima, sadrži i ponešto proteina te niz važnih mikronutrijenata. Osim kao varivo, odličan je prilog mesnim jelima. 

Sastojci:
Priprema
  1. Ječam skuhajte prema uputama i ostavite sa strane. 
  2. Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak, a nakon nekoliko minuta dodajte i drugo povrće te dinstajte i začinite. 
  3. Dodajte ječam i povrtni temeljac i kad zavrije ostavite da se kuha oko 15 minuta. 
Varivo od slanutka
FOTO: Shutterstock

Varivo od slanutka 

Slanutak je univerzalna namirnica koja će se, osim u variva, uklopiti i u razne salate, ali i namaze. Humus je najpoznatiji namaz na bazi slanutka. Riječ je o vrlo hranjivoj mahunarki koja sadrži i izvjesnu količinu proteina te ne izaziva toliko nadutost kao npr. grah. 

Sastojci:
Priprema
  1. Kvinoju skuhajte prema uputama i ostavite sa strane. 
  2. Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak, pa dodajte i ostalo povrće i dinstajte još nekoliko minuta. 
  3. Dodajte pelate i začine.
  4. Ulijte povrtni temeljac i kad zavrije, ostavite da se kuha oko 15 minuta.
  5. Na kraju ubacite slanutak i kvinoju
Varivo od crvene leće
FOTO: Shutterstock

Varivo od crvene leće 

Još jedna hranjiva mahunarka svakako je leća. Obiluje proteinima i odličan je izbor namirnice u vegetarijanskoj prehrani

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak.
  2. Dodajte začine i pomiješajte.
  3. Dodajte povrće i dinstajte dok malo ne omekša. 
  4. Leću dobro isperite pa je dodajte povrću te dodajte i pelate te povrtni temeljac
  5. Kad zavrije kuhajte oko 20 minuta, a zadnjih 5 – 10 minuta dodajte kus-kus
Varivo od graška
FOTO: Shutterstock

Varivo od graška 

Grašak je uobičajena namirnica na našim prostorima, najčešće korištena u rižotu. No, grašak je idealna namirnica za juhe i variva. Sadrži željezo, folnu kiselinu, vitamin A i C te ponešto proteina. 

Sastojci:
Priprema
  1. Proso skuhajte prema uputama i ostavite ga sa strane. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, pa dodajte mrkvu, tikvicu i papriku te dinstajte dok povrće malo ne omekša. 
  3. Dodajte začine i pomiješajte.
  4. Ulijte povrtni temeljac, dodajte grašak i kad zavrije ostavite da se kuha oko 15 minuta na laganoj vatri.
  5. Na kraju umiješajte proso

Pročitajte članak “Grašak na gusto: Savršen ljetni obrok! Imamo recept za jelo koje svi vole u malo neobičnijoj varijanti“.

Varivo od batata
FOTO: Shutterstock

Varivo od batata 

Slatki krumpir zaista je ukusna namirnica koja se može pripremiti na milijun načina. Znate li da se od batata može napraviti čak i slatki namaz? Ovo povrće odličan je izvor beta karotena, a sadrži i kalij, jedan od minerala koji ubrajamo u elektrolite

Sastojci:
Priprema 
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta, pa dodajte tofu, začine, batat i poriluk te pomiješajte i dinstajte nekoliko minuta. 
  2. Dodajte povrtni temeljac i kad zavrije, kuhajte oko 10 minuta. 
  3. Pred kraj kuhanja dodajte pak choi

Pročitajte članak “Zdravi recepti s batatom: ‘Slatki krumpir’ odličan je izvor vitamina A i vlakana, nemojte ga izbjegavati! Evo kako ga spremiti“.

Varivo od korjenastog povrća
FOTO: Shutterstock

Varivo od korjenastog povrća 

Za kraj evo jednostavnog recepta za varivo od korjenastog povrća kojim ćete osigurati vlakna, razne vitamine i minerale, ali i kompleksne ugljikohidrate. Dodajte izvor proteina po izboru. To mogu biti piletina, puretina ili pak tofu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Najprije na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte piletinu dok ne posmeđi pa dodajte luk i češnjak i dinstajte dok ne postanu staklasti. 
  2. Dodajte preostalo povrće, pomiješajte i dinstajte još koju minutu. 
  3. Potom dodajte pileći temeljac, lovorov list i začine, pomiješajte i pustite da zavrije. 
  4. Smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: variva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu