Mahune varivo – recept, priprema i savjeti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Mahune su pokraj graha najzastupljenije mahunarke od kojih brojna kućanstva redovito pripremaju variva. Raspoznajemo žute i zelene mahune od kojih možemo pripremati razna jela, a mi vam donosimo jednostavan recept za brzu pripremu ukusnog variva od mahuna!
Mahune su poznate mahunarke na našem području te se od davnina koriste u kuhinji. Pružaju mnogo dobrobiti za naše zdravlje, poput prevencije srčanih bolesti, poboljšanja probave, prevencije crijevnih bolesti, eliminacije štetnih tvari iz organizma i mnogih drugih.
Varivo od mahuna posebice se preporučuje tijekom zime i hladnih mjeseci kada je očekivan pad imuniteta kod mnogih osoba. Mahune tako pomažu ojačati imunitet i pružaju organizmu dovoljno vlakana za čišćenje probavnog sustava.
100 grama zelenih mahuna sadrži:
- 89 grama vode,
- 1.89 gram proteina,
- 0.28 grama ukupnih masti, nezasićenih i zasićenih,
- 7.88 grama ugljikohidrata,
- 3.2 grama dijetalnih vlakana,
- 35 kalorija.
Pomažu opskrbiti organizam i proteinima, vitaminima A, B6, C i K te folnom kiselinom. Što se tiče minerala, mahune sadrže:
- kalcij,
- željezo,
- mangan,
- kalij,
- bakar.
“Svježe mahune su idealne za pripremu zdravog ručka zbog toga što jedna šalica mahuna sadrži 6.6 miligrama soli, a preporučena dnevna doza soli za zaštitu srca i krvožilnog sustava je do 1500 miligrama. Izbjegavajte konzervirane mahune ili ih isperite prije kuhanja kako biste smanjili količinu soli”, savjetuje Healthline.
Čušpajz od mahuna je stoga poželjno uključiti u redovitu i uravnoteženu prehranu čitave obitelji.
Mahune – varivo bez mesa
Čušpajz od mahuna bez mesa je ujedno i temeljni način za pripremanje variva od mahuna. Po želji mu također možete dodati omiljene druge sastojke, dok u nastavku možete pripremiti odlično varivo bogato povrćem.
Za pripremu variva od mahuna možete koristiti svježe ili zamrznute mahune. Kod zamrznutih proizvoda je poželjno blago odlediti povrće tako što ga izvadimo na sobnu temperaturu.
Potrebno je:
- 500 g mahuna (žutih ili zelenih),
- 1 glavica manjeg luka,
- 2-4 mrkve, 1 manji celer,
- 1 korijen peršina,
- začini: sol, papar, crvena paprika, češnjak (po želji).
Čušpajz od mahuna je veoma lako napraviti, a potrebne su vam očišćene mahune bez krajeva. Čušpajz napravite po receptu:
- Prvo očistite luk i nasjeckajte ga na sitne kockice, a zatim narežite mrkve i peršin na kolutiće te celer na kockice.
- Luk popržite na ulju dok ne postane staklen, a onda mu dodajte ostatak povrća te sve dodatno popržite otprilike 5 minuta.
- Zatim dodajte mahune i sve prelijte vodom pa ostavite kuhati 30-ak minuta.
- Nakon pola sata varivo začinite i ako želite dodajte zapršku za gušće varivo, a recept za nju pronađite nešto niže.
- Zapršku također ulijte u varivo (ako ju koristite) uz dobro miješanje kako biste izbjegli grudice i kuhajte sve još 10-ak minuta.
Mahune varivo – vrhnje ili zaprška?
Varivo od mahuna odlično se slaže uz dodatak vrhnja koje pomaže razblažiti okus i postići kremasti okus variva. Ako želite dodati vrhnje u svoje varivo, možete izabrati između vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja.
Kada je riječ o vrhnju za kuhanje, možete ga dodati kada i začine jer se neće razgraditi u toplome varivu. Ipak, vrhnje za kuhanje je poprilično masno i ne preporučuje se osobama s visokim kolesterolom, dijabetesom i sličnim zdravstvenim problemima.
Kiselo vrhnje nešto je zdraviji izbor za postizanje kremastog variva, no ono se pri visokim temperaturama raspada na manje grudice. Kiselo vrhnje dodajte u mlako varivo ili ga prvotno temperirajte da u njega dodajete žlicu po žlicu tople tekućine iz variva, a tek ga onda ulijte i sve povežite.
Osim vrhnja, za gušće varivo možete napraviti zapršku pred kraj kuhanja. Zapršku ćete napraviti tako da na ulju popržite nekoliko žlica brašna dok ono ne požuti, a onda mu žlicu po žlicu dodati vode do željene gustoće.
Zapršku tako ulijevamo u varivo te kuhamo uz miješanje još 10-ak minuta.
Mahune s krumpirom
Odlična opcija za nešto zasitniji čušpajz od mahuna je varivo s dodatkom krumpira. Krumpir će osigurati nešto jače varivo kod aktivnih osoba koje uz vlakna iz povrća zahtijevaju brzo dostupnu energiju iz škrobnog krumpira.
Potrebno je:
- 500 g mahuna (žutih ili zelenih),
- 1 glavica manjeg luka,
- 3 veće mrkve,
- ½ manjeg celera,
- 3-4 krumpira,
- Začini: sol, papar, crvena paprika.
Kod variva s krumpirom, poželjno je slijediti korake iz prethodnog recepta, dok ćete očišćeni krumpir narezan na kockice samo dodati u lonac s ostatkom povrća. Nakon dinstanja otprilike 5 minuta, sve prelijte vodom, poklopite i kuhajte 30-40 minuta ili dok krumpir ne bude dovoljno mekan.
U varivo također možete dodati vrhnje za kremasti okus ili zapršku za izrazito gusto varivo. Ako pak konzumirate meso, recept za pripremu variva od mahuna s mesom te video tutorial pronađite ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Izvori:
- Čatlak, A. (2018) Top 10 jela s mahunama. Fini Recepti by CroChef.
- Čatlak, A. (2018) Varivo s mahunama i mesom. Fini Recepti by CroChef.
- Beans, snap, green, cooked, boiled, drained, without salt. (2018) National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release. United States Department of Agriculture; Agricultural Research Service.
- McDermott, A. (2016) Green Beans: Nutrition Facts and Health Benefits. Healthline.