Pak choi – azijska raštika puna zdravlja

Pak choi

Pak choi (Brassica rapa) ili kineski kupus podsjeća svojim oblikom na blitvu te spada u skupinu krstašica ili kupusnjača. U tu skupinu još se ubrajaju kelj, raštika i kupus. Još jedan naziv za pak choi je “bok choy”.

Pak choi je karakterističan po širokim mesnatim listovima, raste do 50 cm, a djeluje kao otvoreni pupoljak s bijelom stabljikom. Tradicionalno se uzgaja u Kini i Japanu, ali se proširio i Europom. Bogat je vitaminima C, K, A, B6, kalijem, kalcijem, folnom kiselinom i karotenoidima.

Na 100 g pak choi sadrži samo 13 kcal, pa se odlično uklapa u kalorijski unos osoba koje su u procesu mršavljenja. Pak choi čuva se do tri dana sirov u hladnjaku. Najbolje ga je pripremiti al dente.

Pak choi – sjeme

Pak choi uzgaja se iz sjemena čija se cijena kreće oko 20 kn. Da bi se biljka razvila iz sjemena, idealna temperatura je ispod 25°C, puno svjetla, ali ne direktna sunčeva svjetlost te prohladno podneblje s puno vlage. Minimalna temperatura za klijanje mora biti 10°C.

Sjeme se sije svakih 10 do 15 dana s ciljem kontinuirane berbe. Dva tjedna od sadnje pak choi se pikira tako da je razmak između svakog oko četiri centimetra. U kućice se stavljaju po tri sjemenke, a dubina sijanja treba biti oko tri centimetra.

Na tržištu se može naći i pak choi mix sjemenki ili “tricolour” ljubičaste, bijele i zelene boje. Ako se pak choi sadi iz sjemena, tada biljka treba razviti 4 – 5 listova prije nego što se presadi na otvoreno.

Pak choi - uzgoj
FOTO: Shutterstock

Pak choi – uzgoj

Pak choi je jednogodišnja biljka s razgranatim korijenom na površini tla. Da bi mogao rasti, treba se uzgajati na humusnom tlu s dobrom sposobnošću zadržavanja vlage. Drugim riječima, potrebno mu je više vode u odnosu na domaći kupus, ali zato podnosi više temperature.

Budući da pak choi ima kratko razdoblje rasta, moguće ga je uzgajati nekoliko puta tijekom godine. Pri tome je važno napomenuti da se treba saditi na tlu na kojem se nisu sadile kupusnjače više od tri godine zaredom.

Postoji i nekoliko sorti kineskog kupusa s obzirom na oblik glavice:

  • Bilko
  • Minuet
  • Rubicon
  • Merlot
  • Red Dragon.

Početak sadnje kineskog kupusa ovisi o tome uzgaja li se u zatvorenom ili na otvorenom prostoru:

  • u zatvorenom sadnja je krajem siječnja
  • u otvorenom je sadnja u drugoj polovici veljače.
Bok choy
FOTO: Shutterstock

Raspon između sadnje i berbe kineskog kupusa je otprilike oko 10 tjedana. Kada se zasadi, pak choi je važno zalijevati jednom tjedno s oko 25 mm vode, a ako se uzgaja u stakleniku, potrebna je vlažnost zraka oko 60 %.

Što se tiče gnojidbe, pak choi zahtjeva kalcij, fosfor i dušik koji se daje u tri navrata. Može se koristiti i folijarna prihrana primjenom uree. Nadalje, bitno je održavati nasad uklanjanjem bolesnih dijelova biljke, a poželjno je i stavljanje malča kako bi se spriječilo širenje korova.

Pak choi – recepti

Cijena svježeg kineskog kupusa kreće se oko 13 kuna po komadu. Pak choi može se koristiti u različitim vrstama jela poput:

  • woka
  • juhe
  • salate.

Pak choi može se pripremati na pari, dimljen, kuhan, pržen, blanširan te se slaže sa začinima poput đumbira, čilija, ali i sa soja umakom, medom i češnjakom. Pak choi je i dio kimchija, fermentiranog povrća zdravog za našu crijevnu floru.

Pak choi wok
FOTO: Shutterstock

Pak choi wok

Wok pak choi jednostavno se pravi, iako zahtjeva dosta dodataka poput začina, sjemenki i umaka.

Sastojci:
Priprema
  1. Odrežite stabljiku kineskog kupusa, operite listove i osušite ih.
  2. Očistite i narežite šampinjone, a papriku narežite na tanke trakice.
  3. Đumbir i češnjak nasjeckajte na sitno.
  4. Sjemenke crnog sezama i indijske oraščiće popržite u woku bez ulja dok se ne osjeti miris. Kada ste ih popržili, stavite ih sa strane.
  5. Zagrijte sezamovo ulje i dodajte češnjak i đumbir s naglaskom da češnjak ne smije posmeđiti.
  6. Dodajte gušće dijelove pak choija i papriku te pirjajte oko dvije minute. Potom dodajte šampinjone i ostale listove pak choija. Pirjajte oko tri minute.
  7. Dodajte sezamove sjemenke i indijske oraščiće te sve začine, uključujući limunov sok.
  8. Na kraju wok pak choi posipajte jušnom žlicom peršina.

Još jedan recept za pak choi wok pogledajte u videu:

Pak choi salata
FOTO: Shutterstock

Pak choi salata

Pak choi salata najčešće dolazi u kombinaciji sa spravljenim preljevom, pa donosimo recept za jednu takvu salatu.

Sastojci za preljev:
Sastojci za salatu:
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1/4 šalice narezanih badema
  • narezana glavica pak choija
  • oko 5 komada nasjeckanog mladog luka
  • 1 paket rezanaca.
Priprema
  1. Najprije pripremite preljev tako što ćete u zdjeli pomiješati sve sastojke za preljev i ostavite sa strane.
  2. Potom u velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, smanjite vatru i dodajte rezance i bademe. Pirjajte oko 10 minuta uz miješanje pazeći da ne zagori.
  3. U zdjeli pomiješajte pak choi i mladi luk.
  4. Sjedinite povrće s rezancima i bademima te preko prelijte preljevom.
Pak choi s krumpirom
FOTO: Shutterstock

Pak choi s krumpirom

Ovaj jednostavni pak choi s krumpirom možete pripremiti kada vam se jede nešto začinjeno i pikantno. Ako ne volite začinjeno, u receptu možete izostaviti zelene čili paprike i čili kao začin.

Sastojci:
  • 500 g pak choija
  • oko 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 zelene čili svježe paprike
  • 2 režnja sjeckanog češnjaka
  • 2 krumpira narezanih na veće kriške
  • sol
  • 1/4 čajne žličice kurkume
  • pola čajne žličice svježeg sjeckanog đumbira
  • voda
  • pola čajne žličice kumina
  • pola čajne žličice korijandera
  • pola čajne žličice čilija.
Priprema
  1. U hladnoj vodi operite listove pak choija mijenjajući vodu oko pet puta.
  2. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte zelene čili paprike, a potom i češnjak.
  3. Dodajte kriške krumpira i posolite. Dodajte kurkumu i đumbir, pomiješajte i poklopite. Ostavite tako oko dvije minute
  4. Potom podignite poklopac, pomiješajte i ostavite još dvije minute.
  5. Potom dodajte malo vode, korijander i kumin, a nakon toga i čili. Ponovno poklopite i ostavite još dvije minute.
  6. Kada je krumpir dovoljno pečen, dodajte pak choi i pomiješajte. Pirjajte oko dvije minute dok listovi pak choija ne uvenu.
  7. Premjestite pak choi s krumpirom u zdjelu.

Pak choi s krumpirom poslužite uz neki izvor proteina kao što su:

Pak choi juha
FOTO: Shutterstock

Pak choi juha

Pak choi juha može se pripremiti u egzotičnoj varijanti koja nudi prostor kreativnosti, novim okusima i neobičnim kombinacijama. Ovaj pak choi recept može se nadograditi i rezancima ili tjesteninom po želji.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte lonac i dodajte sezamovo ulje. Kada se tava skoro dimi, dodajte čili papričicu i đumbir. Pirjajte jednu minutu.
  2. Dodajte tofu i gljive. Miješajte oko dvije minute, pa dodajte klice graha.
  3. Nakon pola minute dodajte povrtni temeljac, umak od soje, miso pastu, ocat i javorov sirup. Pustite da se sve kuha oko pet minuta.
  4. Mladi luk narežite na tanke ploške.
  5. Prije završetka kuhanja juhe stavite listove pak choija i ostavite malo dok ne uvenu.
  6. Sklonite juhu s vatre te posipajte po vrhu mladi luk i sezamove sjemenke.
  7. Prema želji dodajte tijekom kuhanja i rezance.
Pak choi s piletinom
FOTO: Shutterstock

Pak choi s piletinom

Ako vam je dosadila priprema piletine na neki uobičajeni način, onda svakako iskušajte pak choi s piletinom. Ovaj pak choi recept neće vas ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:
  • 6 pilećih zabatka s kožom
  • 1 komad pak choija izrezan po dužini, pa na četvrtine
  • 1 crveni luk narezan na kockice
  • 1 šalica gljiva
  • 1 jušna žlica mljevenog češnjaka
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • pola čajne žličice luka u prahu
  • 1/4 čajne žličice kajenskog papra
  • 1/4 čajne žličice paprike
  • 2 šalice mlijeka
  • 3 jušne žlice maslaca
  • 2 jušne žlice pilećeg bujona 
  • 1 jušna žlica brašna
  • sol
  • papar.
Priprema
  1. Najprije pomiješajte sve suhe začine zajedno i ostavite jednu žlicu sa strane, a s preostalim miksom začina začinite piletinu.
  2. Potom u tavu dodajte ulje i pirjajte luk. Maknite luk s tave i tavu dodajte još ulja, a zatim i piletinu koju pecite dok koža ne postane hrskava.
  3. Nakon što je piletina pečena, maknite je sa strane. S tave ocijedite višak masnoće, pa dodajte mlijeko i maslac, bujon, žlicu brašna i preostale začine. Dobro pomiješajte.
  4. Vratite piletinu i luk u tavu, pa dodajte gljive. Poklopite i ostavite oko 30 minuta, ali provjerite nedostaje li tekućine tijekom kuhanja. Ako nedostaje, dodajte još mlijeka.
  5. Pred kraj dodajte pak choi dok ne uvene.

Još jedan recept s pak choijem potražite u članku “Reducirani aceto – preljev za povrće s roštilja“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu