Ljuta čili papričica produljuje život

cili-papricice

Volite ljutu hranu? Znanstvenici sa Sveučilišta Vermont su utvrdili da je konzumacija ljutih crvenih papričica povezana sa smanjenjem ukupne smrtnosti  – prije svega od bolesti srca ili moždanog udara.

Papričice i ostali začini se već stoljećima koriste za poboljšanje boje i okusa ta za konzerviranje hrane, ali i u medicinske svrhe. Hipokrat i Galen su smatrali da začini ispravljaju humoralnu neravnotežu, odgovornu za nastanak bolesti.

ljuti-umak

Ljuti začini i katabolizam masti

Opori začini, primjerice čili papričice, povisuju katabolizam lipida u raznim organima i tkivima, što može zaštiti od povišenog kolesterola i pretilosti, a čime se smanjuje rizik od hipertenzije, dijabetesa tip 2 i aterosklerotskih kardiovaskularnih bolesti.

Antimikrobno djelovanje začina se pokazalo na inhibiciji Helicobacter pylori te ostalih bakterija i gljivica, a promjenom crijevnog mikrobioma utječu na razne metaboličke bolesti. Mnogi začini imaju još antioksidativna i protuupalna djelovanja.

cili-papricica

Više čilija – manja smrtnost od svih uzročnika

Malo je sveobuhvatnih studija koje ove činjenice potkrepljuju znanstveno. Jedna kineska iz 2015. je pokazala inverzni odnos između konzumacije čili papričica i smrtnosti od svih uzročnika, raka, respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Korištenjem podataka o više od 16.000 odraslih Amerikanaca iz >National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) III, studenti i profesori iz Vermonta su pregledali osnovne karakteristike osoba koje su konzumirale ljute čili papričice i uspoređivali ih s onima koji nisu imali tu naviku. Statistički, korisnici čilija su najčešće bili mlađi muškarci, bijele ili meksičko-bijele rase, u braku, puše cigarete, piju alkohol, konzumiraju više povrće i mesa, imaju niži HDL kolesterol, niža primanja i niži stupanj obrazovanja. Testirane osobe su bile praćene tijekom 23 godine, a znanstvenici iz Vermonta su ispitivali broj smrtnih slučajeva, a potom analizirali specifične uzroke smrti.

Opasnost od smrti smanjena za 13%

U periodu promatranja umrlo je 4.946 ispitanika. Među sudionicima koji su jeli ljute papričice umrlo ih je 21,6% a onih koji to nisu činili, 33,6%.
Odrasle osobe koje konzumiraju ljute crvene čili papričice su 13% manje izložene  opasnosti od smrti u usporedbi s onima koje to ne čine.

Članak uređen:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čili zdravlje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ljuta čili papričica produljuje život

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.