Varivo od blitve: Odličan način za veći unos zelenog lisnatog povrća! Imamo recepte bez mesa, s mesom i slanutkom
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Sigurno ste dosad čuli da bi tijekom dana barem jedan obrok trebao sadržavati nešto zeleno, odnosno zeleno povrće.
U zeleno lisnato povrće ubrajamo razne vrste zelenih salata, matovilac, rikulu, špinat, ali i blitvu. Blitva sadrži vitamin A, vitamin C i vitamin K, kao i minerale mangan, kalij, željezo i magnezij.
Usto, sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala poput luteina, beta karotena i zeaksantina. Tako redovita konzumacija blitve štiti srce, pomaže u regulaciji krvnog tlaka, ali i šećera u krvi te je blagotvorna za probavni sustav.
Osim toga, čuva naše oči zahvaljujući upravo spomenutim antioksidansima luteinu i zeaksantinu, štiteći mrežnicu od štetnog UV zračenja. Iako je najpoznatiji recept blitva s krumpirom, svakako probajte i varivo od blitve.
Pročitajte članak “Jela s blitvom: Niskokalorična namirnica puna nutrijenata koja zaslužuje više pažnje! Pripremite je zapečenu, s rižom, kao polpete ili varivo“.
Varivo od blitve – recept bez mesa
Ovo jednostavno blitva varivo brzo i lako se sprema, a idealno je kad želite nešto lagano, niste previše gladni i samo se želite ugrijati uz hranjivi obrok.
Sastojci:
- 1 vezica blitve
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 3 krumpira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sol
- crni papar
- malo limunove korice.
Priprema
- Blitvu operite i odrežite stabljike koje možete kasnije iskoristiti u druge svrhe.
- Luk i češnjak sitno nasjeckajte pa dinstajte na maslinovom ulju.
- Krumpire ogulite i narežite na kockice.
- Nakon što su luk i češnjak postali staklasti, dodajte krumpir i dinstajte nekoliko minuta.
- Potom dodajte narezanu blitvu i nastavite dinstati još koju minutu.
- Dodajte vodu i ostavite da se kuha dok krumpir ne omekša.
- Pred kraj kuhanja začinite po želji, a dodajte i limunovu koricu radi arome.
Varivo od blitve i mesa
Za one koji ne mogu bez mesa i žele zasitan obrok, tu je varivo od blitve i mesa. Preporuka je, umjesto klasične kupovne mješavine povrtnih začina koja često sadrže pojačivače okusa, koristiti prirodne začine bez drugih dodataka.
Začini imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, što je idealno tijekom zime.
Sastojci:
- 1 vezica blitve
- 400 g piletine ili drugog mesa po želji
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 3 krumpira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sol
- crni papar
- 400 g pelata
- 1 lovorov list
- pola čajne žličice origana
- 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca.
Priprema
- Meso narežite na kockice, a blitvu operite, odvojite stabljike i narežite listove.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti, pa dodajte meso i dinstajte dok ne posmeđi.
- Potom dodajte krumpir narezan na kockice i dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte pelate, lovorov list, origano i začine po želji.
- Prelijte jelo temeljcem i ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri.
- Pred kraj kuhanja umiješajte listove blitve.
Dalmatinsko varivo od blitve i krumpira
U ovom varivu, osim blitve i krumpira, nalazimo češnjak i maslinovo ulje. Jelo je vrlo jednostavno, ukusno i hranjivo.
Sastojci:
- 500 g blitve
- oko 400 g krumpira
- 3 režnja češnjaka
- sok jednog limuna
- oko 70 ml maslinovog ulja
- sol
- papar.
Priprema
- Najprije nasjeckajte jedan režanj češnjaka, prelijte ga maslinovim uljem i posolite, a potom ostavite sa strane. Nasjeckani češnjak uvijek je dobro ostaviti da malo odstoji.
- Krumpir ogulite, narežite na kockice i skuhajte ga. Kad je kuhan, procijedite ga.
- Blitvu operite, izrežite stabljike i kuhajte oko 3 – 4 minute u kipućoj vodi. Kad je kuhana, dodatno je narežite na trakice po želji.
- Nasjeckajte i preostala dva režnja češnjaka pa na tavi zagrijte maslinovo ulje s odstajalim i preostalim češnjakom.
- Dodajte blitvu i krumpir, dinstajte, dodajte papar i limunov sok te promiješajte i poslužite.
Varivo od blitve i slanutka
Varivo od blitve i slanutka odličan je način unosa vlakana, ali i proteina iz ove kvalitetne mahunarke. Da biste povećali unos proteina, slobodno dodajte kockice dimljenog tofua.
Sastojci:
- 1 vezica blitve
- 1 šalica ocijeđenog slanutka iz konzerve
- 1 crveni luk (sjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 konzerva pelata
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sol
- crni papar
- crvena paprika
- 1 čajna žličica limunovog soka
- pola šalice kockice dimljenog tofua (opcionalno).
Priprema
- Najprije na maslinovom ulju dinstajte luk pa dodajte češnjak i dinstajte dok ne postanu staklasti.
- Dodajte pelate i dodatno ih usitnite vilicom.
- Blitvu operite, izrežite tvrđe dijelove, odnosno stabljike i narežite je na trakice.
- Dodajte blitvu varivu i dinstajte dok ne omekša.
- Na kraju umiješajte isprani slanutak, preostale začine i po želji dodajte kockice dimljenog tofua.
Pročitajte i ove članke:
- 3 osnovne pogreške zbog kojih nam blitva s krumpirom ne ispada dobro
- Polpete od blitve i zobenih pahuljica s chia sjemenkama
- Blitva se ne mora spremati samo na lešo i uz ribu: Recept za fritatu u kojoj blista tamnozelena kraljica.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja