Zimska variva: Ne trebate biti ekspert u kuhinji! Imamo pet finih i jednostavnih recepata s kojima ćete jesti više povrća

Zimska variva

Dobro znamo kako je jedna od osnovnih smjernica pravilne prehrane svakodnevni unos što više raznolikog povrća. Povrće je baza našeg zdravlja, uključujući mahunarke i cjelovite žitarice koje obiluju vlaknima, vitaminima i mineralima. 

Pročitajte članak “Zdrava jela od povrća: Trebalo bi zauzimati polovicu tanjura u različitim bojama! Evo recepata uz koje ćete to postići“.

Dakle, da bismo očuvali zdravlje, našu prehranu volumenom treba najviše zauzimati povrće.

Naravno, svi smo mi u nekoj fazi života, posebice u djetinjstvu, odbacivali povrće. U međuvremenu smo zavoljeli ono povrće koje nam prije nije bilo ukusno. 

Nije problem ako ne volimo jednu vrstu povrća, npr. brokulu ili patlidžan. Problem nastaje kada ne volimo povrće kao cijelu skupinu namirnica te ga izbjegavamo. Ovdje je važno potruditi se pronaći način na koji ćemo ipak konzumirati povrće

Pored smoothieja koji mogu biti privremeno rješenje jer se ipak u procesu blendanja kidaju vlakna, možemo napraviti ukusno povrće iz pećnice s prirodnim začinima, zamaskirati ga u krem juhe ili pak napraviti fina zimska variva

Zimska variva – recepti 

Ne morate biti ekspert u kuhinji da biste spremili zimska variva. Baza variva uvijek će biti povrće, posebice korjenasto povrće koje se odlično uklapa u variva, bit će tu i mahunarke, a sve ćemo pojačati kvalitetnim izvorom proteina.

fina zimska variva
FOTO: Shutterstock

Varivo od povrća, leće i prosa

Za početak evo recepta za varivo od povrća, leće i prosa. Ovo varivo nam kombinacijom mahunarki i žitarice daje kompletne proteine, vitamine, minerale i vlakna iz povrća, a dodatak prirodnih začina olakšava probavu i pruža nam antioksidanse. Zvuči odlično za održavanje dobrog imuniteta tijekom zime. 

Sastojci:
  • 1 šalica leće
  • pola šalice prosa
  • 1 glavica luka (sitno sjeckana)
  • 2 mrkve (narezane na kolutove)
  • 2 stabljike celera (nasjeckane)
  • 2 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • 1 konzerva rajčice (nasjeckane)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 6 šalica povrtnog temeljca
  • 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
  • 1 čajna žličica kurkume
  • 1 čajna žličica timijana
  • sol
  • papar.
Priprema
  1. Leću iz konzerve operite i ocijedite.
  2. Operite i narežite povrće. 
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti pa dodajte mrkvu, celer, krumpir i papriku. Dinstajte povrće nekoliko minuta. 
  4. Dodajte leću i proso te pomiješajte.
  5. Dodajte sjeckanu rajčicu, sve začine i pomiješajte.
  6. Potom dodajte povrtni temeljac i pustite da zakuha. Potom smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 15 – 20 minuta. 
  7. Poslužite toplo uz omiljenu krišku kukuruznog ili drugog kruha od cjelovitog zrna. 
Zimska variva - recepti
FOTO: Shutterstock

Varivo od brokule i piletine

Idući recept je za one koji ne mogu bez mesa. Ovo varivo kao osnovne sastojke sadrži brokulu i piletinu uz ostalo povrće. 

Sastojci:
  • 1 kuhani komad pilećih prsa (narezan na kockice)
  • 1 glavica brokule (narezana na cvjetiće)
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 2 mrkve (narezane na kolutove)
  • pola šalice graška
  • pola šalice kukuruza
  • 1 čajna žličica kumina
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • pola čajne žličice mljevene crvene paprike
  • 6 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 jušne žlice svježeg peršina (nasjeckanog). 
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti pa dodajte mrkvu i krumpir te dinstajte nekoliko minuta. 
  2. Dodajte meso i kratko dinstajte.
  3. Dodajte grašak, brokulu i kukuruz pa pomiješajte, začinite i ponovno pomiješajte. 
  4. Dodajte temeljac i pustite da varivo zavrije. 
  5. Smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 20 minuta. 
Zimsko varivo u vege verziji
FOTO: Shutterstock

Zimsko varivo u vege verziji

Slijedi još jedno zimsko varivo u vege verziji i s kompletnim proteinima budući da kombiniramo mahunarke i žitarice. Ovaj puta pojačat ćemo korjenasto povrće. 

Sastojci:
Priprema
  1. Kvinoju dobro isperite i dalje kuhajte prema uputama.
  2. Pripremite povrće pa na zagrijanom maslinovom ulju najprije dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti. 
  3. Dodajte mrkve, pastrnjak i batat. Dinstajte nekoliko minuta. 
  4. Dodajte sve začine, pomiješajte pa ulijte povrtni temeljac. 
  5. Kad zavrije, ostavite da se kuha dok povrće ne omekša. 
  6. Na kraju umiješajte kvinoju i leću iz konzerve. Ako koristite smrznuti grašak, dodajte ga kad varivo zavrije. 
  7. Poslužite uz prepečeni kruh premazan s malo maslinovog ulja i posut češnjakom. 
Varivo od ječma i slanutka
FOTO: Shutterstock

Varivo od ječma i slanutka

Ponovno spajamo žitaricu i mahunarku, ali ovaj put koristimo žitaricu koja je neopravdano izostavljena iz naše prehrane, a to je ječam. 

Sastojci:
Priprema
  1. Ječam isperite, skuhajte prema uputama i ostavite sa strane.
  2. Dok se ječam kuha, na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta pa dodajte mrkvu i pastrnjak te dinstajte nekoliko minuta. 
  3. Potom dodajte povrtni temeljac i pustite da zavrije.
  4. Dodajte ječam, kelj, slanutak i začine, pomiješajte i ostavite da se kuha dok povrće ne omekša. 
Varivo za cijelu obitelj
FOTO: Shutterstock

Varivo za cijelu obitelj

Kad su u pitanju zimska variva, za kraj evo jednog za cijelu obitelj. Možete dio ostaviti i za drugi dan pa ste mirni što se tiče ukusnog i zdravog ručka. 

Sastojci:
  • 1 kg mesa po izboru (narezanog na kockice)
  • 1 crveni luk (sjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (sjeckana)
  • 2 mrkve (narezane na kolutove)
  • 2 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
  • pola glavice kelja (sjeckanog)
  • 1 poriluk (narezan)
  • 1 šalica kukuruza
  • 1 šalica graška
  • 1 konzerva sjeckanih pelata
  • 6 šalica povrtnog ili pilećeg temeljca (dozirajte količinu prema potrebi)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica koncentrata rajčice
  • 1 čajna žličica majčine dušice
  • 1 čajna žličica origana
  • sol
  • crni papar
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte kockice mesa dok ne posmeđe pa dodajte luk i češnjak i nastavite dinstati. 
  2. Dodajte mrkvu, krumpir, poriluk i kelj. Pomiješajte i dinstajte nekoliko minuta.
  3. Ulijte povrtni temeljac pa dodajte pelate, koncentrat rajčice i začine.
  4. Kad varivo zavrije, ostavite da se kuha poklopljeno oko 20 – 30 minuta, dok meso ne omekša. 
  5. Dodajte kukuruz i grašak te kuhajte još 5 – 10 minuta. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu