Kako kombinirati različite vrste povrća sa začinima?

kuhanje

Ako ste vegetarijanac ili vegan i često pravite jela od povrća, pročitajte koje su to “dobre” kombinacije povrća i koji se začini slažu s istima:

Krumpir + karfiol + začini (kumin ili kim + kurkuma + čili za ljuti okus + đumbir – svjež ili u prahu)

Krumpir + mrkva + grašak + začini (kumin ili kim + kurkuma + suho lišće bosiljka ili piskavice + čili za ljuti okus + hing ili asafoetida – ako imate)

Krumpir + kupus + grašak + začini (kumin ili kim + kurkuma + čili za ljuti okus)

Krumpir + mladi luk + grašak + začini (kumin/kim ili sjeme piskavice + kurkuma + čili za ljuti okus)

Krumpir + grašak + paradajz + začini (kumin ili kim + prah korijandera + kurkuma + čili za ljuti okus + crvena paprika)

Krumpir + svježe ili sušeno lišće piskavice + paradajz + začini (kumin ili kim + kurkuma + čili za ljuti okus)

Kurkuma

Krumpir + paprike + paradajz (kumin ili kim + kurkuma + čili u prahu za ljuti okus)

Brokule + krumpir + začini (kumin ili kim + asafoetida ili hing + kurkuma + čili u prahu za ljuti okus)

Krumpir + grašak + mrkva + zelene mahune + karfiol + začini (asafoetida ili hing + kumin ili kim + kurkuma + sušeno lišće psikavice ili bosiljka + čili u prahu za ljuti okus)

Krumpir + zelene mahune (asafoetida ili hing + kumin ili kim + kurkuma + čili u prahu za ljuti okus)

Ako nemate asafoetidu ili hing možete ju zamijeniti češnjakom. Umjesto praha korijandera možete dodati žličicu kukurznog škroba i žličicu limunovog soka.

Umjesto čilija u prahu možete dodati crvenu papriku ili prstohvat papra ili ih pak izostaviti ako ne volite ljuti okus. Ako nemate svjež đumbir možete dodati đumbir u prahu.

Đumbir

Ako pravite variva od mahunarki obavezno dodajte kumin ili kim i lovorov list, a u variva od povrća dodajte prah korijandera.

Ako ne možete pronaći prah korijandera možete kupiti sjemenke korijandera i samljeti ih u električnom mlinu.

Umjesto čilija u prahu možete dodati isjeckanu ljutu papričicu. Ako volite intenzivan ljuti okus dodajte uz čili u prahu i sjeckanu čili papričicu.

Asafoetidu i kumin/kim uvijek propržite prve na zagrijanom ulju/maslacu, a onda dodajte isjeckani paradajz s ostalim začinima da ne bi zagorjeli!

Primijetili ste da se u svakom jelu nalazi kurkuma? Pročitajte zašto se kurkuma s pravom smatra “kraljicom začina” indijske vegetarijanske kuhinje i koje su njene dobrobiti za zdravlje ovdje.

 

Članak uređen:

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako kombinirati različite vrste povrća sa začinima?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.