Varivo od kiselog kupusa: 4 recepta bogata vitaminom C
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Varivo od kiselog kupusa omiljeno je jelo u hladnijim danima kada se želimo ugrijati, uživati u toplom i sočnom obroku, ali i osnažiti imunitet za potencijalne prehlade i bolesti. Kiseli kupus bogat je vitaminom C, esencijalnim nutrijentom važnim za brojne funkcije u organizmu, kao i za imunitet.
Stanje crijevne flore i probava u izravnoj su vezi sa zdravljem i imunitetom. Zato neka bude redovito na vašem meniju, a varivo od kiselog zelja donijet će bogatstvo nutrijenata, vlakana i bjelančevina.
Varivo od kiselog kupusa s mesom i grahom
Za ovo varivo bit će vam potrebni sastojci koje uglavnom imamo kod kuće i rado ih jedemo. Crveno meso trebalo bi se naći rjeđe na jelovniku, no kada ga jedete, neka se na tanjuru nađe i puno povrća i vlakana. Zato vam donosimo recept za varivo od kiselog kupusa i graha s mesom.
Sastojci:
- pola kg ribanog kiselog kupusa
- 50 g luka
- 200 g svinjskog buta
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 150 g smeđeg graha iz konzerve
- 1 režanj češnjaka
- 1 jušna žlica sjeckanog peršina
- 1 čajna žličica tapioka škroba (umjesto gustina)
- pola feferona
- 1 čajna žličica slatke paprike
- prstohvat mažurana
- pola čajne žličice mljevenog kima.
Priprema
- Luk narežite na ploške, a svinjski but na kockice.
- Na zagrijano maslinovo ulje dodajte luk, a potom i meso. Pecite uz miješanje oko pet minuta.
- Potom dodajte ribani kiseli kupus i mljevenu papriku.
- Dodajte vode u količini koja je potrebna da prekrije sadržaj lonca. Ostavite da se kuha oko jedan sat, a tijekom kuhanja dodajte ostale začine i peršin.
- Kada se kuhanje bliži kraju, dodajte grah iz konzerve i umiješajte malo tapioka škroba ili gustina.
- Varivo od kiselog kupusa s mesom možete poslužiti uz šnitu domaćeg kukuruznog kruha.
Varivo od kiselog kupusa i krumpira
Kiseli kupus odlično se slaže s krumpirom, no svakako takvo varivo s kiselim kupusom nadopunite i proteinima, kako biste dobili kompletan i uravnotežen obrok. Kod svejeda to može biti meso, a kod vegetarijanaca i vegana tofu ili neka druga zamjena za meso.
Sastojci:
- pola kg ribanog kiselog kupusa
- 1 luk
- 2 jušne žlice paste od rajčice
- 1 ribana mrkva
- 1 režanj češnjaka
- 50 g slanine
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice crvene paprike
- 3 krumpira
- pola čajne žličice sjemenki kima
- 1 lovorov list
- pileći temeljac
- 2 kobasice.
Priprema
- Krumpir ogulite i narežite na kocke.
- Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak.
- Potom dodajte krumpir i mrkvu, zalijte pilećim temeljcem te ubacite pastu od rajčice i sjemenke kima. Ostavite da se kuha oko 25 minuta.
- Kobasice skuhajte sa strane.
- Dodajte kiseli kupus i narezanu kobasicu na kolutove te začinite.
Umjesto kobasice možete koristiti suho meso ili, kao u prethodnom receptu, svinjski but. Za verziju bez mesa dodajte slanutak ili grah.
Varivo od kiselog kupusa bez mesa
Za one koji trebaju smanjiti meso u svojoj prehrani zbog zdravstvenih razloga ili one koji ne jedu meso imamo recept za varivo od kiselog kupusa bez mesa. U pravilu možete slijediti i prethodne recepte, izostaviti meso, a pojačati grah ili dodati tofu.
Sastojci:
- pola kg kiselog kupusa
- 300 g slanutka ili graha
- pola šalice riže
- 2 jušne žlice paste od rajčice
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice crvene paprike
- papar.
Priprema
- Rižu namočite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju popržite luk i češnjak.
- Dodajte pastu od rajčice i ostavite da se malo pirja.
- Potom dodajte slanutak ili grah te kiseli kupus.
- Na kraju dodajte rižu i ostavite da se kuha te začinite.
Kalja od kiselog kupusa
Znate li da je kalja nekad služila za prehranjivanje siromaha? Kada nije bilo toliko dostupne hrane, nije preostalo ništa drugo nego biti kreativan u kuhinji i napraviti jelo od dostupnih namirnica. U slučaju kalje te namirnice su bile povrće i najčešće janjetina.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 komad dimljenog mesa (rebra ili buncek)
- 2 jušne žlice tapioka škroba ili gustina
- papar
- 1 čajna žličica crvene paprike.
Priprema
- Meso kuhajte oko 30 minuta i ne zaboravite promijeniti vodu tijekom kuhanja.
- Kupus isperite i izrežite na četvrtine, pa ga dodajte mesu.
- Dodajte i crvenu papriku te ostavite da se kuha oko jedan sat.
- Pred kraj kuhanja dodajte gustin pomiješan u vodi ili tapioku.
- Kalju poslužite s kuhanim krumpirom ili krumpirom pečenim u ljusci.
Pročitajte i članke:
- Kiseljenje kupusa: Sada je najbolje vrijeme! Znamo koji kupus je najbolji za kiseljenje i sve korake
- Musaka od kiselog kupusa: Korak dalje od sarme! Pripremite složenac koji će oduševiti ukućane
- Pirjani kupus: Najlakši recept za najfiniji prilog uz meso.